Bruger du to skærme? Se hvad Windows 8 bringer

Illustration:
Med Windows 8 vil Microsoft forsøge at gøre det let at bruge to eller flere skærme. For eksempel vil man kunne køre Metro på én skærm og traditionel Windows på den anden.

To skærme på skrivebordet er ikke et særsyn hos it-professionelle, men bruger man Windows, kan det trods forskellige indstillingsmuligheder godt være lidt bøvlet.

Hvorfor åbner en applikation altid på den lille skærm på den bærbare, i stedet for den store skærm? Og hvorfor skal man have samme baggrundsbillede på begge to?

Microsofts Windows 8-udviklere har selv typisk mellem to og fire skærme på deres skrivebord, så de kender om nogen til begrænsningerne og forsøger derfor at forbedre næste version af Windows på dette punkt, fremgår det af et indlæg i den officielle Windows 8-blog.

Med det kommende styresystem, der forventes at være klar over sommeren, vil man i langt højere grad kunne indstille, hvordan vinduer, baggrundsskærme og proceslinjen opfører sig, skriver Mark Yalovski fra Microsofts brugergrænseflade-team.

Har man en proceslinje på alle skærme, kan man vælge, om ikonerne for de åbne programmer alle skal vises på én skærm, på alle skærme, eller om de skal følge med vinduet rundt mellem skærmene.

Med Windows 8 har man både den nye Metro-brugergrænseflade, der i dag er bedst kendt fra Windows Phone, og den klassiske Windows Desktop. Nogle applikationer kan kun køre på Windows RT, som styresystemet under Metro-grænsefladen kaldes.

Med flere skærme i brug, kan man - i stedet for at skifte mellem de forskellige miljøer - have en skærm til hver, lyder det fra Microsofts udviklere.

Problemet med at ramme en scrollbar eller lukke et vindue, når musemarkøren fortsætter videre på næste skærm, er der også tænkt over. Hvert hjørne af skærmene vil således få 'hårde' kanter, der stopper musen, hvilket gør det lettere at ramme de knapper, der sidder i kanten af skærmen.

Statistik fra Microsofts Windows Feedback Program viser i øvrigt, at knap 14 procent af de stationære computere med Windows har kørt med to skærme, mens samme tal for bærbare computere er under fem procent. Omkring én procent har tre eller fire skærme tilsluttet en stationær computer.

Men tallene skal dog tages med et gran salt, for det er typisk den mere avancerede bruger, der er tilmeldt Feedback-programmet, oplyser Microsoft.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Bjørn Damborg Froberg

Jeg ved godt det er lidt atypisk, men jeg foretrækker nu at have en enkelt skærm. Jeg har godt set multi-screen setups med 3-4 24" skærme, men jeg kan, af en eller anden grund, bare ikke abstrahere fra bjælkerne midt i billedet. Jeg har tidligere haft to skærme, men jeg synes ikke jeg fik nogen arbejdsmæssig forbedring ud af det. Den anden skærm på windows bliver som regel behandlet som en uønsket ting og bliver nærmest nedprioriteret. Det sagt, så lyder det som nogen rigtig gode tiltag og de er kraftigt tiltrængte. Baggrundsbilleder betyder nu ikke det store for mig.. jeg har i reglen hele skærmpladsen fyldt op så det er en sparsom fornøjelse at vide hvad der gemmer sig bag alle de åbne vinduer. =)

Men hvis det bliver lavet korrekt, så kunne jeg godt finde på at bruge to skærme igen. Dog ville jeg klart foretrække et buet panel der bare var ekstra bredt, så man fik ét ubrudt billede, ingen 'hop' i navigationen med musen og klart en bedre betragtningsvinkel. :)

 • 2
 • 0
#2 Niels Henriksen

Det vil være fedt med én stor skærm. Selv sidder jeg med 2 som har samme størrelse. Derfor har jeg ikke noget "hop" i skærmene andet end den sorte bjælke i midten men så har jeg delt skærmene op så jeg har Visual Studio på den ene og browseren/programmet på den anden.

 • 2
 • 0
#3 Bjørn Damborg Froberg

Ja, det er også fint funktionelt.. Jeg bryder mig bare ikke om at brud-punktet ligger midt i mit synsfelt, eller at jeg skal dreje hovedet unødigt for at se på det andet billede. Det er nok bare en særhed ved mig der gør at jeg ikke kan abstrahere for at der er plastik midt i skærmbilledet. ;-)

 • 2
 • 0
#4 Jeppe Toustrup

Hvis man gerne vil have forskellige baggrunde til på sine to skærme, så kan open source programmet Dual Wallpaper anbefales. Det gør det nemt at sætte op, i stedet for man (vidst nok) skal lave ét billede som passer nøjagtigt til opløsningen på sine to skærme, hvilket kan være ret besværligt, specielt hvis de to skærme ikke er i samme opløsning: http://dualmonitortool.sourceforge.net/dualwallpaper.html

 • 0
 • 0
#7 Leif Frederiksen

Nu er der så meget snak om Windows 8 og touch support, og hvorvidt man kan bruge det til noget. Jeg kunne godt forestille mig et skærmsetup, hvor jeg har en skråtstillet touchskærm mellem keyboard og "hovedskærm". Så skulle mine udviklingsværktøjer naturligvis yde support for det, så jeg for eksempel kunne have console output eller en package explorer på touchen. Jeg synes det er ærgeligt hvis vi er for konservative i forhold til at lave ændringer i måden vi arbejder på. På sigt bliver det hele vel lidt Minority Report agtigt, og det vi ser nu er kun begyndelsen.

 • 3
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere