
Danske outsourcing-kunder betaler generelt alt for meget for ydelserne, viser en benchmark-analyse, som Zangenberg Analytics står bag. Nogle kunder betaler faktisk fem gange mere, end det er nødvendigt, lyder konklusionen fra direktør Henrik Zangenberg. Og værst ser det ud, hvis man er kunde hos et af de tre store it-firmaer i landet med rødder tilbage til 1960’erne
Det forklarede han cirka 30 fremmødte gæster, da konklusionerne fra analysen for nyligt blev lagt frem ved et fyraftensmøde hos Miracle A/S i Ballerup. Konklusionerne kan du læse mere om i Version2's nye, gratis magasin Insight.
Men selvom firmaer som IBM, CSC eller KMD sender dig et tilbud med en pris, der er langt højere, end hvad andre kan gøre det til, giver det ikke et kæmpe overskud og en Mercedes til alle medarbejdere.
Faktisk har både IBM og CSC lige nu været i gang med fyringsrunder og slås med dårlig økonomi. Forklaringen er simpelthen, at de har et alt for tungt og dyrt apparat, siger Henrik Zangenberg til Version2.
»De tre store, meget etablerede leverandører er vokset op på et tidspunkt, hvor priserne var nogle helt andre, og hvor outsourcing var et helt andet marked. Dengang var der mulighed for at drive en meget stor administration. Men de er ikke fulgt med tiden, og nu har de en stor organisation, som slet ikke matcher markedet,« siger direktøren for Zangenberg Analytics.
Ud fra data fra 66 indgåede outsourcing-kontrakter og en omfattende benchmark-analyse har hans firma fundet frem til de reelle markedspriser for standardydelser som serverdrift og storage. Og det er ikke de tre store leverandører, som gør sig bemærket i det prisleje, men de mellemstore og yngre leverandører.
»De røde streger (markedsprisen, red.) kan leveres af de nye danske firmaer, og de store indiske, som har en helt anden omkostningsstruktur end de store, gamle firmaer. Og det er ikke Svend Bents outsourcing, fra en garage i Brøndby, men firmaer, der i dag leverer til store kunder i Danmark,« forklarer Henrik Zangenberg.
Kort sagt bør man være meget opmærksom på at få checket sine priser, hvis man i dag bruger IBM, CSC og KMD, vurderer han.
»Man kommer meget nemt til at betale en massiv merpris hos nogle, navnlig hvis man handler hos de store, traditionelle firmaer.«
Omstil dig eller mist kunderne
Til de dyre leverandørers held har markedet for it-outsourcing været så grumset, at kunderne ikke opdagede, de kom til at betale alt for meget. Men det vil ændre sig, og de tunge leverandører kommer under pres, hvis de ikke hurtigt skifter spor.
»Vi ser, hvordan de begynder at omstille sig nu, med fyringsbølger, og nogle vil være bedre til det end andre. Men markedet vil se anderledes ud om tre år. Top fire over it-driftsleverandører vil være anderledes end i dag,« lyder Henrik Zangenbergs kig i krystalkuglen.
Det er nemlig blevet meget nemmere at levere for eksempel serverdrift end for nogle år tilbage, og derfor står mindre firmaer nu på spring, og måske endnu vigtigere: udenlandske spillere som Tata Consultancy Services og HCL, der ikke tidligere har været på det danske marked.
»Hvis et firma kan levere ydelsen, og prisen er rigtig - så er der plads til bevægelser på markedet,« lyder vurderingen.
For selvom it-driften er vital for de fleste kunder, og man ikke ønsker at tage chancer, er forskellen i pris nu så stor, at det begynder at skrige til himlen, hvis man ikke vælger den lavere pris.
»Når det koster så meget ekstra at være hos de store, så begynder man at spørge, om det nu også længere passer, at ingen bliver fyret for at vælge IBM eller en af de andre store. Beløbene er så store, og it-drift udgør 5-6 procent af omsætningen for en virksomhed, så det kan mærkes på bundlinjen og på konkurrencekraften,« siger Henrik Zangenberg.
Kunderne, der har fået analyseret en it-driftsaftale og blevet klar over, at de har betalt alt for meget, har typisk været meget overraskede over de voldsomme overpriser, de har betalt.
»Reaktionen går fra først vantro til erkendelse. Kunderne har ikke vidst det her. Men vi ser for os en rejse fremover, med først en awakening hos kunderne, og så en operationalisering, der fører til lavere priser. Det vil tage 2-4 år, før det virkelig har manifesteret sig på markedet,« siger Henrik Zangenberg.
Få flere benchmark-priser og eksempler ved at hente det gratis magasin 'Version2 Insight: Outsourcing af it-drift' herunder. Magasinet forklarer metoden bag beregningerne fra Zangenberg Analytics og indeholder ligeledes gode råd om outsourcing af it-drift fra Banedanmarks it-direktør.