Brugen af digital selvbetjening vokser markant

15. april 2013 kl. 14:443
Brugen af digital selvbetjening vokser markant
Illustration: Lars Refn.
Allerede før tvangsdigitaliseringen strømmede danskerne i stor stil til computeren i stedet for Borgerservicecentret. På et år er brugen af selvbetjening steget med næsten 50 procent på fem områder.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Den 1. december 2012 blev første digitaliseringsbølge rullet ud, hvor danskerne fremover skulle bruge computer og hjemmeside til for eksempel at melde flytning - med mindre de bad om en dispensation.

Men allerede før den skæringsdato strømmede borgerne til de digitale løsninger i stedet for at sende en papirblanket eller stille sig i kø i kommunens borgerservicecenter. Det viser en ny opgørelse fra Digitaliseringsstyrelsen.

For eksempel blev 64 procent af flytningerne meldt ind digitalt til Folkeregistret i efteråret 2012 - hvor det året før kun var 39 procent. Flyttebeskeder var et af de områder, som 1. december blev rent digitale.

Det blev også ansøgning om nyt sundhedskort, men her var udgangspunktet mere beskedent: 20 procent digitale forespørgsler i 2011, og 34 procent i efteråret 2012. Nogle kommuner kan dog prale af at ligge omkring 75 procent, for eksempel Varde og Hvidovre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der var dog også et område, som blev tvangsdigitaliseret i december, men hvor udgangspunktet var meget lavt. Ansøgninger om at få et barn i skolefritidsordning (SFO) skete således kun digitalt hver tiende gang i efteråret 2012, kort tid før det blev obligatorisk at bruge de digitale kanaler. Her lå de tre bedste kommuner i landet kun på mellem 45 og 19 procent.

Tilsammen var stigningen af digitale brugere på de fem udvalgte tjenester næsten 50 procent fra 2011 til 2012, nemlig fra 33 til 49 procent.

Næste bølge af obligatorisk digital selvbetjening rammer danskerne i december 2013. Her vil blandt andet ansøgning om nyt pas, anmeldelse af rotter og valg af læge blive rent digitalt.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
17. april 2013 kl. 02:05

Det er da ikke underligt at danskerne bruger PC'en til snart sagt alt. Mange Borgerservice centre samt f.eks. Skat nægter at løfte en finger ved personlig, telefonisk eller anden ikke elektronisk henvendelse - medmindre man har NemId.

Selvom f.eks. UdbetalingDanmark gør gældende at alle borgere skal hjælpes af Borgerservice ved personlig henvendelse, så er det mere reglen end undtagelsen, at medarbejderne ved Borgerservice nægter! Men istedet henviser til at "man kan da bare få sig en NemId"

Det ville være rart om V2 ville gå en smule i dybden omkring den tvangsdigitalisering som rigtig mange kommunale og offentlige instanser allerede HAR indført.

Bemærk at tvangsdigitalisering egentlig ikke er et problem - problemet er NemId og det helt utroligt dårlige sikkerhedsniveau som den danske stat har accepteret, i jagten på de lavthængende frugter!

Mvh. Lars plbrake.dk

2
16. april 2013 kl. 11:36

Jeg meldte flytning i januar ved personligt fremmøde på min lokale Borgerservice, så tvangsdigitaliseringen er altså (lige som så meget andet) ikke slået igennem her ude på landet. Og klarer mig i øvrigt fortsat fint helt uden NemID.

1
15. april 2013 kl. 23:03

Men så må vi da håbe at NemID MiTM hackerne nøjes med at bruge deres opsnappede SkodID kode til at plyndre folks konti og ikke istedetfor bruger den til at melde flytning og så bestille et nyt sygesikringsbevis f.eks.

Skal "Tvangsdigitalisering" f.eks på SFO området betyde at det er UMULIGT at få sit barn meldt ind i en SFO hvis man ikke har NemID ?