Brugen af digital selvbetjening vokser markant
Den 1. december 2012 blev første digitaliseringsbølge rullet ud, hvor danskerne fremover skulle bruge computer og hjemmeside til for eksempel at melde flytning - med mindre de bad om en dispensation.
Men allerede før den skæringsdato strømmede borgerne til de digitale løsninger i stedet for at sende en papirblanket eller stille sig i kø i kommunens borgerservicecenter. Det viser en ny opgørelse fra Digitaliseringsstyrelsen.
For eksempel blev 64 procent af flytningerne meldt ind digitalt til Folkeregistret i efteråret 2012 - hvor det året før kun var 39 procent. Flyttebeskeder var et af de områder, som 1. december blev rent digitale.
Det blev også ansøgning om nyt sundhedskort, men her var udgangspunktet mere beskedent: 20 procent digitale forespørgsler i 2011, og 34 procent i efteråret 2012. Nogle kommuner kan dog prale af at ligge omkring 75 procent, for eksempel Varde og Hvidovre.
Der var dog også et område, som blev tvangsdigitaliseret i december, men hvor udgangspunktet var meget lavt. Ansøgninger om at få et barn i skolefritidsordning (SFO) skete således kun digitalt hver tiende gang i efteråret 2012, kort tid før det blev obligatorisk at bruge de digitale kanaler. Her lå de tre bedste kommuner i landet kun på mellem 45 og 19 procent.
Tilsammen var stigningen af digitale brugere på de fem udvalgte tjenester næsten 50 procent fra 2011 til 2012, nemlig fra 33 til 49 procent.
Næste bølge af obligatorisk digital selvbetjening rammer danskerne i december 2013. Her vil blandt andet ansøgning om nyt pas, anmeldelse af rotter og valg af læge blive rent digitalt.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.