Brug din Android-telefon som en Ubuntu-pc

Illustration: Android Logo
Ubuntu til Android vil gøre det muligt at bruge en Android-telefon som en desktop-pc, når man docker den med en skærm.

Firmaet bag Linux-distributionen Ubuntu vil nu også ind på smartphone-markedet – ikke med endnu et styresystem til mobiltelefoner, men derimod med muligheden for at forvandle en Android-smartphone til en desktop-pc. Det skriver ExtremeTech.

Canonical, der står bag Ubuntu, har smeltet Ubuntu sammen med Android 2.3 på kerneniveau. Det betyder, at man kan køre en Ubuntu-desktop på sin Android-telefon, samtidig med at Android stadig holder styr på sms-beskeder og telefonopkald.

Ubuntu skal derimod bruges, når man slutter sin telefon til en ekstern dock med en HDMI-skærm. Så kan man få en Ubuntu-desktop med Unity-brugerfladen. På den måde får man en rigtig desktop fra sin Android-telefon og ikke eksempelvis blot en browser eller en ikke-desktop-optimeret Android-brugerflade.

Ulempen er ifølge ExtremeTech, at Canonical kun har planer om at levere Ubuntu til Android gennem mobilproducenterne. Det vil altså ikke umiddelbart være muligt at installere Ubuntu på en eksisterende Android-telefon. Desuden vil det kræve en telefon med HDMI-udgang og en processor med to kerner.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Andreas Bach Aaen

Da kernen i Andriod blot er en patchet Linux-kerne var det jo oplagt, at lave en udgave, der kan agere både som Android og som Linux. Mobiltelefoner med HDMI-udgange skal nok komme. Jeg venter nærmere på de applikationer, der kan tilpasse sig både den lille telefon-skærm og så den store desktopskærm. Mon Apple kommer først med en OS-X og applikations-integration på deres iPhone5-6 stykker, eller mon det denne gang er Android der render med førertrøjen? Maemo er nok helt ude af billedet, da NOkia ikke turde satse nok på platformen. Microsoft tror jeg er ude af billedet. Enten skal de lave x86 telefoner, eller også skal de portere operativsystem og Officepakken til arm. Jeg tror de taber på tid.

Ellers forventer jeg, at der fra fjernøsten vil kommer dockingstationer, der understøtter mindst 3 inkompatible stik, der alle blot er HDMI fra og powersupply samt USB-input til telefoenen. En kommende hotel standard.....

 • 3
 • 1
#7 Magnus Jørgensen

Det er godt nok smart. Så kan man have sin bærbare computer på sin telefon. Den er lidt nemmere at rende rundt med. Selvfølgelig betyder det jo også at man har flere personlige ting på sin telefon som kan blive stjålet.

 • 2
 • 0
#8 Mark Ruvald Pedersen

På min Nexus S har jeg et debian squeeze chroot med XFCE4 installeret. Det virker fint og hurtigt, men man kan godt mærke der er et par quirks i Android's kernel: - iwlist, iwconfig virker ikke i chroot'et. - Power govener kan ikke ændres til performance.

Desuden er Xvnc eneste måde at tilgå desktoppen. Xrdp er ikke bedre. Så det ser ud til at Ubuntu har kælet lidt mere for video og har hardware accleration via HDMI.

 • 0
 • 0
#11 Søren Christensen

Har ubuntu på min SGS2 med chroot.Men.... Det kører via xvnc og når jeg blæser mobilen op på en monitor via HDMI er det kun med mobilskærmsopløsning. SGS2 kører kun fullHD ved videoafspilning. :-( Har også bluetooth mus og tastatur til min mobil. Men opløsningen er en forhindring.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere