Britiske skoler bruger ansigtsgenkendelse i kantinen

Illustration: Kuzina Natali / Bigstock Photo
Skoler i Storbritannien er begyndt at bruge ansigtsgenkendelsesteknologi i kantinen for at bekræfte elevernes betalinger for frokost. Det afføder kritik fra en privacy-organisation.

Ni skoler i North Ayrshire i Skotland er begyndt at scanne elevers ansigter for at bekræfte deres betalinger for skolemåltider, men det kan gå ud over børnenes ret til privatliv påpeger privacyaktivister.

Det skriver The Verge.

Ifølge skolerne er det en mere hygiejnisk og hurtigere proces, da man eksempelvis undgår at bruge fingeraftryksscannere og kortbetaling. Hver transaktion bliver kortet ned til omkring fem sekunder pr. elev.

Ifølge en FAQ, som er sendt ud til forældrene, gemmer skolerne børnenes biometriske data i krypteret form, indtil eleven forlader skolen. Det er op til forældrene, om man vil lade skolen bruge teknologien - alternativt kan børnene bruge en pinkode til at bekræfte betalingerne.

Ifølge The Financial Times har 97 procent af forældrene og børnene allerede sagt ‘ja’ til at skolerne må scanne elevernes oplysninger og gemme data.

Ifølge Silkie Carlo, medlem af den britiske privacy-organisation Big Brother Watch, er det nye initiativ helt unødvendigt.

»Det normaliserer biometrisk identitetscheck for noget, der er helt almindeligt. Man har ikke brug for at bruge lufthavnsagtig [teknologi] når børn skal have deres frokost,« siger hun til Financial Times

Yderligere 65 skoler planlægger at tage teknologien i brug.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Jørgen Pedersen

Det viser endnu engang, hvor afgørende en grundlæggende tillid i et samfund er.

I min datters skole skal man SIGE at man er på ordningen. Så får man sin mælk og sin mad.

De eventuelle svipsere, der vil være, fordi nogle forældre måske har glemt at forny ordningen efter skift af kreditkort eller lignende, vil være få. De regulære svindelnumre endnu færre. Og besparelsen, hvor man undgår installation af teknologi, enorm.

Allervigtigst, dog, vænner man ikke børn til at det er normalt at samfundet/big brother altid ved hvem du er, hvor du er, hvad du foretager dig...

Altså - jeg synes allerede, at skolens tvivlsomme brug af Facebook, hvor man lægger oplysninger og fotos af elever ud, er problematisk. Jeg kan slet ikke begynde at forestille mig det ubehag, jeg ville føle med denne engelske sci-fi model.

Det er som om at Balde Runner og Minority Report bare venter på at banke på døren - hvis ikke foden allerede er halvt indenfor.

  • 22
  • 0
#3 Gert Madsen

Ja, det er påfaldende som tilliden til mennesker erstattes af tillid til teknik.

Eller også er det ansvarsforflygtelse, som vi i høj grad har set i digitaliseringen herhjemme.

Det er ikke kantinen, som så skal bøvle med fejlregistreringer. Nej, med teknik, så overføres bøvlet og ansvaret til børnene/forældrene, hvis der skal rettes op på fejl.

  • 12
  • 0
#5 Peter Weise

”Ifølge skolerne er det en mere hygiejnisk og hurtigere proces, da man eksempelvis undgår at bruge fingeraftryksscannere og kortbetaling.”

Før var det et problem at betale kontant, selv om det burde være en menneskeret.

Nu er det så uhygiejnisk at bruge fingeraftryk og kort betaling. Vejen til at alle får indopereret en chip der kan aflæses på afstand er ikke lang, og så kan man jo også passende følge borgeren i dens mindste færden, og betaling sker automatisk.

Og ingen har jo noget i mod det, da de jo intet har at skjule.

Suk..

  • 3
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere