Britiske skoler bruger ansigtsgenkendelse i kantinen

19. oktober 2021 kl. 10:377
Britiske skoler bruger ansigtsgenkendelse i kantinen
Illustration: Kuzina Natali / Bigstock Photo.
Skoler i Storbritannien er begyndt at bruge ansigtsgenkendelsesteknologi i kantinen for at bekræfte elevernes betalinger for frokost. Det afføder kritik fra en privacy-organisation.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Ni skoler i North Ayrshire i Skotland er begyndt at scanne elevers ansigter for at bekræfte deres betalinger for skolemåltider, men det kan gå ud over børnenes ret til privatliv påpeger privacyaktivister.

Det skriver The Verge.

Ifølge skolerne er det en mere hygiejnisk og hurtigere proces, da man eksempelvis undgår at bruge fingeraftryksscannere og kortbetaling. Hver transaktion bliver kortet ned til omkring fem sekunder pr. elev.

Ifølge en FAQ, som er sendt ud til forældrene, gemmer skolerne børnenes biometriske data i krypteret form, indtil eleven forlader skolen. Det er op til forældrene, om man vil lade skolen bruge teknologien - alternativt kan børnene bruge en pinkode til at bekræfte betalingerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge The Financial Times har 97 procent af forældrene og børnene allerede sagt ‘ja’ til at skolerne må scanne elevernes oplysninger og gemme data.

Ifølge Silkie Carlo, medlem af den britiske privacy-organisation Big Brother Watch, er det nye initiativ helt unødvendigt.

»Det normaliserer biometrisk identitetscheck for noget, der er helt almindeligt. Man har ikke brug for at bruge lufthavnsagtig [teknologi] når børn skal have deres frokost,« siger hun til Financial Times

Yderligere 65 skoler planlægger at tage teknologien i brug.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
21. oktober 2021 kl. 14:28

Men hvorfor overhovedet gå i kantinen, i stedet for at alle bare udrustes med en beholder som tilfører passende mængder vitaminer, mineraler, kalorier, proteiner mv. intervenøst, og som så skiftes en gang om ugen.

Og sejrsgin er jo alligevel gratis.

5
21. oktober 2021 kl. 13:59

”Ifølge skolerne er det en mere hygiejnisk og hurtigere proces, da man eksempelvis undgår at bruge fingeraftryksscannere og kortbetaling.”

Før var det et problem at betale kontant, selv om det burde være en menneskeret.

Nu er det så uhygiejnisk at bruge fingeraftryk og kort betaling. Vejen til at alle får indopereret en chip der kan aflæses på afstand er ikke lang, og så kan man jo også passende følge borgeren i dens mindste færden, og betaling sker automatisk.

Og ingen har jo noget i mod det, da de jo intet har at skjule.

Suk..

3
19. oktober 2021 kl. 12:08

Ja, det er påfaldende som tilliden til mennesker erstattes af tillid til teknik.

Eller også er det ansvarsforflygtelse, som vi i høj grad har set i digitaliseringen herhjemme.

Det er ikke kantinen, som så skal bøvle med fejlregistreringer. Nej, med teknik, så overføres bøvlet og ansvaret til børnene/forældrene, hvis der skal rettes op på fejl.

2
19. oktober 2021 kl. 11:22

Det viser endnu engang, hvor afgørende en grundlæggende tillid i et samfund er.

I min datters skole skal man SIGE at man er på ordningen. Så får man sin mælk og sin mad.

De eventuelle svipsere, der vil være, fordi nogle forældre måske har glemt at forny ordningen efter skift af kreditkort eller lignende, vil være få. De regulære svindelnumre endnu færre. Og besparelsen, hvor man undgår installation af teknologi, enorm.

Allervigtigst, dog, vænner man ikke børn til at det er normalt at samfundet/big brother altid ved hvem du er, hvor du er, hvad du foretager dig...

Altså - jeg synes allerede, at skolens tvivlsomme brug af Facebook, hvor man lægger oplysninger og fotos af elever ud, er problematisk. Jeg kan slet ikke begynde at forestille mig det ubehag, jeg ville føle med denne engelske sci-fi model.

Det er som om at Balde Runner og Minority Report bare venter på at banke på døren - hvis ikke foden allerede er halvt indenfor.

1
19. oktober 2021 kl. 11:17

"At få kredit på sit glatte ansigt" betyder noget helt andet i dag. :-)