Britiske myndigheder vil kulegrave Nvidias store milliardkøb af ARM

Illustration: tanaonte/Bigstock
Briterne vil undersøge, om deres nationale sikkerhed kan blive påvirket af den store handel.

De britiske myndigheder vil kulegrave Nvidias køb af Arm, der har hovedsæde i Cambridge, for 40 milliarder amerikanske dollars, og man er bekymret over, om den nationale sikkerhed kan blive påvirket af handelen.

Det skriver Ritzau.

Læs også: Nvidia køber Arm for 40 milliarder dollars

Kulegravningen kommer i kølvandet på den chipmangel, der har gjort branchen til et storpolitisk fokusområde, og Hermann Hauser, der er næstformand i EU's teknologiråd, ser med stor alvor på udviklingen.

»Det her er blevet den nye kolonialisme. Hvis du har enevælde, kan du uafhængigt styre din økonomi uden at skulle hente halvledere fra andre lande,« siger han.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Michael Cederberg

Så den britiske regering er bekymret for national sikkerhed fordi en amerikansk virksomhed køber en virksomhed der har hovedsæde i Storbritannien men er ejet af et japansk konglomerat og en saudiarabisk venture fond?

Hmm. Det lyder som handelspolitik.

Men det bliver spændende at se hvordan både EU og USA vil se på situationen næste gang britiske virksomheder forsøger at opkøbe europæiske hhv. amerikanske high-tech virksomheder. Briterne synes at mangle tyngde i den kamp efter BREXIT.

 • 1
 • 0
#2 Thomas Christensen

Med fare for at komme til at være arrogant og komme med påstulater, som viser sig at være forkerte, så er britternes tjek kun den lette forret. Det må forventes, at være den nemmeste godkendelse kun overgået af amerikanernes auto godkendelse. Det bliver en form sag vi kan snakke lidt om mens vi venter på hovedretten.

Britterne har godkendt den før til en japansk fond, som udnyttede pund kursen til at hapse en kronjuvel. Så hvorfor skal de stå stejlt overfor deres nye bedste ven USA, som vil hælde penge i ARM som Softbanks ikke vil.

Kina er den store hurdle. Primært pga. handelskrigen mellem USA og Kina, men sekundært pga. kampen om magten i ARM Kina. Kina har en regel om, at tech firmaer skal have lokalt ejerskab, så alle udenlandske firmaer opretter joint ventures med 51% kinesisk ejerskab. Så er der en kinesisk CEO, somer smidt ud af bestyrelsen, men han har baglandet i orden, og holder firmaet som gidsel eftersom han har det legale dokument.

Så alle har travlt med at sætte spørgsmålstegn ved handlen efter britternes udmelding, men det er bare forreten, og den bliver skyllet ned sammen med rødwhinen fra EU inden man forbereder sig på den store hovedret som hedder Kina. Så må vi se, om NVIDIA kan gabe over den.

NVIDIA selv meldte ud, at de forventede det tog op til 18 måneder at få handlen godkendt. Med et bud fra september 20, er vi dermed i H1-21 .

 • 0
 • 0
#3 Torben Mogensen Blogger

Problemet er, at Nvidia er en stor kunde hos ARM, og hvis de styrer ARM kunne de dreje udviklingen mod egne behov i stedet for at tilgodese alle kunder ligeligt. En af grundende til, at ARM er brugt så meget, som de er, er at de forholder sig neutralt til kunderne -- de giver alle kunder de samme betingelser, og udvikler bredt brugbare processorkerner, som de tillader andre firmaer at sætte sammen med deres egne specialiserede elementer. Det er dene neutralitet, de britiske myndigheder (og Hermann Hauser, en af ARMs stiftere) er nervøse for bliver sat over styr, hvis ARM styres af en af deres store kunder. Softbank er ikke producent af elektronik, så de kunne bevare neutraliteten.

Den britiske regering er også bange for, at Nvidia med tiden vil flytte ARMs hovedsæde og udviklingsafdeling til USA, og måske ligefrem slår udviklingsafdelingen sammen med Nvidias egen.

 • 4
 • 0
#4 Michael Cederberg

Kina er den store hurdle. Primært pga. handelskrigen mellem USA og Kina, men sekundært pga. kampen om magten i ARM Kina.

Kina bliver lige så stille skrevet ud af vestens teknologi portefølge. Så den diskussion kommer ikke til at stoppe det her.

Det er dene neutralitet, de britiske myndigheder (og Hermann Hauser, en af ARMs stiftere) er nervøse for bliver sat over styr,

Men det er et rent kommercielt problem. Det har for så vidt ikke noget at gøre med konkurrence situationen.

Den britiske regering er også bange for, at Nvidia med tiden vil flytte ARMs hovedsæde og udviklingsafdeling til USA, og måske ligefrem slår udviklingsafdelingen sammen med Nvidias egen.

Nemlig. Det er ren arbejds- og handelspolitik. Det har meget lidt med national sikkerhed at gøre.

 • 0
 • 0
#5 Thomas Christensen

"Problemet er, at Nvidia er en stor kunde hos ARM, og hvis de styrer ARM kunne de dreje udviklingen mod egne behov i stedet for at tilgodese alle kunder ligeligt. "

 1. NVIDIA er ikke storkunde hos ARM. De er ikke i top10, og jeg tænker heller ikke, at de sniger sig i top15. I takt med deres ADAS systemer vækster sniger de sig vel op, men nogen storkunde er de på ingen måde uanset hvilket tal vi kan sætte på deres betydning for ARM.

 2. Det er de brittiske konkurrencemyndigheder røv ligeglade med. De skal kigge på, om det er et konkurrenceproblem med brittiske øjne, og det spørgsmål har de allerede svaret på en gang. Svaret var nej, og så blev ARM solgt.

Jeg er meget enig i problemstillingerne med NVIDIA som opkøber. Det tror jeg alle er. Vinderen er NVIDIA, og taberen er de fleste andre både i x86 og ARM-verdenen. Det har bare ikke så meget med de brittiske konkurrencemyndigheder at gøre.

For lige at tage Hermann Hauser helt specifikt, så mente han det samme om salget til Softbanks. Han kaldte det en sort dag for ARM og UK, da Softbanks udnyttede pundets enorme faldt efter Brexit blev stemt igennem. Hvad betød det? Ikke meget andet end at alle medier kunne citere ham, for udfaldet blev et ok fra de brittiske myndigheder, og jeg kan ikke se, at deres udfald bliver et andet den her gang.

NVIDIA har allerede givet britterne de tilsagn de skal i forhold til øgede investeringer, bevarelse af jobs, fortsættelse af hovedkvater, ny super serverpark så ARM og Universitetets rolle ikke blot bliver bevaret, men også acceleret. Så en generel status quo i + flere penge deres vej i forhold til britternes interesse i ARM. Kan Boris og co klemme mere ud af handlen? Måske, men de kan ikke klemme et nej ud af konkurrencemyndighederne (igen mit påstulat).

I tilfælde af, at EU også skal spørges, så er det version2 (pun intended) af denne nyhed med EU briller inden vi kommer til den reelle slagmark Kina, hvor salget bliver afgjort. Ud fra Jen-Hsen Huang's udmelding omkring hvornår de forventer det afklaret, så bliver det nok næppe før H2-2021.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere