Britiske myndigheder advarer: Er dit barn meget online, kan det være på vej ud i it-kriminalitet

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
Børns interesse for kodning og et stort internetforbrug kan ifølge britiske myndigheder være suspekt. Forældre bliver i en ny skrivelse opfordret til at holde øje med tegn på, at deres børn kan være på vej ud i cyberkriminalitet.

Interesse for kodning? Meget tid online? Det britiske National Crime Agency (NCA) opfordrer forældre til at holde øje med tegn, der ifølge myndigheden kan indikere, at børn er på vej ud i cyberkriminalitet.

Det fremgår af en skrivelse på nationalcrimeagency.gov.uk. Teksten er ikke behæftet med en dato, men ifølge Internet Archive ser den først ud til at være registeret i dag, 9. december. Så den er formodentlig ny.

I første omgang bliver det slået fast, at cyberkriminalitet ikke er en offerløs forbrydelse. Herefter bliver der forklaret lidt om forskellige begreber i genren - hacking, malware og DDoS-angreb.

Og så bliver der gjort opmærksom på, at de cyberkriminelle handlinger kan medføre en plettet straffeattest, som kan påvirke både uddannelsesmuligheder og karriere. Og i grelle tilfælde kan cybercrime give fængsel i op til 10 år, fremgår det af hjemmesiden.

Det er nok de færreste forældre, der ønsker, at et eller flere af disse scenarier skal overgå deres børn. I den forbindelse er NCA klar med en hjælpende hånd.

NCA: Advarselstegn på cyberkriminalitet

Organisationen har nemlig opstillet en liste under titlen ‘Advarselstegn på cyberkriminalitet’, som forældre kan læne sig op ad:

 • Bruger dit barn al sin tid online?
 • Er de interesserede i kodning? Har de uafhængigt undervisningsmateriale om computerbrug?
 • Har de uregelmæssige søvnmønstre?
 • Får de deres indtægt fra online-aktiviteter, ved du hvorfor og hvordan?
 • Er de modvillige, når de bliver spurgt, hvad de foretager sig online?
 • Bruger de al den tilladte data på hjemmebredbåndet?
 • Er de blevet mere socialt isolerede?

»Hvis en ung person udviser nogle af disse tegn, så prøv at have en samtale med dem om deres onlineaktiviteter,« fortsætter skrivelsen fra NCA.

Trang til kodning er dog ikke nødvendigvis kun et tegn på, at en kriminel løbebane kan være under opsejling, fremgår det af teksten.

NCA fremhæver nemlig også, at evner inden for programmering, gaming, cybersikkerhed og andet it-relateret er i høj kurs, og at der er mange karrieremuligheder forbundet med den slags.

Hjemmesiden indeholder også et lille videoindslag om emnet, der kan ses her:

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (15)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Bent Jensen

Eller så spiller de bare meget, chatter med venner eller ser porno. Måske endda læser og uddanner sig, som at lave websider, eller programmere.

Intet jeg finder skræmmende eller forkert.

 • 10
 • 0
#4 Thomas Hedberg

Min mor havde også en fiks ide om at jeg var på vej ud i noget kriminelt dengang i tidernes morgen da jeg fik en computer, købte modem og fandt FidoNet. I bagklogskabens ulideligt klare lys ville jeg nok også undre mig hvis min egen knægt tilbragte så meget tid med en masse mænd fra min egen alder og til omkring pensions alderen i en klub type hun ikke forstod. Heldigvis havde hun stor tillid til mig og stolede på min dømmekraft.

 • 8
 • 0
#5 Jacob Gorm Hansen

Nutidens unge er nok ikke vaerre end mange af v2's laesere var for 20 aar siden, men mulighederne for at goere skade er i dag langt stoerre, og mulighederne for tilgivelse er meget smaa. Fx er Robert Morris i dag professor ved MIT, mens skaberen af en lignende orm i dag nok ville faa mange aar i faengsel. Der er ogsaa danske eksempler.

 • 6
 • 0
#6 Børge Svingalius

Downloading films... is a crime! (Bauwn.... Bauwn...)

-.- kan kun tilslutte mit #1, det er så langt ude at det faktisk er ret sjovt. Jeg håber de begynder at ligge den der på DVD'er...

OT: Denne form for 'advarsel' vil jeg tro er den mindst effektive. Faktisk kan en sådan 'løftet pegefinger' have den direkte modsatte effekt. Jeg husker en artikel for nylig om en ung mand på en ungdomsuddannelse der nærmest blev udstødt fordi han havde angivet deres elendige login-system til Datastyrelsen.

Med det in mente kunne man så for fanden ikke, istedet for sådan nogle ekstremt nedladende reklamer som denne, få fat på dem man tror der har interesse i sådan noget, og vende interessen. Anarkister (som jeg tror de fleste af som ham i videon er) er ikke forskruede onde mennesker, men mennesker der gør terror på et etableret og undertrykkende system. Lad nu være med at skubbe de mennesker bort der kan se fejlene og risikere at de udnytter dem, men istedet invitere dem til at rette dem...

 • 1
 • 0
#10 Nicolai Møller-Andersen

Uhadada. De unge skal blive kloge og gode til IT, men de skal endelig ikke fordybe sig for meget. Det er skidt for... staten? I næste uge er overdreven fodbold nok utilrådeligt, da de ivrige unge mennesker bliver invalide og koster samfundet mange penge. DR P1 havde en skøn debat i formiddags om statens indtrængen i privatsfæren. Alle vegne vil staten bestemme, hvordan individet skal opføre sig. Ligger man udenfor normen, stå læssevis af coaches, psyker og sagsbehandlere klar med velmenende råd.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere