Britiske agenter aflurede millioner af webcam-brugere

Den britiske efterretningstjeneste GCHQ indsamlede billeder fra brugere af Yahoos chat, også brugernes nøgenbilleder.

Den britiske efterretningstjeneste GCHQ har systematisk luret på millioner af Yahoo-brugere. Det fremgår af dokumenter, som tidligere konsulent for NSA, Edward Snowden, har lækket, skriver The Guardian.

GCHQ skaffede sig i 2008 adgang til at indsamle billeder fra Yahoos videochat, og det er blevet brugt til at opbygge en database med stillbilleder fra mindst 1,8 millioner brugerkontoer.

Overvågningssystemet, som blev døbt Optic Nerve, var beregnet til at identificere terrormistænkte, som brugte videochat via webcam til at kommunikere med hinanden. Optic Nerve indsamlede ikke hele videostrømmen, men tog et stillbillede hvert femte minut.

GCHQ eksperimenterede med forskellige søgefunktioner til at identificere brugernavne, der var næsten identiske, ligesom efterretningstjenesten også brugte ansigtsgenkendelse.

Billederne blev indsamlet fra alle brugere, som Optic Nerve kunne få adgang til, og det betød, at systemet også opbyggede en stor samling af billeder fra private samtaler. Mellem 3 og 11 procent af billederne viste sig at indeholde billeder, der kunne betegnes som pornografiske fra Yahoo-brugernes private samtaler.

Derfor forsøgte GCHQ at begrænse analytikernes adgang til disse billeder ved hjælp af automatiske filtre, som imidlertid gav problemer, fordi de mest primitive blot vurderede mængden af hud på et billede og dermed også kunne filtrere ansigter fra.

GCHQ's Optic Nerve var aktivt mindst frem til 2012, men ifølge The Guardian var Yahoo aldrig underrettet om, at efterretningstjenesten aflyttede brugerne.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Erik Jensen

Det har jo været briternes strategi at indføre en form for overvågning for derefter at udvide den kraftigt. Når man rækker fanden en lillefinger....

De har jo også taget deres kamera overvågning og betalings systemer og med et snuptag brugt det til at logge hvor befolkingen ligger og kører rundt i deres biler. Kan anbefale at læse https://medium.com/matter/d15b5801b79e

 • 4
 • 0
#2 s_ mejlhede
 • Hvordan indsamler de ulovligt oplysninger nu.

 • Hvor mange "dumme" terrorister fanget de mod at have 1,8 millioner personers privat billeder ligende.

 • Folks privat billeder med erotisk indhold hvor sælger de dem, eller vil de bare bruge dem til afpresning

 • 8
 • 0
#4 Thue Kristensen

GCHQ skaffede sig i 2008 adgang til at indsamle billeder fra Yahoos videochat, og det er blevet brugt til at opbygge en database med stillbilleder fra mindst 1,8 millioner brugerkontoer.

De 1,8 millioner var fra en 6-måneders periode. Siden programmet har kørt i meget længere tid, så drejer det sig sandsynligvis om langt mere end 1,8 millioner brugere.

 • 3
 • 0
#5 Finn Aarup Nielsen

Som jeg forstår på Guardian er det ikke computerne med webcams der er cracket af myndighederne, - informationen kommer fra den almindelige masseovervågning af Internet-kablerne: "Optic Nerve was based on collecting information from GCHQ's huge network of internet cable taps [...]"

Er Yahoo's kommunikation ikke krypteret tilstrækkeligt? Hvis Yahoo ikke har krypteret tilstrækkeligt, så er det vel dem der ikke er fremme i skoene?

Enhver bruger skal være opmærksom på at ukrypteret kommunikation kan blive opfanget, af naboen, af cafe-ejeren, Internet-udbyderen, NSA, GCHQ, FSB, MSS og andre (potentielt kriminelle) organisationer og crackere der nu måtte være med på en lytter. Hvis man benytter closed source service er man under service-udbyderens nåde (jeg selv ved ikke på en stående fod hvor krypteret Skype er, - til eksempel). Er det nødvendigt at opdrage brugerne til ikke at være naive?

 • 0
 • 2
#6 Finn Aarup Nielsen

Der er en mere kritisk gennemgang af sagen her: http://pando.com/2014/02/27/britains-gchq-reportedly-collected-sexy-cam-...

GCHQ's indsamling "took place between 2008 and 2012." Og "What we do know, because a Yahoo spokesperson just confirmed it to me, is that prior to 2012, Yahoo did not encrypt its webcam traffic."

Yahoo ruller yderligere krypteringer ud for tiden: http://yahoo.tumblr.com/post/67373852814/our-commitment-to-protecting-yo...

 • 1
 • 0
#8 Jacob Mathiasen

at det er fordi vi alle er potentielle terrorister. - Efterhånden, som staten fjerner sig fra folket og hele tiden pøser nyt benzin på bålet i form af restriktiv lovgivning, urimelige bøder og afgifter, stigende lønninger til dem højest i hierakiet samtidigt med alle andre bliver fattigere - så bliver folk helt automatisk til terrorister - og begynder at stille spørgsmålstegn ved om staten nu er til for deres bedste eller ej...

Min holdning er at staten er blevet ALT for omklamrende - grænsende til hysterisk kontrol mani med alt og alle - og det må man, naturligvis, godt mene, men ikke handle ud fra.. Så er man jo terrorist idet det indgyder frygt hos mange i kontrol apparatet..

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere