Britisk vagthund advarer om AI-anvendelse i det offentlige

Illustration: Bigstock
Der er ikke tilstrækkelig vejledning til offentlige organer, som kan fortælle, hvad der er passende anvendelse af AI. Offentligheden har ingen idé om, hvad der sker, fordi der ingen reel gennemsigtighed er, mener britisk kommissær for overvågningskameraer.

Den britiske kommissær for overvågningskameraer, Tony Porter, modtager løbende anmodninger om vejledning fra offentlige organer, som ikke ved, hvor grænserne ligger, når det gælder brugen af ansigtsgenkendelse samt teknologi til biometri og mundaflæsning.

Det skriver avisen The Guardian.

»Politiet bærer i stigende grad kropskameraer. Hvad er de passende grænser for deres brug? Problemet er, at der ikke er tilstrækkelig vejledning til offentlige organer, som fortæller, hvad der er passende, og hvad der ikke er, og offentligheden har ingen idé om, hvad der sker, fordi der ingen reel gennemsigtighed er.«

Vagthundens kommentarer blev affødt af, at det britiske statsministerium har bestilt en gennemgang af området, ledet af Committee on Standards in Public Life, hvis formand har opfordret offentlige organer til at afsløre, når de bruger algoritmer i beslutningsprocesser.

Vanskeligt at finde ud af, hvor AI bruges

Lord Evans, som er tidligere chef for efterretningstjenesten MI5, har udtalt til avisen Sunday Telegraph, at det er meget vanskeligt at finde ud af, hvor AI bruges i den offentlige sektor, og at det i det mindste skulle være synligt og oplyst de steder, hvor teknologien har potentiale til at påvirke borgernes frihedsrettigheder og menneskerettigheder.

Storbritannien er i øjeblikket ved at indføre næste generation kameraer med software til ansigtsgenkendelse, hvilket giver mulighed for identitetskontrol i realtid.

Læs også: Storbritannien starter ny, effektiv video-overvågning: Men er den overhovedet lovlig?

Teknologien har for eksempel været anvendt i forbindelse med en rugbykamp i den walisiske by Cardiff. Det har fået borgerretsforkæmpere og databeskyttelsesmyndigheder til at råbe vagt i gevær.

Flere medlemmer af det britiske parlament har opfordret til et moratorium for brug af ​​software til ansigtsgenkendelse. Borgmesteren i London, Sadiq Khan, har udtalt, at der er en »alvorlig og udbredt bekymring« for teknologien.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Anne-Marie Krogsbøll

... Mon vi også snart får sådan en?

Vigtig og advarende artikel.... Men hvad står der egentligt? Når man forsøger at få hoved og hale i det, er det som om, oplysningerne stikker af i alle retninger: Hvilke myndigheder bruger ansigtsgenkendelse? Hvem har ansvaret? Hvor omfattende og almindelig er det? Hvem er det "Storbritannien", der i øjeblikket er "ved at indføre næste generation kameraer med software til ansigtsgenkendelse, der giver mulighed for identitetskontrol i realtid."?

Man får indtryk af, at der overhovedet ikke er et samlet overordnet styring af dette i Storbritanien - det popper spontant op som ukrudt her og der og alle vegne.

Er det ligesådan i Danmark? Er der en overordnet styring, eller er det reelt, som med el-løbehjulene, overladt til lokale embedsmænd og privat foretagsomhed at plastre landet til med den slags - uden styring?

Er man reelt ved under overfladen at lade totalovervågningen sætte sig på landet - og om et par år opdager vi så, at vi i al hemmelighed er blevet "ansigtsgenkendt" med både det ene og det andet formål i flere år?

En ting er, om politiet får adgang - men hvad er egentligt de lovmæssige grænser for indførelse af ansigtgenkendelse i Danmark? Er det ubegrænset lovligt, eller er der trods alt en grænse - et eller andet sted?

  • 3
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere