Britisk sundhedsvæsen vil nødig se patientdata i hænderne på big tech

49 procent af de ansatte i det britiske sundhedsvæsen vil finde det stærkt ubehageligt at overlade selv anonymiseret patientdata til en big tech-virksomhed, viser en ny undersøgelse.

Analyser af anonymiserede patientdata er i det store og hele godt, mener et flertal af de ansatte i det britiske sundhedsvæsen ifølge en ny undersøgelse fra Yougov.

Men de anonymiserede data skal ikke behandles af big tech-virksomheder såsom Google eller Amazon.

Det skriver Business Insider på baggrund af en spørgeundersøgelse fra Yougov.

70 procent af de ansatte i det britiske sundhedsvæsen vil være utilpasse med at overlade anonymiseret patientdata til multinationale big tech-virksomheder.

49 procent har svaret, at de er stærkt uenige i, at de vil have det godt med at lade big tech behandle patientdata. 12 procent ikke ser noget problem med det.

Læs også: Britisk sundhedsvæsen indgår partnerskab med Amazons Alexa

Google dataprocesserer

I september besluttede fem ud af seks af regionerne i det britiske sundhedsvæsen, NHS, at overføre deres dataprocessering fra det britiske selskab DeepMind til Google.

DeepMind var i forvejen ejet af Google, som købte selskabet i 2014.

Se spørgsmålene i undersøgelsen her.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Anne-Marie Krogsbøll

... at så mange har tænkt over tingene, og ikke lader sig manipulere af tech-giganterne og deres lobbyister...-

Sørgeligt, at beslutningstagerne vælger at blæse på holdningen hos borgere og "fagfolk på gulvet", og alligevel vælger at sælge borgerne som datagrise for tech-giganterne. Ganske som man plejer at gøre herhjemme....

 • 6
 • 0
#3 Peter Hansen

Jeg forstår godt bekymringen. Var det ikke facebook der for nogle år siden viste at de egentlig ikke behøvede personhenførbart data for at finde personen... jeg mener der var noget med at anonym data fandt dets ejermand via hardcore profilling.

Det er skræmmende at man er nået dertil hvor anonymiseret data ikke anonymt hvis bare virksomheden i forvejen har nok data om dig via fx et socialt netværk eller dine søgninger.

Når man så er kommet sig oven på den forskrækkelse kan man overveje om man bare skal give op og sælge resterne af den afdankede sjæl så man kan få bedre diagnosticering mv. Så mangler vi bare at forsikringsselskaberne også får adgang og skævvrider policen.

 • 4
 • 0
#4 Louise Klint

Det er meget sympatisk af personalet. Men har de overhovedet noget at skulle have sagt? Og hvad siger befolkningen til det samme? Kerer man sig om at høre dem?

Det britiske sundhedsvæsen er et skrækscenarie, i mine øjne. (Det amerikanske er selvfølgelig værre. Men det er ikke umiddelbart sammenligneligt med vores, som det britiske er). Men vi kan således dreje hovedet og se mod UK, for at erindre os selv om, hvad vi ikke skal gøre. Hvorfor liberalisering af sektoren er en dårlig idé.

De har også store problemer derovre pt. Det britiske sundhedsvæsen bløder. 21.11.19: https://www.dr.dk/nyheder/udland/britiske-laeger-demonstrerer-redde-skra...

 • 0
 • 0
#5 Louise Klint

Jeg så tilfældigt en engelsk dokumentar om briternes medicinforbrug, navnlig børnenes forbrug, som DR stadig har liggende (2 afsnit), kan jeg se. https://www.dr.dk/drtv/serie/laegen-der-holdt-op-med-at-give-boern-medic...

Lidt plat titel måske, men faktisk gode programmer.

Formidlet på en måde, så de fleste kan være med og forstå problematikkerne. Det første program handler om de milde varianter af smertestillende medicin, og det enorme forbrug, de har af det i England. Flydende, lyserødt stads, Calpol, som må være hvad, vi kender som Pamol herhjemme. De har nogle mere lempelige regler, end vi har, hvad angår emballage og smagsstoffer, der får børnene til at elske medicinen, næsten som slik.

Væn barnet til at det lige skal have lidt håndkøbsmedicin inden sengetid... Det er sådan en hyggelig rutine, ikke sandt? [Ironi og sarkasme]. Spændende programmer.

 • 2
 • 0
#7 Henrik Madsen

Så mangler vi bare at forsikringsselskaberne også får adgang og skævvrider policen.

Det er efterhånden mange år siden jeg forudså at vi nok på et tidspunkt kom dertil at banken og forsikringsselskaber ville forlange at få adgang til alle dine patientdata via NemID for at låne dig penge eller forsikre dig.

Det ville selvfølgeligt være frivilligt om du ønsker at give dem adgang, ligesom det ville være frivilligt for dem om de ville give dig et lån eller en forsikring (Læs : "Frivilligt" men obligatorisk, hvis man da ønsker lånet eller forsikringen).

Har du så været til undersøgelse for en arvelig sygdom, fordi det viser sig at din far har den og der derfor er en 10% risiko for at du også har den, så vil det måske være nok til at blive afvist til livsforsikringen, selvom undersøgelsen viste at du ikke umiddelbart har denne sygdom.....Men forsikringselskabet vælger alligevel at kalde dig en "højrisiko" kunde.

 • 2
 • 0
#8 Henrik Madsen

Og hvad siger befolkningen til det samme?

Befolkningen er typisk ligeglad, de fatter ikke problematikerne og vil hellere kører strudsementaliteten med at DET vil vi ikke vide noget om, for så tror vi det er sikkert.

Det er typisk folk som ikke har en skid reel viden eller har forsøgt at sætte sig ind i sagerne, som er hurtigst til at sige "Det kan jeg ikke forestille mig er et problem"

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere