Britisk sundhedsvæsen indgår partnerskab med Amazons Alexa

11. juli 2019 kl. 08:417
Britisk sundhedsvæsen indgår partnerskab med Amazons Alexa
Illustration: Amazon.
Snart vil britiske Alexa-ejere kunne få svar direkte fra de britiske sundhedsmyndigheder, når de beder den digitale stemmeassistent Alexa om sundhedsråd hjemme i stuen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det britiske sundhedsvæsen NHS (National Health Service) har lavet en aftale med Amazon om, at techgiganten må bruge indhold fra NHS’ hjemmesider, når Amazon-kunder med den digitale assistent Alexa stiller assistenten spørgsmål om sundhed.

Det skriver The Verge.
Den nye aftale vil ikke nødvendigvis gøre Alexa bedre til at give sundhedsråd, men det britiske sundhedsministerium mener, at nyheden vil løfte en byrde fra lægers skuldre, fordi patienter vil konsultere Alexa, før de ringer til lægen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den britiske forening for almmedicinere tror, at løsningen har potentiale til at hjælpe patienter med at blive mere klar over, hvad de fejler, før de ringer til lægen, men formand Helen Stokes-Lampard advarer også om, at man skal kunne sikre, at rådene er korrekte og sikre.

»Det er vitalt, at der bliver lavet uafhængige undersøgelser for at sikre, at de råd, der bliver givet, er sikre, ellers kan det forhindre folk i at søge rigtig lægehjælp og dermed skabe endnu større pres på vores i forvejen pressede praktiserende læger,« udtaler hun til Sky News.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
12. juli 2019 kl. 01:48

Til argumentet om at møde borgerne (læs ungdommen) hvor de er,

Du er slet ikke alene Mogens - det tavse flertal er skam med dig ;)

Politikerne, inkompetente it-analfabeter, prøver som nævnt af filosoffen en partiel forlængelse af barndommens leg med iDimser(TM).

Resultatet "når de blinde leder de døve" bliver, at dåren vil rende rundt som vismand.

6
11. juli 2019 kl. 17:33

Jeg kan ikke forstå, at myndigheder og politikere ikke kan finde ud af at holde sig fra consumerteknologien, når man sagtens kan udvikle noget selv uden at tvangsudsætte folk for spionage.

Til argumentet om at møde borgerne (læs ungdommen) hvor de er, kan man hive Platon frem, hvor han kritiserede ungdomsdyrkelsen og især latterliggjorte de ældre, som ville være unge med de unge

Filosoffen Alain Badiou siger det sådan her:

Der er tale om en infantilisering af den voksne i den forstand, at voksenalderen betragtes som en kontinuerlig og partiel forlængelse af barndommen, hvilket ifølge Badiou er et korrelat til markedets magt, som netop handler om at kunne købe.

Men måske er jeg efterhånden en vrissen gammel mand, som holder på den anakronistiske ret til at være privat, introvert, genert mm.

5
11. juli 2019 kl. 14:58

Den dag en brite får et forkert (sundheds)råd af Alexa og følger det.
Med fatale konsekvenser.

Hvis man ser på lægevagterne og skadestures fejl, så kan det vel kun blive en forbedring ? :-)

Hvis de en gang får lavet en læge bot ,som virker bare lige så godt som en telefonkonsulent ved lægen, så synes jeg vi skal indføre det. Det vil give flere adgang til lægehjælp og minske preset på de praktiserende læger.

Desuden kan sådan et system bruge lige så langt tid, og være lige så omhyggeligt som man ønsker. Samt følge automatisk op på sagen, som hvis man er ordineret i seng med feber. Så at sprøge næste morgen om hvad ens temperatur er, og om man har det bedre. Hvis ikke så evt henvise til læge, hvor den har lavet en tid. Med de oplysninger, om dit helbred som, som den nøjsomeligt har indhentet. Så lægen arbejde er halvklaret.

Jeg vil tror at, hvis man fik en sådan ting til at virke, så kunne den klare 80-90 procent af alle besøg ved den pratikserende læge. Hvornår har du sidst oplevet at en læge har følt eller undersøgt dig ?

De fleste besøg består af samtale, og henvisning til blodprøve, eller andet undersøgelse. Eller en besked om at tage en albyl og gå i seng.

At så system sikkert ikke er så moden endnu. Det er noget andet. Men at vi alle, ikke har en dokter bot, om 10-20 år, som følger med i vores helbred og giver råd, evt. også om at søge læge. Det tror jeg på.

Man skal også huske på, at mange mennesker slet ikke har adgang til lægehjælp. Her kunne en bot hjælpe mange. Det er helt sikkert bedre, end at gå på apoteket og købe antibiotika, og bruge det forbygende.

Så nej, her er jeg for en gang skyld positiv, om tanke. Men synes måske at lægge det ud til en kommerciel virksomhed ikke er den rigtige måde. Et webinterface eller aplication laves af staten til google, web og amazon var en bedre løsning.

4
11. juli 2019 kl. 12:29

Tak, Thomas Brodersen. Du har selvfølgelig ret :-)

2
11. juli 2019 kl. 12:03

Og derudover håber jeg meget, at de kommende brugere bliver gjort klart og tydeligt opmærksomme på, at Google sandsynligvis høster deres forespørgsler, og lader dem indgå i diverse profilering. Eller at der meget effektivt fra myndighedernes side er sat en stopper for den slags skummel dagtaindsamling. Men det sidste tvivler jeg meget på er tilfældet. Og sådan set også det første.

Borgerne lokkes/presses i favnen på Google. Overvågningskapitalisterne har vundet endnu en sejr - det er endnu et skridt i det kup, de med politikeres og myndigheders godkendelse er igang med. Gæt: Om kort tid hører vi noget tilsvarende fra politisk/myndigheds side herhjemme. Follow the money (nå nej - de er jo hemmeligstemplede og beskyttet af Mørklægningsloven og partistøtteloven - overvågningskapitalisternes og deres håndlangeres bedste venner).

1
11. juli 2019 kl. 11:39

Jeg synes det er uoverlagt, for ikke at sige hasarderet, at indgå dette samarbejde.

Jeg synes myndighederne løber en stor risiko. Nemlig risikoen for at sætte egen pålidelighed – samt befolkningens generelle tillid til myndighederne – over styr.

Den dag en brite får et forkert (sundheds)råd af Alexa og følger det. Med fatale konsekvenser. (Overvej engang, hvor komplekst et område sundhed og sygdom er. Det er ikke helt på linje med at få botten til at bestille en pizza hos den lokale).

Jeg synes man her udviser al, al, al for stor tillid til teknologien. En tillid, jeg har svært ved at se er berettiget, i denne sammenhæng.

Med dette samarbejde blåstempler sundhedsmyndighederne også samtidig Alexa-botten. Myndighederne tilfører herved indirekte det kommercielle produkt en form for autoritet. Legitimitet. Giver botten et officielt stempel, en form for myndighedsgodkendelse. Det mener jeg er problematisk.

^^ Dette bestemt også ment som et vink med en vognstang til vores egne, hjemlige sundhedsmyndigheder. Don’t.