Britisk spionchef vil have adgang til Twitter og Facebook

Når Islamisk Stat så dygtigt bruger sociale medier til rekruttering og promovering, ønsker vestlige regeringer at kunne stå imod angreb.

Twitter og Facebook er så vigtige for militante grupper, at regeringer i den vestlige verden bliver nødt til at se stort på privatlivets fred, hvis efterretningstjenester og militær skal kunne bekæmpe eventuelle angreb.

Det skriver den britiske spionchef Robert Hannigan, der står i spidsen for det britiske Government Communications Headquarters, i en artikel i Financial Times, skriver Reuters.

Læs også: Have I been leaked?

»Udfordringen for regeringer og deres efterretningstjenester er enorm - og den kan kun tages op med hjælp fra tech-selskaber. Hvis vi skal imødekomme udfordringen, betyder det bedre muligheder for med loven i hånden at udføre efterforskning af myndighederne, end vi har nu,« skriver Robert Hannigan.

Til forskel fra terrorgruppen Al-Qaedas tilknappede stil, der angiveligt udelukkende brugte internettets muligheder for at dele information, er det især Islamisk Stats fængende brug af sociale medier til at rekruttere unge hellige krigere og udsende propaganda, der har fået spionchefen til at komme med udmeldingen.

I et forsøg på nå så mange i målgruppen som muligt, har IS angiveligt hashtagget deres propaganda med Ebola og World Cup.

Derfor har spionchefen talt imod, at privatliv på internet opfattes som en absolut ret, men som en ret der kan gradbøjes i en højere tjeneste. Og han anger ud efter sociale medier, der ikke vil efter komme regeringers anmodninger om oplysninger i kampen mod blandt andet IS.

Læs også: It-professionelle: Vi vil have en transparenslog i det offentlige

»Det kunne ligne, at nogle sociale medier benægter tjenesternes misbrug. Jeg tror de fleste brugere af internettet...er imod at de medieplatforme de bruger sammen med familie og venner bruges som katalysator for død og børnemisbrug,« siger Hannigan ifølge Reuters.

Twitter har tidligere offentliggjort, at firmaet i første halvår af 2014 har haft 78 forespørgsler fra alene den britiske regering om at få indsigt i deres datamateriale. Facebook giver udtryk for, at grupper der er associeret med kendte terrorgrupper ikke er tilladte, men hverken Facebook eller Twitter har over for Reuters ønsket at kommentere sagen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Rene Madsen

Derfor har spionchefen talt imod, at privatliv på internet opfattes som en absolut ret, men som en ret der kan gradbøjes i en højere tjeneste. Og han anger ud efter sociale medier, der ikke vil efter komme regeringers anmodninger om oplysninger i kampen mod blandt andet IS.

Hvor mange terror aktioner er det lige der er blevet stoppet i modsætning til den indskrænkning af privatlivet vi får med sådan en løsning?

Kriminelle finder en vej uanset om du overvåger hele samfundet eller ej. De eneste som taber gevaldigt på overvågning er det normale samfund.

 • 14
 • 0
#2 Christian Nobel

Artiklen er overmåde alvorlig, men det gør det altså svært at man skal gætte hvad der menes:

han anger ud - skal vel forstås som: han langer ud.

der ikke vil efter komme - skal vel forstås som: der ikke vil efterkomme.

etc, etc.

Kunne I ikke være så venlige at læse korrektur, for de mange sprogfejl er nogen gange decideret meningsforstyrrende.

 • 4
 • 2
#4 Martin Kofoed

Efterretningstjenesterne har fuldstændig misset, at de i store træk selv driver sikringen af privatlivets fred fremad efter et "tryk avler modtryk"-princip. Hvis ikke de konstant var blevet afsløret i brug af moralsk tvivlsomme - og nogle gange endda forfatningsstridige - metoder, ville driftige mennesker nok ikke i lige så høj grad kreere teknologier til beskyttelse af folks oplysninger. Hver gang vi ser et tryk fra den kant, kommer der et modtryk fra folket. Det er faktisk sjældent den anden vej rundt.

Men efterretningstjenesterne synes desværre drevet efter et "fordi vi kan"-koncept. Det gavner ingen.

 • 8
 • 0
#5 René Nielsen

Jeg er ikke i tvivl om at manden har ret, men det betyder da ikke at vi skal tillade myndighederne at gradbøje reglerne.

Problemet er jo ikke terroristerne, de pædofile og de andre tvivlsomme typer som hver gang bliver fremhævet af myndighederne. Problemet er, at ligeså snart en ny overvågningsteknologi kommer, så voldboller myndighederne denne overvågning på alle andre end terroristerne, de pædofile osv. Osv.

Sat på spidsen, så beder manden om lov til at bryde loven. Det skal han ikke have lov til.

De domstole som skal godkende hans handlinger er i praksis de rene gummistempler uden et reelt virke. Var det 24 år det tog før den amerikanske FISA domstol sagde nej første gang til NSA?

Hvis han ikke er i stand til at virke som efterretningschef i et sådan samfund, bør han skiftes ud, for i praksis har han indenfor lovgivningen "frie hænder".

 • 9
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere