Britisk spionchef vil have adgang til Twitter og Facebook

5. november 2014 kl. 09:555
Når Islamisk Stat så dygtigt bruger sociale medier til rekruttering og promovering, ønsker vestlige regeringer at kunne stå imod angreb.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Twitter og Facebook er så vigtige for militante grupper, at regeringer i den vestlige verden bliver nødt til at se stort på privatlivets fred, hvis efterretningstjenester og militær skal kunne bekæmpe eventuelle angreb.

Det skriver den britiske spionchef Robert Hannigan, der står i spidsen for det britiske Government Communications Headquarters, i en artikel i Financial Times, skriver Reuters.

»Udfordringen for regeringer og deres efterretningstjenester er enorm - og den kan kun tages op med hjælp fra tech-selskaber. Hvis vi skal imødekomme udfordringen, betyder det bedre muligheder for med loven i hånden at udføre efterforskning af myndighederne, end vi har nu,« skriver Robert Hannigan.

Til forskel fra terrorgruppen Al-Qaedas tilknappede stil, der angiveligt udelukkende brugte internettets muligheder for at dele information, er det især Islamisk Stats fængende brug af sociale medier til at rekruttere unge hellige krigere og udsende propaganda, der har fået spionchefen til at komme med udmeldingen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I et forsøg på nå så mange i målgruppen som muligt, har IS angiveligt hashtagget deres propaganda med Ebola og World Cup.

Derfor har spionchefen talt imod, at privatliv på internet opfattes som en absolut ret, men som en ret der kan gradbøjes i en højere tjeneste. Og han anger ud efter sociale medier, der ikke vil efter komme regeringers anmodninger om oplysninger i kampen mod blandt andet IS.

»Det kunne ligne, at nogle sociale medier benægter tjenesternes misbrug. Jeg tror de fleste brugere af internettet...er imod at de medieplatforme de bruger sammen med familie og venner bruges som katalysator for død og børnemisbrug,« siger Hannigan ifølge Reuters.

Twitter har tidligere offentliggjort, at firmaet i første halvår af 2014 har haft 78 forespørgsler fra alene den britiske regering om at få indsigt i deres datamateriale. Facebook giver udtryk for, at grupper der er associeret med kendte terrorgrupper ikke er tilladte, men hverken Facebook eller Twitter har over for Reuters ønsket at kommentere sagen.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
5. november 2014 kl. 13:14

Jeg er ikke i tvivl om at manden har ret, men det betyder da ikke at vi skal tillade myndighederne at gradbøje reglerne.

Problemet er jo ikke terroristerne, de pædofile og de andre tvivlsomme typer som hver gang bliver fremhævet af myndighederne. Problemet er, at ligeså snart en ny overvågningsteknologi kommer, så voldboller myndighederne denne overvågning på alle andre end terroristerne, de pædofile osv. Osv.

Sat på spidsen, så beder manden om lov til at bryde loven. Det skal han ikke have lov til.

De domstole som skal godkende hans handlinger er i praksis de rene gummistempler uden et reelt virke. Var det 24 år det tog før den amerikanske FISA domstol sagde nej første gang til NSA?

Hvis han ikke er i stand til at virke som efterretningschef i et sådan samfund, bør han skiftes ud, for i praksis har han indenfor lovgivningen "frie hænder".

4
5. november 2014 kl. 12:05

Efterretningstjenesterne har fuldstændig misset, at de i store træk selv driver sikringen af privatlivets fred fremad efter et "tryk avler modtryk"-princip. Hvis ikke de konstant var blevet afsløret i brug af moralsk tvivlsomme - og nogle gange endda forfatningsstridige - metoder, ville driftige mennesker nok ikke i lige så høj grad kreere teknologier til beskyttelse af folks oplysninger. Hver gang vi ser et tryk fra den kant, kommer der et modtryk fra folket. Det er faktisk sjældent den anden vej rundt.

Men efterretningstjenesterne synes desværre drevet efter et "fordi vi kan"-koncept. Det gavner ingen.

3
5. november 2014 kl. 11:39

Ja, jeg har også en fornemmelse af at nogle sociale medier benægter efterretningstjenesternes misbrug . . .

2
5. november 2014 kl. 10:42

Artiklen er overmåde alvorlig, men det gør det altså svært at man skal gætte hvad der menes:

han anger ud - skal vel forstås som: han langer ud.

der ikke vil efter komme - skal vel forstås som: der ikke vil efterkomme.

etc, etc.

Kunne I ikke være så venlige at læse korrektur, for de mange sprogfejl er nogen gange decideret meningsforstyrrende.

1
5. november 2014 kl. 10:29

Derfor har spionchefen talt imod, at privatliv på internet opfattes som en absolut ret, men som en ret der kan gradbøjes i en højere tjeneste. Og han anger ud efter sociale medier, der ikke vil efter komme regeringers anmodninger om oplysninger i kampen mod blandt andet IS.

Hvor mange terror aktioner er det lige der er blevet stoppet i modsætning til den indskrænkning af privatlivet vi får med sådan en løsning?

Kriminelle finder en vej uanset om du overvåger hele samfundet eller ej. De eneste som taber gevaldigt på overvågning er det normale samfund.