Britisk sikkerhedsmyndighed: Ring til os, hvis dit barn bruger Discord eller installerer Linux

26. februar 2020 kl. 09:3620
Britisk sikkerhedsmyndighed: Ring til os, hvis dit barn bruger Discord eller installerer Linux
Illustration: Walsall Council.
En opfordring fra en britisk kommune har vækket forundring og forargelse på internettet.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

En ny plakat fra den britiske kommune Walsall opfordrer forældre til at henvende sig til kommunen, hvis deres børn enten bruger Tor, installerer Kali Linux, anskaffer sig en WiFi Pineapple eller bruger Metasploid eller slet og ret bruger gaming-chatprogrammet Discord.

Det skriver The Register.

På plakaten er et symbol fra den britiske nationale sikkerhedsmyndighed, National Crime Agency (NCA).

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Hvis du ser nogle af disse på deres computer, eller du tror, dit barn hacker, så giv os besked, så vi kan tage kontakt til dem og lede dem i en positiv retning,« fremgår det af plakaten.

Flere Twitter-brugere kritiserer plakaten i grove vendinger for at skræmme børn væk fra teknologi.

NCA har efterfølgende meldt ud, at man på trods af symbolet på plakaten ikke har haft noget med den at gøre, men at man bakker op om, at børn skal vejledes, når de bruger ovennævnte teknologier, skriver The Register.

20 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
19
29. februar 2020 kl. 00:13

Der er ikke nogen myndigheder der skal vejlede mine børn!

18
27. februar 2020 kl. 14:30

Så ligesom vi alle til tider har brug for en låsesmed, findes der desværre også skumle typer der har de samme evner som en låsesmed.</p>
<p>Så Kali kan bruges på godt eller ondt

Ja, selvfølgelig. Men hvis min søn begyndte at købe låsepistol, dirke m.v., ville jeg da tage en snak med ham om formålet. Måske han bare ønsker at træne til en kommende uddannelse, eller også har han måske fået nogle forkerte venner.

Jeg synes det er nogle gode indikatorer til at tage en snak med afkommet. Han må hjertens gerne hacke, så længe det er hans egne maskiner han hacker eller øver sig på, til en kommende karriere.

17
27. februar 2020 kl. 14:08

Helt ligesom junior kunne mistænkes for noget meget slemt, da ham både ejer økser, knive og andre ting som kan bruges til slemme ting.</p>
<p>Han tager af og til på shelter tur, og skal selvflgelig bruge tingene til at lave brænde og mad, men det kunne jo være at han .........

Men ville du synes det var fint, at junior samlede disse ting sammen uden at vide, eller snakke med ham om, hvad de skulle bruges til?

Posteren handler jo ikke om at anmelde eller straffe, men såfremt dit barn viser interesse for noget, som potentielt kan misbruges, at man så tager en snak med barnet omkring dette, samt måske anviser hvordan man kan bruge disse, uden at komme i klemme. Hertil tilbyder myndigheden at hjælpe.

Jeg ser det som en håndsrækning til forældre, som er usikre på hvornår deres børn måske er på vej mod noget forkert, hvad de skal kigge efter.

Det er jo rent faktisk ikke normalt, at for eks. en 11-årig sidder med en WiFi pineapple, en Kali guest på en Vbox og er kontraktlig godkendt til at penteste med metasploit mod random websider. Jeg tænker, ligesom med trafikken, at man selvfølgelig skal opmuntres, men også lære at navigere i det.

Discord på plakaten er malplaceret, men de andre begreber kan da give en indikator på, om man lige skal tage en snak med sine børn, så de ikke uforvarende kommer til at gøre skade på egen fremtid.

Men negative folk vil se det negative!

16
27. februar 2020 kl. 11:40

.. viser det myndighedernes inkompetence i forhold til det der IT-noget.

Og det viser også den manglende forståelse for det jeg kalder forbrydelsens element.

For hvis junior vitterlig var i gang med at lave sjove ting, så er han nok også smart nok til at de gamle ikke finder ud af det (hvor meget har vi ikke selv holdt skjult for vores forældre da vi var unge?).

Men ligesom med alle mulige andre tiltag (kameraovervågning, telefon snagen, vi-skal-overvåge-dit-elforbrug, vi-skal .......) så rammer man elegant uden for skiven, for hardcore forbrydere skal nok kunne finde ud af at gebærde sig - tilbage står at man får mistænkeliggjort en række uskyldige og måske fanger et par småfisk.

Det er lige så naivt som at opstille en lysregulering uden for en bank, for en bankrøver, der lige har begået væbnet røveri, kunne jo aldrig finde på at overtræde færdselsloven - suk.

En anden kedelig "sidegevinst" ved sådan en gang pladder er at lægmand nok læser 'Kali Linux', men det er jo hele to ting på en gang, så det han husker når han er kommet hjem er Linux, og uha det er jo sådan noget kriminelt noget.

Så det offentlige gør hvad som helst for at monokulturen ikke skal blive brudt - men hvad, der skal jo også helst være vira og malware i cirkulation, ellers kan skæg og blå briller industrien jo heller ikke blive ved med at dræne samfundet for penge.

15
27. februar 2020 kl. 09:22

Ja, Henning Wangerin - det er voldsomt at opfordre til at angive sine børn. Første skridt ville være fornuftigvis være at tage en snak med dem om, hvad de har gang i.

14
27. februar 2020 kl. 08:36

Jeg kan altså forstå, at der ikke som sådan er noget galt med Kali, men at Kali på en ukyndig, ung persons pc vil være stærkt mistænkeligt.

Helt ligesom junior kunne mistænkes for noget meget slemt, da ham både ejer økser, knive og andre ting som kan bruges til slemme ting.

Han tager af og til på shelter tur, og skal selvflgelig bruge tingene til at lave brænde og mad, men det kunne jo være at han .........

Det er et kraftigt skråplan politiet er ude i med de plakater.

/Henning

13
27. februar 2020 kl. 06:43

Tak for diverse forklaringer.

Jeg kan altså forstå, at der ikke som sådan er noget galt med Kali, men at Kali på en ukyndig, ung persons pc vil være stærkt mistænkeligt.

Og at ejere af andre Linux-udgaver ikke behøver føle sig mistænkeliggjort.

På trods af min nysgerrighed vil jeg nok holde mig fra Kali...

12
26. februar 2020 kl. 22:35

Kali er en fantastisk Linux til at teste netværk med. Der findes eksempelvis Wireshark og Nmap som standard og man kan bruge mange timer med at lege med netværk, og blive bedre til både forsvar og angreb.

Hvis man ikke kender Linux i forvejen kan jeg anbefale bogen https://nostarch.com/linuxbasicsforhackers som forklarer hvordan Linux fungerer, sammen med den officielle dokumentation fra Kali Linux Revealed om installation og pasning af Kali https://www.kali.org/download-kali-linux-revealed-book/ så er man godt igang. Dernæst har man hjemmesiderne for de værktøjer som jeg anbefaler man starter med, https://www.wireshark.org/ https://nmap.org/

Hvis dit hjemmenetværks router hedder 192.168.0.1 så prøv: nmap -sP 192.168.0.0/24 :-)

11
26. februar 2020 kl. 20:04

</p>
<p>Så Kali er altså fundamentalt anderledes end andre Linux-udgaver, eks. Mint? Eller er det bare mindre brugervenligt, og derfor pr. definition mere "suspekt"?</p>
<p>0 0

Kali er en linux hvor der standard er installeret alle de værktøjer du ikke ved du mangler. På http://kali.org er overskriften: Our Most Advanced Penetration Testing Distribution, Ever.

Kali bruges også i undervisning her i Aalborg (AAU) til brug ifm en security uddannelse.

Så ligesom vi alle til tider har brug for en låsesmed, findes der desværre også skumle typer der har de samme evner som en låsesmed.

Så Kali kan bruges på godt eller ondt

10
26. februar 2020 kl. 17:27

Jeg har ikke prøvet Kali så jeg kan ikke udtale mig om brugervenligheden. Jeg ved kun at den kommer med omkring 600 værktøjer til at teste sikkerhed med.

9
26. februar 2020 kl. 17:09

Tak for svar, Ivan Skytte Jørgensen.

Så Kali er altså fundamentalt anderledes end andre Linux-udgaver, eks. Mint? Eller er det bare mindre brugervenligt, og derfor pr. definition mere "suspekt"?

8
26. februar 2020 kl. 16:45

Hvis linux-distributioner var værktøjskasser, så var Kali-værktøjskassen fyldt med dirke, boremaskiner, brækjern og stetoskoper.

Ikke noget ulovligt ved det. En dag når jeg har tid skal jeg også have afprøvet Kali for at se om sikkerheden i mit hjemmenetværk er i orden. Men hvis en teenager har Kali installeret, så kan det godt være at man bør være lidt mere interesseret i hvad ens børn går og laver.

7
26. februar 2020 kl. 15:25

Hvad er der med den der Kali?

6
26. februar 2020 kl. 15:10

UK har intet lært af hverken Ray Bradbury eller George Orwell, SUK!

5
26. februar 2020 kl. 14:04

.. så er der altså stadig noget med definitionen af (et) hack.

Det næste bliver vel at en pragtfuld side som hackaday.com bliver bliver bandlyst vha. børneporno filtret.

For husk, at hvis du skal gebærde dig i vores kommende totalitære system, så er nysgerrighed et absolut no-go, indpasning og følgen gelederne er det eneste tilladte.

4
26. februar 2020 kl. 13:44

begyndte at anvende nogle af ovenstående værktøjer - så skulle de motiviveres og få lov at prøve sig selv af. Der findes iøvrigt flere hacking sites / konkurrencer hvor man kan lære mere om det.

Spørgsmålet er hvad er formålet. Nysgerrighed skal belønnes... Misbrug skal straffes.

3
26. februar 2020 kl. 11:26

Det tog da godt nok lang tid for Version2 at opdage det.

Men mon også det gælder andre linux-varianter?

Indtil ungerne selv fik råd til at købe deres egne computere kunne der ikke findes andet end linux på deres maskiner.

Dog ikke Kali, så måske ville de klare frisag.

/Henning

2
26. februar 2020 kl. 10:17

@Bjørn Dirchsen

Enig. Ifg. den plakat skulle både min 10 og 6 årige begge til en kammeratlig samtale.

//Jesper

1
26. februar 2020 kl. 10:03

Hvis mit barn begyndte at bruge Kali eller metasploit så ville jeg gerne have en rigtig godt forklaring på hvad han skal bruge det til.

Men Discord? Eller Virtuelle maskiner?

Jeg tror de skulle have brugt lidt mere tid på den liste.