Britisk regering skal stå skoleret om overvågning.

27. januar 2014 kl. 11:162
I england slog en komité sidste år fast, at landets efterretningstjenester ikke bryder nogen love, når de bruger data fra NSAs PRISM-program. Nu vil Strasbourg have en forklaring.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Den europæiske menneskerettighedsdomstol har bedt den engelske regering om at fremlægge et juridisk grundlag for britiske efterretningstjenesters overvågning af borgere, ligesom man skal redegøre for proportionaliteten. Det skriver Gigaom.

Det er aktivist-gruppen Privacy Not Prism, der har taget sagen til Strasbourg, da det ikke har været muligt at få juridisk resonans i England. Privacy Not Prism, der er en sammenslutning af britiske privacy-grupper, mener britiske efterretningstjenesters overvågning er i strid med den europæiske menneskerettighedskonventions artikel otte, der giver alle ret til et privatliv, der ikke må undermineres af offentlige myndigheder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I England slog en parlamentarisk komité i sommeren 2013 fast, at det ikke er i konflikt med nogen love, når britiske efterretningstjenester bruger data fra det amerikanske overvågningsprogram PRISM.

Men I Strasbourg ser man altså anderledes på det, og menneskerettighedsdomstolen har valgt at prioritere sagen som hastende. Det giver den britiske regering frist indtil 2.maj for oplyse det fulde juridiske grundlag for både efterretningstjenesternes egen indsamling af data om borgere, samt den indsamling, der foregår via udenlandske tjenester som PRISM.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
27. januar 2014 kl. 19:00

Man skal huske at fejre når der er positive nyheder fra EU fronten :-)