Britisk rapport: Facebook overskrev brugeres privatlivsindstillinger

Illustration: Dessin de Tjeerd Royaards, Cartoon Movement, Pays-Bas
En rapport udgivet af britiske parlamentsmedlemmer anklager Facebook for bevidst at have overtrådt både privatlivslove og konkurrencelove. I rapporten fremgår det, at Facebook overskrev brugeres privacy-indstillinger i jagten på profit

Facebook har overskrevet brugeres privatlivsindstillinger med henblik på at tjene så mange penge som muligt på følsomme data. Sådan lyder anklagen i en 108-siders rapport udgivet af britiske parlamentsmedlemmer på baggrund af tidligere hemmeligholdte dokumenter, som de har fået adgang til i løbet af deres undersøgelse.

Det skriver Washington Post.

I rapporten står der også, at Facebook bevidst har brudt britisk lovgivning både på privatlivs- og konkurrenceområdet, og at virksomheden betragter sig selv som hævet over loven.

Nysgerrig IT-gigant

Rapporten er det sidste led i en lang kæde af sager, hvor Facebook har været lidt for nysgerrige om deres brugeres data. Virksomhedens problemer tog for alvor fart i marts 2017, da det kom frem, at analysevirksomheden Cambridge Analytica havde haft fri adgang til millioner af brugeres data, og havde brugt dem til at hjælpe Donald Trumps præsidentkampagne i 2016.

Læs også: Facebook: 37 mio. flere brugere ramt af Cambridge Analytica-skandalen

Senest har Facebook været i søgelyset for at betale unge for at installere en snagende VPN ved navn ”Facebook Research”.

Læs også: Facebook betaler unge for at installere snagende VPN-app

Og Facebook Research er ikke engang den eneste snagende VPN, Facebook har brugt til at indsamle data. I august 2018 fjernede Apple appen Onavi fra deres app store, fordi den indsamlede app-data i strid med Apples retningslinjer.

Læs også: Apple fjerner Facebooks snagende VPN-app

Opfordring til regulering

I rapporten konkluderer de britiske parlamentarikere, at der er brug for regulering af Facebook.

»Virksomheder som Facebook skal ikke have lov til at opføre sig som ’digitale gangstere’ i onlineverdenen.«

»De store tech-virksomheder skal ikke kunne udvide sig eksponentielt uden begrænsninger eller regulatorisk kontrol. Men kun regeringer og loven kan holde dem tilbage,« står der i rapporten.

Facebook skriver en i meddelelse, at virksomheden støtter op om lovmæssig regulering på privatlivsområdet, men nægter at have brudt nogle love.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Robert Winther

I rapporten fremgår det, at Facebook overskrev brugeres privacy-indstillinger i jagten på profit

Nej, ifølge artiklen:

Citing once-secret documents obtained during the investigation, U.K. leaders alleged that Facebook for years was willing to “override its users’ privacy settings” as part of a broader campaign to maximize revenue derived from such sensitive information.

Så nej, de overskrev dem ikke, de ignorerede dem.

Og så kan man jo argumentere for, at det er værre end at overskrive: Hvis brugerindstillinger var blevet overskrevet, så havde brugerne i det mindste (vel?) haft en chance for at se at indstillingerne var blevet ændret.

 • 14
 • 0
Kenn Nielsen

Så nej, de overskrev dem ikke, de ignorerede dem.

Og så kan man jo argumentere for, at det er værre end at overskrive: Hvis brugerindstillinger var blevet overskrevet, så havde brugerne i det mindste (vel?) haft en chance for at se at indstillingerne var blevet ændret.

Tjah..Det er jo altid et spørgsmål om hvem man stoler på.

'Folk' fatter f.eks. ikke at når app'en der tænder for mikrofonen, også tænder lysdioden, så man kan 'se' man er 'på', ikke er en garanti for at en anden stump kode bare tænder mikrofonen uden at tænde for lampen.

Akkeja...

K

 • 0
 • 0
Lars Kr

I forhold til formuleringen i artiklen er det korrekt. Men Facebook har gennem årene nærmest månedligt rullet ændringer og opdateringer ud, der nulstillede forskellige privatlivs indstillinger, uden tydeligt at meddele brugeren om det.

 • 5
 • 0
Anne-Marie Krogsbøll

Ja - det er de jo lige præcist. De blæser på love og regler om og om igen, og opfører sig som mafiabosser. At de er store, gør ikke, at de ikke er forbrydere - tvært imod gør det dem til storforbrydere.

Så hvorfor i alverden sælger vore politikere Danmarks undergrund i form af datacenterjord til storforbrydere? Er forklaringen mon her: https://www.computerworld.dk/art/246357/tech-giganter-intensiverer-lobby...

Hvad får vore politikere for at være håndlangere og nyttige idioter for disse storforbrydere? De burde jo smide dem ud af landet?

Er det imponator-effekten, som berøver vore politikere deres kritiske sans? Eller er det regelret korruption?

I mine øjne gør vore politikere sig til medskyldige i Facebooks forbrydelser, når man sælger store bidder af landet til dem - vel vidende at man sælger til digitale gangstere (og det kan man jo ikke være uvidende om). Disse politikere burde stilles til regnskab: "Hvorfor sælger I til storforbrydere? Hvem er I mere villige til at sælge til - hvis bare I får nok for det?"

(I øvrigt har jeg lige oplevet at have to aktive, blinkende cursere på en gang i kommentarfeltet i en periode - hvorefter jeg blev smidt af. Meget mystisk. Nogen bud på forklaring?)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere