Britisk pres på kryptotjenester efter angreb: »Der bør ikke være noget sted, terrorister kan skjule sig«
Den britiske indenrigsminister lægger med nye udtalelser pres på tjenester til end-to-end-kommunikation som Facebooks WhatsApp. Det sker i kølvandet på angrebet i London, hvor Khalid Masood dræbte fire mennesker.
Ifølge BBC er det opfattelsen, at Masoods telefon to minutter inden angrebet havde været forbundet til beskedtjenesten WhatsApp.
Som flere læsere vil vide, så benytter WhatsApp på linje med en række andre tjenester, end-to-end-kryptering. Det vil sige, at beskederne i udgangspunktet ikke kan læses af myndigheder eller andre, mens de bevæger sig fra afsender til modtager.
Og såfremt Masood har sendt beskeder lige inden angrebet via WhatsApp, så er det i udgangspunktet ikke muligt at finde ud af, hvad det har været for beskeder, oplyser BBC.
»Det er fuldstændigt uacceptabelt. Der bør ikke være noget sted, hvor terrorister kan skjule sig,« siger den britiske indenrigsminister, Amber Rudd, i et interview med BBC One.
»Vi bliver nødt til at være sikre på, at organisationer som WhatsApp - og der er rigeligt med andre som denne - ikke leverer et hemmeligt sted, hvor terrorister kan kommunikere med hinanden,« siger den britiske minister.
Breve kunne også dampes åbne
Herefter går hun videre til at påpege, at det plejede at være sådan, at det var muligt at dampe breve åbne eller lytte med på telefonsamtaler, hvis man ønskede at finde ud af, hvad folk foretog sig. På lovlig vis via en dommerkendelse, påpeger Rudd.
»Men i forhold til denne situation så er vi nødt til at sikre os, at vores efterretningstjenester har muligheden for at få adgang til eksempelvis krypterede WhatsApp (eng. get into situations like encrypted WhatsApp, red.).«
Leder af det britiske oppositionsparti Labour Jeremy Corbyn påpeger ifølge BBC, at myndighederne allerede har stor magt. Og at der skal være en balance mellem 'retten til at vide' og 'retten til privatliv'.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.