Britisk politi gemmer 20 millioner ulovlige billeder af borgerne: »For dyrt at slette«

Illustration: fotokita, BigStock
Når det er for krævende at overholde loven - jamen, så lader man da bare være, er næsten forklaringen fra det britiske politi, der ikke vil slette billeder af folk, der er blevet frifundet.

Den britiske højesteret har for seks år siden bestemt, at politiet ikke har ret til at gemme billeder af uskyldige personer. Alligevel har det britiske politi gemt op mod 20 millioner billeder af ansigter.

Politiet har gemt de såkaldte mugshots med undskyldningen, at det simpelthen er for dyrt at slette dem, skriver Independent.

Læs også: Politiet indberetter ikke ulovlige overvågningskameraer

Billederne skulle udvælges og slettes manuelt, og det ville være så krævende en opgave, at den var »svær at retfærdiggøre«, var beskeden til en komité af britiske politikere, der undersøger sagen.

Sagen dukker op samtidig med, at de britiske myndigheder skal stå på mål for ulovlig overvågning af en række andre offentlige begivenheder, hvor der bruges ansigtsgenkendelsessoftware.

Billeder skal slettes, hvis du frifindes

Samtidig er der ingen, der har overblik over, hvor mange individer der aktivt har henvendt sig og bedt om at få deres billede slettet, men det forventes, at tallet er lavt.

Læs også: Enkle værktøjer hjælper kriminelle i gemmeleg med politiet i cyberspace

Men det burde slet ikke være nødvendigt selv at henvende sig, mener Norman Lamb, der er en del af Overhuset:

»Uskyldige mennesker bør med rette kunne forvente, at billeder, der er indsamlet i forbindelse med efterforskningen af en forbrydelse, bliver slettet, hvis de bliver frifundet,« siger han til Independent.

Lamb er leder af komiteen, der efterforsker sagen, og han lover, at de vil fortsætte med at undersøge, hvad der er op og ned i sagen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Anne-Marie Krogsbøll

"Billederne skulle udvælges og slettes manuelt, og det ville være så krævende en opgave, at den var »svær at retfærdiggøre,« var beskeden til en komite af britiske politikere, der undersøger sagen."

Hører vi ikke jævnligt herhjemme privatlivsoverskridende love og regler begrundet med at det vil være for "byrdefuldt" for myndighederne at skulle tage hensyn til retten til privatliv?

Magtbrynde og magtmisbrug er et globalt fænomen og meget menneskeligt - det er jo netop derfor, vi skal være så forbandet forsigtige med at give vore myndigheder "udvidede beføjelser" uden om Folketinget.

 • 25
 • 0
René Nielsen

At jeg brugte samme undskyldning ... at det er dyrt og besværligt at skulle overholde loven. Hvad mon dommeren ville tænke om den undskyldning?

I retssamfund er der kun en ting at gøre med sådanne embedsmænd. Øjeblikkelig afsked i vanære og uden ret til pension eller lignende.

Det er ikke et spørgsmål om penge, men om politiet er hævet over loven eller ej?

Og det er tydeligt at den pågældende politimand ingen vilje har, til at forsøge at overholde den engelske lov. Det kan ikke passe at en land som United Kingdom ikke kan sætte nogle folk til at slette de billeder hvor man prioriterer fjernelse fra automatisk ansigtsgenkendelse først og derpå fjernelse fra sagsakter.

Så kunne politimanden have svaret at det ville tage 6-8 år med nuværende bemandning at slette de ulovlige billeder.

Det ville en lovlydig politimand have gjort.

 • 20
 • 0
Denny Christensen

I stedet for at møge hele skidtet ned i samme hul så put det i det ene hul og smid det over i det blivende når og hvis dette bliver relevant... må da være rimeligt simpelt at implementere for folk med en intelligens lige over en schæfterhund...

 • 1
 • 0
Jens Carsten Hansen

Det lyder forkert - det kan godt være, at billedet i databasen ikke direkte er associeret med en sag, men det må have datoen hvor det blev taget, enten i billedets interne tags, eller som en separat værdi, og personens navn.
(jeg kan godt se deres argument, strengt taget er man nødt til at gøre det manuelt, hvis et billede ikke direkte er associeret med en sag, og man vil være sikker på ikke at miste billeder på forkert grundlag, men det lader som om man prøver at virke så dum som muligt).

Så vidt jeg kan se, burde det blot være at køre et script:
For hvert billede, find relevant sag (billeddato skal være imellem sagens anmeldelsesdato og slutdato) - er sagen endt i frifindelse, skal billedet slettes. Er der flere billeder og/eller overlappende sager, gør intet, eller lav en liste med dem til manuel bearbejdning.

Jeg er 'kun' IT-supporter, men tror det ville tage mig mindre end en dag, sandsynligvis kun få timer, at sætte mig ind i databasesystemet, og skrive et script der kunne ovenstående.

Spørgsmålet er kun hvad man gør ved resten, hvor en person har flere billeder og overlappende sager, så det er svært at associere et billede med en bestemt sag.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere