EPJ-skandale til 88 milliarder vil ingen ende tage

Et fejlslagent EPJ-projekt for britiske hospitaler, der kostede 88 milliarder kroner, giver stadig problemer. Strid om en kontrakt med Fujitsu har foreløbigt kostet 278 millioner kroner i advokatregninger alene.

En halv milliard kroner brugt på politiets Polsag-system, der aldrig blev taget i brug, bliver til småpenge, når man sammenligner med Storbritannien. Her endte Sundhedsministeriet nemlig med bruge 88 milliarder kroner på et gigantisk it-projekt til hospitalsvæsenet, som generelt endte som en fiasko, hvor resultatet slet ikke levede op til den oprindelige plan.

Læs også: Britisk CSC-svigt: Må droppe EPJ-system til 100 milliarder

Men selvom beslutningen om at stoppe projektet og dele det op i mindre bidder blev taget i 2011, er der stadig kontrakter tilbage fra projektet, som kører videre, selvom det ikke var meningen. Hovedleverandøren på skandalesystemet, CSC, endte i et forlig således med en aftale, hvor kontrakten kører til 2016. Og nu er der dukket nye problemer frem. Det skriver The Register, ud fra en ny rapport fra Public Accounts Committee, der er briternes svar på Folketingets statsrevisorer.

For eksempel har Fujitsu stadig en kontrakt, som der ikke længere er brug for. Og fire års strid om at få stoppet kontrakten har foreløbigt kostet 278 millioner kroner i juridisk rådgivning og advokater, fremgår det af rapporten.

Det store it-projekt endte med at give noget gevinst for sundhedsvæsenet og borgerne, men slet ikke nok. Det blev til samlede gevinster for 33 milliarder kroner, hvilket ifølge politikerne bag rapporten er ’ekstremt skuffende’, sammenholdt med udgifterne for 88 milliarder kroner.

Målet om, at hele det britiske sundhedsvæsen er papirløst i 2018, tvivler politikerne i øvrigt kraftigt på vil blive nået.

Læs også: Premierminister skal stå skoleret om milliard-ordre til CSC

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Hans Schou

I England bor 55 millioner mennesker, og 5.5 mill i DK. Det er så ¹/₁₀, og et projekt til 88 mia i GB, skulle så svare til 8.8 mia i DK. Godt PolSag blev stoppet i tide, ved kun ½ mia kr. Vi slap "billigt".

  • 2
  • 0
#2 Jacob Mathiasen

mystisk at et stykke software kan blive så dyrt. Om det kører på 10 eller 1 mio maskiner burde ikke give nogen synderlig forskel i udviklingsprisen, men lidt på hw siden.

Det lugter simpelthen af organiseret kriminalitet støttet, bifaldet og orkestreret af staten selv imod borgerne.

  • 7
  • 0
#4 Finn Christensen

Det store it-projekt endte med at give noget gevinst for sundhedsvæsenet og borgerne... ..samlede gevinster for 33 milliarder kroner ..med udgifterne for 88 milliarder kroner

Er der ingen særlig uddannelse mere mht. helt almindelig regning i vores folkeskole? Af og til ser jeg at yngre mennesker ikke forstår brøk, procenter eller relationer mellem enheder/talstørrelser.

Vores journalist her har først en skandale i overskriften på 88 mia. Så viser det sig, at der har været nogle indtægter, så (netto) var skandalen var faktisk på 55 mia.

I øvrigt vader de stakkels mennesker også rundt i mere gyldent itSovs, når der forsøges med et papirløst sundhedsvæsen i 2018. De har end ikke et CPR-nøgle-gennemregistreret samfund som vi kender, med mindre deres NI (National Insurance number) er blevet opgraderet til at omfatte alt og alle.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere