Britisk dommer nægter at udlevere WikiLeaks-stifter Julian Assange til USA

4. januar 2021 kl. 14:12
Britisk dommer nægter at udlevere WikiLeaks-stifter Julian Assange til USA
Illustration: Espen Moe, Flickr.
Australske Julian Assange bliver hvor han er. I hvert fald indtil videre. Det er resultatet efter engelsk dommer har forkastet de amerikanske myndigheders anmodning om udlevering af aktivisten.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

WikiLeaks-grundlæggeren Julian Assange bliver ikke udleveret til USA i denne omgang. Det har en dommer i England afgjort mandag morgen ved at forkaste amerikanernes anmodning om, at få den stormombruste Assange udleveret til retsforfølgelse.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

De amerikanske myndigheder havde ellers opbagt en byge af tiltaler mod australieren, der ville skulle forsvare sig i et sagskompleks bestående af blandt andet 17 anklager om spionage, hvilket sammenlagt kunne give ham 175 år i fængsel.

Argumentet for ikke at udlevere Assange er, at han sandsynligvis ville tage livet af sig selv i et amerikansk fængsel. Dermed blev det ikke argumenter om, at der var tale om en politisk eller for den sags skyld fair retssag, der blev afgørende men derimod WikiLeaks-stifterens mentale helbred.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Jeg anser Hr. Assanges mentale helbred for sådan, at det vil være undertrykkende at udlevere ham til USA,« lød det fra dommer Vanessa Baraitser, der kalder Julian Assange for en »deprimeret og fortvivlet mand.«

Julian Assange stiftede i 2006 WikiLeaks, der i 2010 blev genstand for massiv omtale, da organisationen stod bag et enormt læk af dokumenter fra det amerikanske militær vedrørende krigene i Irak og Afghanistan. Siden har han været eftersøgt af de amerikanske myndigheder, været i skjul på Ecuadors ambassade, været involveret i efterforskningen af en voldtægt i Sverige og altså arresteret i London.

Den amerikanske regering har bekendtgjort, at man appellerer afgørelsen, mens Assange's advokathold planlægger at bede om en løsladelse af deres klient.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger