WikiLeaks-grundlæggeren Julian Assange bliver ikke udleveret til USA i denne omgang. Det har en dommer i England afgjort mandag morgen ved at forkaste amerikanernes anmodning om, at få den stormombruste Assange udleveret til retsforfølgelse.
Det skriver nyhedsbureauet AP.
De amerikanske myndigheder havde ellers opbagt en byge af tiltaler mod australieren, der ville skulle forsvare sig i et sagskompleks bestående af blandt andet 17 anklager om spionage, hvilket sammenlagt kunne give ham 175 år i fængsel.
Argumentet for ikke at udlevere Assange er, at han sandsynligvis ville tage livet af sig selv i et amerikansk fængsel. Dermed blev det ikke argumenter om, at der var tale om en politisk eller for den sags skyld fair retssag, der blev afgørende men derimod WikiLeaks-stifterens mentale helbred.
»Jeg anser Hr. Assanges mentale helbred for sådan, at det vil være undertrykkende at udlevere ham til USA,« lød det fra dommer Vanessa Baraitser, der kalder Julian Assange for en »deprimeret og fortvivlet mand.«
Julian Assange stiftede i 2006 WikiLeaks, der i 2010 blev genstand for massiv omtale, da organisationen stod bag et enormt læk af dokumenter fra det amerikanske militær vedrørende krigene i Irak og Afghanistan. Siden har han været eftersøgt af de amerikanske myndigheder, været i skjul på Ecuadors ambassade, været involveret i efterforskningen af en voldtægt i Sverige og altså arresteret i London.
Den amerikanske regering har bekendtgjort, at man appellerer afgørelsen, mens Assange's advokathold planlægger at bede om en løsladelse af deres klient.