Britisk datatilsyn: Foruroligende disrespekt for vælgeres privacy blandt politiske partier

Illustration: ICO
Både partier, sociale medier og datavirksomheder er kommet under luppen i den britiske informationskommissærs undersøgelse af, hvordan persondata bliver brugt til politiske formål.

Den britiske informationskommissær Elizabeth Denham kritiserer i skarpe vendinger politiske partier og interesseorganisationers behandling af vælgernes persondata og vil derfor have et kodeks for god datapraksis i forbindelse med valgkampagner.

I en lang rapport, som det britiske datatilsyn ICO har udarbejdet til det britiske parlament*, kritiserer den britiske informationskommissær magthavere for, hvordan de behandler vælgernes data op til politiske valg.

»Igennem vores undersøgelser har vi fundet en foruroligende disrespekt for vælgeres privacy fra spillere på tværs af det politiske kampagne-økosystem - fra datavirksomheder og datamæglere til sociale medier, interesseorganisationer og politiske partier,« skriver informationskommissær og ICO-direktør Elizabeth Denham i et blogindlæg.

Hun mener, at tilliden til de demokratiske processer er ved at sprække, fordi vælgerne ikke aner, hvad deres data bliver brugt til.

»Det skal ændres. Folk kan kun lave oprigtigt oplyste valg om, hvem de vil stemme på, hvis de er sikre på, at deres valg ikke er blevet uberettiget påvirket,« skriver hun i blogindlægget.

Bøder, advarsler og retssager

Rapporten kortlægger resultaterne fra ICO’s undersøgelse, der har gransket 30 organisationer og analyseret 700 terabytes af data. Men undersøgelsen er stadig ikke slut, skriver Elizabeth Denham i blogindlægget.

Indtil videre har ICO givet en bøde på 500.000 pund (ca. 4,2 mio kroner) til Facebook for brud på Storbritanniens databeskyttelseslov og mindre bøder til andre virksomheder og organisationer, blandt andet kampagnegruppen Leave.EU, der op til Brexit-afstemningen arbejdede for at få briterne til at stemme for at forlade EU.

ICO har også uddelt advarsler til forskellige virksomheder og kører også i øjeblikket en retssag mod Cambridge Analyticas moderselskab SCLE Elections Ltd.

*Opdateret 8/11: Det fremgik af artiklen, at det britiske datatilsyn havde udarbejdet rapporten til Europa-Parlamentet, men det er forkert - rapporten blev udarbejdet til det britiske parlament. Fejlen er nu rettet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
Log ind eller Opret konto for at kommentere
Pressemeddelelser

Welcome to the Cloud Integration Enablement Day (Bring your own laptop)

On this track, we will give you the chance to become a "Cloud First" data integration specialist.
15. nov 2017

Silicom i Søborg har fået stærk vind i sejlene…

Silicom Denmark arbejder med cutting-edge teknologier og er helt fremme hvad angår FPGA teknologien, som har eksisteret i over 20 år.
22. sep 2017

Conference: How AI and Machine Learning can accelerate your business growth

Can Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning bring actual value to your business? Will it supercharge growth? How do other businesses leverage AI and Machine Learning?
13. sep 2017
Jobfinder Logo
Job fra Jobfinder