Bredbåndsvirksomheder om EU-forslag: Konkurrenceforvridende ekspropriation
Det går for langsomt for EU-landene med at udbrede bredbåndsteknologier som fibernet. Det mener EU-Kommissionen, der derfor har sendt et forslag til Europa-Parlamentet, som skal give ejerne af de kabelkanaler, kloakrør og lignende, der bruges til at føre fiberkabler, både ret og pligt til at give leverandører adgang til sin infrastruktur. Det skriver Børsen.
Men forslaget møder kritik fra flere sider. Det er især formuleringen ‘pligt’, som i flere kritikeres ører klinger af konkurrenceforvridning og ekspropriation. Søren Sandfeld Jakobsen, der er professor i EU-teleret og it-jura ved Aalborg Universitet, bekræfter, at billedet med ekspropriationsbriller på ikke ser kønt ud.
»Men det ved de også godt selv, for i forslaget bliver der skrevet stolpe op og stolpe ned om, at det kan forekomme ekspropriativt, men Kommissionen synes alligevel, at det er berettiget, fordi det er et lille indgreb,« udtaler han til Børsen.
Også EU-parlamentsmedlem Morten Messerschmidt (DF) kritiserer forslaget, men er dog lidt mere forsigtig med sit ordvalg.
»Ekspropriation er jo altid en stor juridisk disciplin at tage stilling til, men man kan i hvert fald sige, at det er en kompromittering af den private ejendomsret,« udtaler han til Børsen
De nuværende regler i telelovgivningen siger i dag, at det er de største aktører på markedet, som skal åbne deres netværk for de mindre konkurrenter. Men hvis dette forslag bliver vedtaget, åbner det for en langt bredere tilgang til den samlede infrastruktur for alle leverandører på markedet.
Herhjemme er det især mindre forsyningsselskaber, som frygter at blive ofre for det nye forslag. De frygter ganske enkelt, at det vil betyde, at de større selskaber vil få billig adgang til de rørføringer, som de mindre spillere på markedet har investeret mange penge i at lægge.
Forslaget bliver behandlet i Europa-Parlamentet onsdag i denne uge.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.