Bredbåndsvirksomheder om EU-forslag: Konkurrenceforvridende ekspropriation

18. september 2013 kl. 15:017
Bredbåndsvirksomheder om EU-forslag: Konkurrenceforvridende ekspropriation
Illustration: Wikimedia.
Nyt EU-forslag vil give ejere af infrastruktur til bredbåndskabler ret - og pligt - til at åbne sine kanaler for konkurrerende leverandører. Ekspropriation og konkurrenceforvridende, mener kritikere.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det går for langsomt for EU-landene med at udbrede bredbåndsteknologier som fibernet. Det mener EU-Kommissionen, der derfor har sendt et forslag til Europa-Parlamentet, som skal give ejerne af de kabelkanaler, kloakrør og lignende, der bruges til at føre fiberkabler, både ret og pligt til at give leverandører adgang til sin infrastruktur. Det skriver Børsen.

Men forslaget møder kritik fra flere sider. Det er især formuleringen ‘pligt’, som i flere kritikeres ører klinger af konkurrenceforvridning og ekspropriation. Søren Sandfeld Jakobsen, der er professor i EU-teleret og it-jura ved Aalborg Universitet, bekræfter, at billedet med ekspropriationsbriller på ikke ser kønt ud.

»Men det ved de også godt selv, for i forslaget bliver der skrevet stolpe op og stolpe ned om, at det kan forekomme ekspropriativt, men Kommissionen synes alligevel, at det er berettiget, fordi det er et lille indgreb,« udtaler han til Børsen.

Også EU-parlamentsmedlem Morten Messerschmidt (DF) kritiserer forslaget, men er dog lidt mere forsigtig med sit ordvalg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Ekspropriation er jo altid en stor juridisk disciplin at tage stilling til, men man kan i hvert fald sige, at det er en kompromittering af den private ejendomsret,« udtaler han til Børsen

De nuværende regler i telelovgivningen siger i dag, at det er de største aktører på markedet, som skal åbne deres netværk for de mindre konkurrenter. Men hvis dette forslag bliver vedtaget, åbner det for en langt bredere tilgang til den samlede infrastruktur for alle leverandører på markedet.

Herhjemme er det især mindre forsyningsselskaber, som frygter at blive ofre for det nye forslag. De frygter ganske enkelt, at det vil betyde, at de større selskaber vil få billig adgang til de rørføringer, som de mindre spillere på markedet har investeret mange penge i at lægge.

Forslaget bliver behandlet i Europa-Parlamentet onsdag i denne uge.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
19. september 2013 kl. 18:11

"Det er især formuleringen ‘pligt’, som i flere kritikeres ører klinger af konkurrenceforvridning og ekspropriation."

Hvori består konkurrenceforvridningen hvis alle i branchen har denne pligt ?

Hvori består expropriationen når de får penge for ydelsen ?

Hvis det er "expropriation", så må samfundet og andre jordejere vel også kunne indkræve husleje for at have føringsrørene liggende i deres faste ejendom ?

Alternativt må de købe "right of way" som i USA og betale ejendomsskat deraf...

3
19. september 2013 kl. 08:10

"som skal give ejerne af de kabelkanaler, kloakrør og lignende, der bruges til at føre fiberkabler"

Er det normal ikke tomrør, husk ikke at LUKKE ned for brædet :-)

Men måske sammen med, eller er der kommet noget nyt ?

2
18. september 2013 kl. 22:15

Få infrastrukturen i DK lagt i et statsligt selskab a la Banedanmark med togskinner (altså tage det fra TDC). Så kan det stå til rådighed for bredbåndsleverandører (TDC/Yousee, WAOO osv.)

Der kan så lovgives om at nettet/infrastrukturen skal kunne bære en hvis trafikmængde til alle i DK, og staten skal så ansvarligt sørge for nettets udbygning og kvalitet.

Den nuværende situation hvor TDC ejer hele nettet, og hvor Konkurrencestyrelsen tilmed gav dem lov til at købe DING-DONGs fibernet for en slik, er totalt uholdbar.

Internettet er alt for dyrbar og vigtig en infrastruktur til at det kan overlades til et privat selskab.

6
19. september 2013 kl. 18:00

Det er en meget interessant ide da et saadant tiltag netop ville fravriste TDC/Yousee det defacto monopol de har paa bredbaand i Danmark. Jeg bor selv i en ny bydel i CPH men kan ikke faa andet end Yousee i bygningen, WAOO og de andre vil ikke engang overveje at komme ind igennem Yousee's infrastruktur - og som netvaerksmand vil jeg give dig helt ret i at vi boer betragte vores kommunikations infrastruktur paa lige fod med vejnettet, at vi saa kan udlicitere driften i.e. den grundlaeggende drift, og saa goere det med regulaere udbudsrunder af tidsbegraenset varighed, med max perioder ud i et f.eks. 4 til 8 aar ad gangen for div. regioner i landet, med udbudsrunder for de forskellige regioner som evt. laa forskudt, for at holde erhverslivet sultent og oppe paa dupperne for at give os borgere den bedst mulige service vedr. vores kommunikations infrastruktur og for at give forbrugerene fuldstaendigt frit valg pa leverandoerer af services mm.

Beklager aa´s og ae etc. sidder paa us tastatur og sprogpakke og for.... doven til at goere noget ved det lige nu ;)

1
18. september 2013 kl. 22:01

"Herhjemme er det især mindre forsyningsselskaber, som frygter at blive ofre for det nye forslag. De frygter ganske enkelt, at det vil betyde, at de større selskaber vil få billig adgang til de rørføringer, som de mindre spillere på markedet har investeret mange penge i at lægge."

Hm.... Hvis alle net bliver åbne for alle, så har de små selskaber jo også mulighed for at komme ind på de stores net.

Jeg kunne forstå, hvis det kun var nogle af nettene der blev åbnet og andre forblev lukket....

Jeg tror vi ville se en masse nye bredbåndsselskaber dukke op med en masse forskellige muligheder for anderledes produkter. Lidt ligesom mobilselskaberne der lejer sig ind på andres net.

4
19. september 2013 kl. 08:16

Problemet er bare, at hvis dit lille energiselskab, investeret adskillige millioner i at nedgrave fiber - og regner med at det tjener sig ind over en årrække ved f.eks. at stille bestemte fiberkrævende tjenester til rådighed, mens de store selskaber stadig kører på deres gamle kobber, så kan de små spillere ikke byde sig ind hos de store, da kobberet ikke kan trække de tjenester, som de små slår sig op på.

På den måde kan de store byde sig til på de små selskabers fiber, mens de små ikke kan byde sig til på de store selskabers kobber pga. den forældede infrastruktur, der ikke kan levere den service, som de små sælger.

DisclaimerJeg er ansat hos Waoo!, men dette er min private holdning.

5
19. september 2013 kl. 08:20

Jeg er ansat hos Waoo!, men dette er min private holdning.

Det er lige meget, for det er rigtigt!

Hvorfor er det lige jeg ikke kan få Waoo i mit hus på Østerbro! Der er kabling som kan bruges. Nå ja det ejes (blev foræret væk af Staten)af YouSee/TDC, så der holder man konkurrenterne ude. Den nuværende situation er totalt uholdbar!