Bredbånd kan skabe 9.000 nye job i yderkommuner

25. september 2012 kl. 15:1510
Højhastighedsbredbånd i Danmarks 46 land- og yderkommuner kan være med at skabe flere job og give eksempelvis hjemmeplejen og sundhedssektoren en besparelse på op mod en kvart milliard.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Etablering af højhastighedsbredbånd i 46 af Danmarks land- og yderkommuner kan være med til at skabe 9.000 nye job. Det fremgår af en rapport udarbejdet af Center for Digital Forvaltning for Dansk Energi, som har en stærk interesse i udbredelse af bredbånd i udkantsområderne i kraft af medlemmernes fibernetværk.

I rapporten vurderes det også, at væksten i antallet af virksomheder i områder, hvor der etableres højhastighedsbredbånd, vil ligge 0,5 til 1,2 procent højere.

Derudover vurderer CEDI, at der kan hentes en besparelse på flere hundrede millioner kroner alene på transportudgifter i sundheds- og plejesektoren gennem telemedicin og videosamtaler med borgerne.

Bredbånd med hastigheder til videosamtaler i høj kvalitet vil også ifølge rapporten kunne bruges til at give borgerne i yderområderne lettere adgang til at uddanne sig gennem e-læring.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
26. september 2012 kl. 11:31

Nogen der sagde Bonnerup-rapporten? :) Problemstillingen omkring manglende bredbånd-/fiber-dækning har været beskrevet i over 10 år uden der er sket det store. For mig at se ligger hele problemet i, at et privat selskab som TDC (med egne interesser) ejer kober/fiber kablerne i Danmark. Det var en kæmpe fejl dengang man solgte det fra. Ligesom med Banedanmark skulle man dengang i stedet have beholdt tele-infrastrukturen på statens hænder. Så havde det været nemmere for staten at udbygge nettet til hele Danmark og ikke bare omkring de store byer. Selv Brian Mikkelsen har udtalt at det var en dårlig løsning dengang man solgte kablerne til TDC.

10
11. oktober 2012 kl. 15:52

Det at man fejlagtigt overgav tele-infrastrukturen i TDC's varetægt betyder vel ikke, at man samtidigt afgav påtaleretten til sikring af at tele-infrastrukturen i almindelighed holdes på et acceptabelt niveau både hvad angår kvalitet og kapacitet ?. Hvis man (det danske samfund repræsenteret ved f.eks. staten) ikke kan påvirke TDC til at opretholde en tidssvarende tele-infrastruktur, må man vel til lommerne og sætte gang i korrigerende tiltag. Konkurrence forvridende ? tja så burde det vel også være konkurrence forvridende at staten investerer i motorveje, når der nu eksisterer både landeveje, sogneveje mm (ja ja, sammenligningen holder ikke helt, da vi jo endnu ikke betaler eksplicit for at køre på en given vejstrækning(herfra undtaget bl.a. storebælt o.lign.)) Målet med min kommentar er, at det vel ikke kan accepteres, at hele det danske samfund holdes som gidsler pga et fejltrin mht TDC's de facto monopol på den kobber-baserede tele-infrastruktur ? Der må være juridiske spidsfindigheder til omgåelse af sligt ? mvh Flemming(der har 30/30 fiber til privaten :))

9
26. september 2012 kl. 15:50

Ja det er stort set det korte svar. Stor København bliver ned prioriteret fordi TDC har interesse i at beholde sit kabel TV monopol men ikke er interesseret i at investere i fibernet direkte til kunderne de så kan blive tvunget til at dele lige som kobbernettet med andre service udbydere da det er services hvor TDC/YouSee virkelig tjener pengene.

Det meste af Jylland uden for de store byer og andre yderkanter for kobbernettets muligheder er allerede tabt. Derfor er der ingen grund for at kæmpe for TDC nå lokale el-net operatører allerede er ude hos rigtig mange af land og småbys kunderne f.eks. i Sønderjylland.

Helt konkret kommer alle dem med under ca. 30 boliger samlet i ejer forening eller hos privat ejet udlejer i klemme da YouSee kræver et større udlæg til investering og de med alt vold og magt har sørget for at det ikke kan blive rentabelt at konkurrer som ny fiber udbyder når YouSee allerede sidder på så store dele af markedet via deres kabel TV fiber løsning hos alle større bolig områder de ikke er forpligtet til at dele som kobbernettet trods monopol og opkøb af alle kommunale og private fiber/kabel TV net de kan komme efter. F.eks. var der sagen i Køge hvor kommunen solgte nettet til YouSee trods det egentligt var privat ejet af borgerne der lagde ud for nettet i sin tid. Det var en mini-version af fadæsen omkring den gang TDC blev solgt fordi man fattes penge i den social hårdt belastede kommune.

5
26. september 2012 kl. 08:55

De kan jo starte med at bruge Danske arbejdere til at grave fiberkablerne ned i stedet for som her i området polske arbejdere :(

6
26. september 2012 kl. 09:23

Kamco lægger også fiberkabler ned, og det er et dansk firma. Jeg kender en som arbejder der, og han er dansk.

Men Finni, det er vel generelt, at vi burde bruge mere dansk arbejde? Men vil vi betale for det?

4
26. september 2012 kl. 08:13

Jeg bor mindre end 10 km fra Københavns Rådhusplads ... midt i TDC land ...

Her kan jeg vælge mellem: 10/1 hos YouSee ( bortset fra om aftenen - så falder den til 5/1 ) 8/1 hos diverse ADSL udbydere ( bortset fra når det har regnet og kablerne er våde - så falder den til 0/0 ) 5/1 hos diverse 3G udbydere ( bortset fra om aftenen - så falder den til 1/0,384 )

Fiber ?

Håbede engang at DONG ville komme forbi - men først lagde de vejen langt udenom vores bopæl - og siden frasolgte de fiberforretningen ...

/ole

3
25. september 2012 kl. 22:32

Tjae der må vel være nogen fornuft i at få fiber ud til alle når et land som Australien sætter det på dagsordenen og fortæl mig ikke at det er for dyrt at gøre i et land som Danmark når man faktisk tænker på at gøre det i Austrailien... men Danmark vil synke endnu længere ned i hængdyndet hvis ikke man fra politisk side vågner op og går informationsinfrastruktur til et højprioritetsområde i langt højere grad end f.eks hvad man gør på vejområdet eller for den sags skyld den offentlige trafik som får masser af midler tilført. Bryd selskabernes jerngreb på kobber og fiber og invester derefter tungt i at udbygge eksisterende net og bygge nye. Skab en fuldstændig fri kommunikations infrastruktur konkurencemæssigt ASAP

1
25. september 2012 kl. 19:57

Det er så dejligt at man også kan undgå at lugte til ældre der trænger til vask og hjemmehjælp. Man beroliger dem bare per videosamtale, det vil specielt udkantskommunernes befolkninger være helt vilde med. Vi har jo SÅ gode erfaringer med videochat til syge mennesker, det er LIGE hvad de har brug for. Når man er syg har man jo heller ikke andet at lave end at sætte sig ind i hvordan man videochatter. Det skal nok blive en succes. Vi ved at udkantskommunerne har en højere dødelighed simpelthen fordi ambulancen er længere tid om at komme ud. Nu kan vi helt undgå at sende ambulancer eller læger ud, vi chatter bare lidt med dem. Det giver os der bor i indkantskommuner en rigtig god samvittighed. Så har vi da gjort NOGET!

2
25. september 2012 kl. 21:08

Nej, men derfor at der mange udemærkede anvendelser for en ordentlig forbindelse. Min gamle mor har aldeles ikke lyst til at forlade sin bolig langt ude på landet, men har problemer med heling af nogen sår på benene. Hun får jævnligt besøg af hjemmesygeplejesken, som renser og forbinder såret og tager billeder som hun sender til vurdering hos en specialist i hovedstaden. Desværre er ingen mobildækning hvor min mor bor, eneste der kan fåes er 512 kbit adsl (hvis du er heldig). Derfor sker det offline, idet hjemmeplejen ikke kan uploade detailjerede billeder før hun kommer retur til basen. Vurderingen og iværksættelse af nye tiltag bliver altså hvergang forsinket et besøg. Med en videolink kunne specialisten vurdere med det samme og evt. bede om at få zoomet ind, bedre lys osv.

Vi er ikke uenige om at mange ældre der ville ha det bedre på et plejehjem, men at de er sparet væk synes jeg er lidt søgt at give teknikken skyld for. Og så er der er altså også mange ældre der gerne vil blive hjemme, - og hvis noget teknik kan hjælpe dem med det kan jeg ikke have noget mod det.

Jeg synes du skal fremføre den kritik ved de kommende valgmøder og ikke her.

(dette sagt unden at have taget stilling til rationalet i at grave fiber ud til 7 huse på Lars T's mark)