Bred enighed: Nu kommer de digitale valg

4. oktober 2010 kl. 06:5918
Bred enighed: Nu kommer de digitale valg
Illustration: MI Grafik og UkraineToday/Wikicommons.
Oppositionen vil have digitale kommunalvalg allerede i 2013, mens regeringen vil starte blidere med pilotforsøg. Ingen partier ønsker dog stemmeafgivning over internettet.
Artiklen er ældre end 30 dage

Stemmesedlen af papir går snart på pension. Inde i stemmeboksen står touchscreens klar til at overtage jobbet med at registrere vælgernes krydser.

Spørgsmålet er nemlig ikke længere om, men hvornår Danmark går over til digitale valghandlinger. Oppositionen er så opstemt over gode erfaringer fra et digitalt ungevalg i Århus sidste år, at den gerne ser kommunalvalget 2013 som digitalt valg, mens Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti vil gå mere forsigtigt til værks.

**LÆS OGSÅ **Socialdemokrater vil have digitale valg

Det fremgår af kommunaludvalgets beretning over Rasmus Prehns (S) beslutningsforslag om digitale valg. Ingen plæderer for fjernafstemning hjemme ved computeren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flertallets fire partier er ikke afvisende over for elektronisk stemmeafgivning på stemmestederne, men det kræver forudgående pilotforsøg og tiltro til sikkerheden. I forsøgsperioden skal der fortsat tælles stemmesedler på den nuværende facon som en kontrolforanstaltning.

LÆS OGSÅ Århus-borgmester kræver digitale valg: Papir og blyant er oldnordisk

Mindretallet tilbyder at lade vælgeren få en papirkvittering for sin afkrydsning, som kan lægges i stemmeboksen.

Et digitalt fremmødevalg kan fremme en mere sikker og brugervenlig valghandling og et hurtigere valgresultat. En digital valghandling åbner mulighed for brug af kandidatfotos, partilogo og højtlæsning af stemmesedlen, anfører de tre partier og lover, at den klassiske stemmeseddel bevares, indtil alle er trygge ved den ny afstemningsform.

**LÆS OGSÅ **KL vil have digitale valgurner om fire år

Alle partierne afventer dog, at Teknologirådet afsluttet et projekt med digitale valg.

18 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
4. oktober 2010 kl. 08:04

Nu igen.

4
Indsendt af Anonym (ikke efterprøvet) den man, 10/04/2010 - 09:09

Denne valgdiskussion kan gentages i det uendelige uden de lytter. Konkusionen må være at embedsvældet er hamrende ligeglad.

Istedet for at spilde en masse ressourcer på politisk personfnidder skulle man hellere tracke de kilder i den offentlige administration som bliver ved med at misinformere det politiske system.

Der sidder nogle embedsfolk som groft misforvalter deres funktionsmandat og ansvar overfor det politiske system. (Sikkert med en leverandør bag ved, men det synes klart at være DJØF-motiverne som er styrende for valget).

Når man har fået en forklaring herpå kan vi arbejde med hvordan vi sikrer en kvalificering af beslutningsgrundlaget med fokus på alternativvurderinger og navnlig en seriøs business case som ikke kun laver cherrypicking (puster de gode argumenter op og ignorere alle de problemer som følger).

Her har vi også hovedårsagen til hvorfor de fleste offentlige it-projekter fejler. Sir Humphrey laver politiken med udgangspunkt i hans egeninteresse, mens de folkevalgte får rampelyset men også skal tage ansvaret for Sir Humphreys mange skandaler.

Det skræmmende er at vi åbenlyst har at gøre med et system som hverken lytter eller lærer af egne fejl. Vi kender princippet fra ludomanerne - when in trouble, then double. Fejlen er per definition ikke min og vi indrømmer intet.

Man kan bare låne nogle flere penge, sænke velfærden eller øge skatterne - det er "lighed" og derfor "retfærdigt" siger spinretoriken.

Lad os få skyggekabinettets Sir Humphrey ud i lyset og synliggjort hvordan en sådan sag igen og igen kan sættes på dagsordenen på trods af at den åbenlyst ikke har gang på jord.

Er der ikke en journalist med integritet som kan grave lidt i sagen?