Venstre siger nej til e-valg - lovforslaget falder

Venstre har belsuttet at stemme nej til lovforslag L 132 om forsøg med e-valg. Dermed kan regeringen ikke samle flertal for loven.

Det blev et nej til e-valgs-forsøg efter lange overvejelser hos Venstre. Og dermed falder lovforslag L 132 om forsøg med e-valg med et brag.

»Vi har igennem flere uger været ude at tale med et hav af folk. På jeres (Version2, red.) høring, kommunaludvalgets høring og i andre sammenhænge. Og jeg må bare konkludere, at der er alt for stor tvivl om, om man kan lave et system, der er sikkert nok,« siger Michael Aastrup Jensen, it-ordfører for Venstre, til Version2.

Læs også: Version2's læsere rykker Venstre mod et nej til e-valg

Læs også: S-ordfører irettesætter it-ekspertisen: Hemmelige e-valg ER mulige

Enhedslisten, Dansk Folkeparti og de Konservative har allerede sagt nej til e-valgs-loven, og med Venstres beslutning er det nu ikke muligt for regeringen at samle flertal for loven. Normal procedure er derfor, at lovforslaget vil blive trukket tilbage.

Det var især bekymringer om sikkerhed og tillid til valget, som fik Venstre til at vende tommelfingeren nedad.

»Der er spørgsmålet om den faktiske sikkerhed, hvor flere har rejst tvivl om, om sådan et system kan hackes, og om man kan sikre, at stemmerne registreres korrekt. Men så er der også tillid og gennemskueligheden til valget. Hvis der kan drages tvivl om valgets resultat, vil vælgerne miste tilliden til valget, og det må ikke ske,« siger Michael Aastrup Jensen.

Et af de primære argumenter for at begynde bindende forsøg med e-valg har været hensynet til handicappede, hvor for eksempel blinde i dag ikke har stemmehemmelighed. Med e-valg kunne de få hjælp til oplæsning af kandidater og dermed selv stemme, har regeringen anført. Men der er mange andre måder at hjælpe handicappede på end at indføre e-valg for alle, mener blandt andet Enhedslisten, som nu arbejder på et nyt forslag, der kan hjælpe denne gruppe.

Og den idé er Venstre med på, lyder det fra it-ordføreren, som støtter op om Enhedslistens beslutningsforslag.

Læs også: Sådan kan blinde stemme hemmeligt uden e-valg

Version2 følger op på sagen.

Venstre stemmer nej til regeringens forslag om at påbegynde forsøg med e-valg. For Venstre har spørgsmålet om e-valg været meget vigtigt. Derfor har folketingsgruppen taget sig god tid i forhold til at lytte til de mange bekymringer, der er kommet fra valgeksperter og it-eksperter, bl.a. på en høring i Folketingets kommunaludvalg i starten af marts måned. Med Venstres beslutning om ikke at støtte forsøget med e-valg, kommer regeringen i mindretal på sit eget forslag, idet Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Konservative også er imod forslaget.

Michael Aastrup Jensen udtaler: 'Venstre vil ikke være med til at underminere tilliden til valghandlingen. Vores demokrati er alt for vigtigt til, at vi skal foretage eksperimenter med det for at afprøve en ny teknologi. E-valg er på nuværende tidspunkt ikke sikkert nok til, at det skal indføres i Danmark'.

Ifølge Økonomi- og Indenrigsministeriet anslås det at koste fra 250.000 kr. og til over en million kr. at indføre e-valg pr. valgsted. Samtidig er fordelene ved e-valg nærmest ikke-eksisterende.

Michael Aastrup udtaler: 'Regeringen vil bruge et trecifret millionbeløb på at løse et problem, som ikke findes. Hvad er der egentligt i vejen med den måde, vi afholder valg på i dag? Det er der ingen fra regeringspartierne, der har kunnet forklare. Til gengæld har it-eksperter stået i kø for at påpege problemerne med e-valg'.

Venstre er imod eksperimenter med valghandlingen, men har lyttet til handicaporganisationernes ønske om bedre adgang til hemmelig stemmeafgivning for personer med handicaps. Derfor er Venstre positivt indstillet over for Enhedslistens beslutningsforslag om at iværksætte initiativer på dette område.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (39)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#6 Claus Jensen

Det er jo en skøn nyhed.

Og selve processen har vist os meget om en række politikere - Michael Aastrup selv har skiftet mening efter at have hørt argumenter fra klogere folk. Det synes jeg faktisk er en meget vigtig egenskab for en politiker! Og så har vi fået sat navne på et par politikere, der er komplet faktaresistente og slet ikke lytter til, hvad der bliver sagt - især Vestager har skuffet mig i denne sag...

 • 28
 • 0
#7 Hans Schou

Tak til Venstre, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og de Konservative. Tak for ingenting. Tilliden til valgets resultat er opretholdt.

Og så må jeg vist hellere melde mig som valgtilforordnet ved næste valg, når jeg nu har brokket mig så meget over eValg. Brok forpligter.

 • 31
 • 0
#9 Karsten Henneberg

Og så har vi fået sat navne på et par politikere, der er komplet faktaresistente og slet ikke lytter til, hvad der bliver sagt - især Vestager har skuffet mig i denne sag...

Vestager går ind for genbrug ;-) Samme talepapir er blevet tæsket igennem og liret af utallige gange uden på den mindste måde at lytte til skeptikernes points ...

Hun fortjener nederlaget - Så'en er et jo .....

 • 12
 • 0
#10 Poul-Henning Kamp Blogger

Og så må jeg vist hellere melde mig som valgtilforordnet ved næste valg, når jeg nu har brokket mig så meget over eValg. Brok forpligter.

Ditto.

Og 1e3 tak til alle i det danske IT-miljø der har blandet sig i debatten.

Jeg håber det bliver startskuddet til et egentligt IT-fagligt samfundsansvar, frem for den klondyke-mentalitet der hidtil har plaget offentlig IT.

 • 45
 • 0
#12 Thomas Alexander Frederiksen

Og så må jeg vist hellere melde mig som valgtilforordnet ved næste valg, når jeg nu har brokket mig så meget over eValg. Brok forpligter.

Jeg har tidligere været valgtilforordnet, og må hellere melde mig igen ved næste valg.

En stor tak til alle der har deltaget i debatten - og i særdeleshed til de politikere der har lyttet og tænkt, fremfor blot at gentage en standard-smøre.

 • 7
 • 0
#13 Søren Vind

Også et styk ny valgtilforordnet her. Jeg er dælme glad for det her, så nytter det alligevel noget at råbe op når nok folk gør det.

Det interessante her er: Hvad er det næste projekt der skal stoppes før det kommer igang (og hvad skal vi nu starte med at løse af reelle problemer)?

Nå ja, og tak til Michael Aastrup og alle der har engageret sig.

 • 7
 • 0
#14 Jesper Jepsen

Nå nu der ikke skal bruges et ukendt ( men stort) milionbeløb på e-valg. Så må regeringen jo stadig være optaget af at hjælpe de handicappede, så alle disse penge må jo så ud og gøre gavn hos de handicappede, der var jo ingen grænser for hvor vilig man var for at hjælpe dem når der skulle sættes et kryds. Så ser frem til markant forbederede forhold for alle handicappede i Danmark.

 • 12
 • 1
#18 Karsten Henneberg

Nu hvor det under debatten for/ imod e-valg kom frem, at selve stemmeafgivelsen næsten er det mindste problem for de svagtseende og handicappede, burde Indenrigsministeren, direkte kommunerne at screene og lave handlingsplaner til sikring af ordentlige adgangsforhold til valglokalerne for alle.

 • 4
 • 0
#20 Deleted User

Det er ikke første gang, at Michael Aastrup har vist sig som en begavet, lyttende og reelt interesseret IT-ordfører.

Hvis Venstre får regeringsmagten igen, foreslås han hermed som minister for området.

Michael Erichsen

 • 4
 • 0
#22 Ulrik Nyman

Ja man bliver helt glad over sådan en nyhed og følelsen af at det hjalp noget at være med til at argumentere for et synspunkt.

Nu når vi har stoppet et dårligt digitaliserings forsøg så må vi tage Ja-hatten på og tænke fremad.

Jeg synes version2 passende kunne starte en debat eller et ingeniøren visionarium om hvordan vi kan hjælpe handicappede ved hjælp af digitalisering. Hvordan vi sørger for at alle offentlige IT-løsninger er lettilgængelige med oplæsningssoftware og passer til højkontrast temaer i browsere.

 • 5
 • 0
#24 Jan Rouvillain

Jeg sidder tilbage med spørgsmålene:

 • Hvordan kan en regeringsmagt gå så langt uden at lytte til eksperter?
 • Hvad får en politiker uden kendskab it-sikkerhed til at irettesætte en it ekspert om it-sikkerhed?
 • Hvor godt er folketingspolitikerne klædt på til at forstå IT-sikkerhed, der har meget stor betydning for vort samfund?

Jeg forventer, at forløbet ar åbnet øjnene hos politikere uden indsigt i it-sikkerhed. It sikkerhed er et samfundsansvar, der skal tages seriøst på niveau med ytringsfrihed.

 • 18
 • 0
#25 Claus Jensen

Jeg forventer, at forløbet ar åbnet øjnene hos politikere uden indsigt i it-sikkerhed.

Det er jeg bange for, at det ikke nødvendigvis har. Trine Bramsen har allerede været ude i pressen og melde ud, at Venstre bare gør det for at drille (!!) Det tyder ikke på, at hun har forstået, at der faktisk er nogle argumenter imod, som endda kunne få nogen til at ændre mening. Jeg brugte vist ordet faktaresistent tidligere, det står jeg så ved...

 • 13
 • 0
#26 Maciej Szeliga

Jeg sidder tilbage med spørgsmålene:

1. Hvordan kan en regeringsmagt gå så langt uden at lytte til eksperter?  
2. Hvad får en politiker uden kendskab it-sikkerhed til at irettesætte   
  en it ekspert om it-sikkerhed?  
3. Hvor godt er folketingspolitikerne klædt på til at forstå IT-sikkerhed,   
  der har meget stor betydning for vort samfund? 

1. fordi der ikke er nogen krav til brug af eksperter 2. fordi alle har lært at det der "computer" er nemt 3. det kræver enten at man interresserer sig for det eller vil sidde på skolebænken og lære det og da emnet ikke er nemt er det en plage at lære.

 • 8
 • 0
#27 Søren Jespersen

En stor tak til især Poul-Henning Kamp der åbnede mine øjne for dette forfærdelige makværk af et forslag, og en lige så stor tak til Version2 og alle de andre debattører der har været med i kampen.

Jeg havde faktisk ikke forventet dette fra Michael Astrup Jensen - jeg er efterhånden blevet forvendt med at politikere ved bedre end eksperter, især når det drejer sig om mindre håndgribelige emner, som for eksempel IT.

Til gengæld kalder Tine Bramsen (s) beslutningen "hamrende arrogant" ( http://jyllands-posten.dk/politik/article5268604.ece ) At hun kan få sig selv til at sige den slags efter hendes utroværdige og helt uværdige udtalelser i sagen går fuldstændig over min forstand. Forhåbentlig får det et efterspil at hun på den måde ignorerer alle eksperter og foreninger med kendskab til området, men jeg tvivler.

 • 17
 • 0
#29 Karsten Henneberg

Til gengæld kalder Tine Bramsen (s) beslutningen "hamrende arrogant" ( http://jyllands-posten.dk/politik/article5268604.ece ) At hun kan få sig selv til at sige den slags efter hendes utroværdige og helt uværdige udtalelser i sagen går fuldstændig over min forstand.

Pigebarnet er jo bare tøssefornærmet ....

Lovforslaget gav ministeren beføjelser til at udvide og gøre forsøgsordningen permanent. Herved skød regeringen og Vestager sig selv i foden, da ingen kunne være sikker på, hvad de sagde ja til.

Havde forsøgsordningen været en engangstilladelse til 6 kommuner, var loven nok blevet stemt igennem

 • 9
 • 1
#30 Niels Elgaard Larsen

Pigebarnet er jo bare tøssefornærmet ....

Jeg er i alt fald lidt fornærmet.

Hun "bander og svovler" (JP-s formulering) jo over, at en høringsproces har fået konsekvenser for et lovforslag.

IT-Politisk forening har skrevet et grundigt høringssvar. Vi har deltaget i evalg-workshoppen sidste år (http://evalg.teknoprojekt.dk/) og holdt oplæg til den åbne høring sidste onsdag. Der var ingen, der havde fortalt os, at det var meningen at politikerne bare skulle lytte til os og så fortsætte fuldstændigt upåvirkede med at gennemføre loven.

Til gengæld har indenrigsministeriet faktisk været meget åbne. De har ikke prøvet at haste det igennem, men tværtimod sørget for at inddrage mange parter og få alle synspunkter frem. Især workshoppen var en forfriskende måde at sparke gang i debatten på. Det kunne godt bruges en anden gang også.

 • 17
 • 0
#32 Peter Jespersen

Bravo - en stående ovation til Venstre - det er godt nok længe siden (gående imod aldrig), at den trang er kommet over mig - well done Michael Aarestrup Jensen.

Og tak for et glimragende forarbejde af Stine Brix og denne tidligere stolte nations It-Miljø.

 • 3
 • 0
#34 Klaus Thomsen

Jammen så skal MENINGSMÅLINGER OG MENINGSDANNERE FORBYDES OMGÅENDE FOR DE BRUGER OGSÅ ELEKTRONIK TIL AT FÅ BUDSKABERNE UD. Jeg vil også tage mine penge ud af banken hvis det er at mit nemid er så usikkert, jeg vil have mit CPR nr slettet hvis det er så usikkert, kom nu ind i kampen, hos Venstre heroppe kan man ikke engang sende en e-mail?? :)

 • 1
 • 16
#36 Bjørn Sune Bruun Andersen

... kom nu ind i kampen ...

Uden at gå ind i en diskution om sikkerheden i nemid eller CPR numre, kan du jo starte med at tænke over forskellene imellem systemerne: Det ene har til formål at dokumentere at du på et givet tidspunkt har foretaget dig noget helt bestemt så der ikke kan fuskes med det - det andet har til formål at dokumentere at du har deltaget i noget (men dit konkrete input er hemmeligt) så der ikke kan fuskes med det.

Gæt selv hvad der er hvad, og tænk på hvilken af opgaverne IT systemer er rigtig gode til at løse.

Bjørn

 • 10
 • 0
#37 Deleted User

Men glem nu ikke, at politikerne bare genfremsætter ideen om e-valg igen om 2-3 år, og hvis det heller ikke i næste omgang lykkedes for dem, at få flertal for forslaget, så prøver de bare igen efter nogle år, og på et tidspunkt er modstanderne blevet så trætte, at de ikke orker den store kamp, og så får politikerne deres vilje, for sådan er politik...

 • 1
 • 1
#38 Lars Bengtsson

Jammen så skal MENINGSMÅLINGER OG MENINGSDANNERE FORBYDES OMGÅENDE FOR DE BRUGER OGSÅ ELEKTRONIK TIL AT FÅ BUDSKABERNE UD.

Er det dig Trine Bramsen? ;-) (Det er bare gas.)

"ELEKTRONIK TIL AT FÅ BUDSKABERNE UD". Jamen hvis det er dit mål for hvad der skal til for at have e-valg, så har vi allerede e-valg. Danmarks statistik modtager tallene elektronisk og tilbyder dem til DR og Indenrigsministeriet på valgaftenen. Hvad brokker du dig over? Nå, det vidste du ikke?

Ja, det er jo sjovt nok at meningsmålinger udføres ved at der ringes rundt. Meget elektronisk. Og meningsdannere de taster deres mening på en touch screen beregnet til e-valg?

Hvis du vil have at der skal stemmes om alt, så vil det måske være nemmere for dig at flytte til Schweiz end at overbevise os andre om at et pseudodemokrati som er sårbart overfor propaganda er den rette styreform.

 • 4
 • 0
#39 Finn Christensen

Jeg forventer, at forløbet ar åbnet øjnene hos politikere uden indsigt i it-sikkerhed.

@Jan Rouvillain

Desværre bliver du nok skuffet, da de fleste ikke engang fatter hvad de var i gang med. Jeg tror kun der er en håndfuld (af 179), der har en rimelig fornemmelse af problemet. Michael Aastrup Jensen (V) er en af dem, og han har før bremset noget tilsvarende galskab, der var helt ude af kontrol i den forrige regering.

Man kan ikke forpligte mennesker over evne, og brugbar it-viden er ikke et krav til en folkevalgt. Problemet er det samme i samtlige kommuner og regioner.

Samt når det drejer sig om it-sikkerhed, så vil selv hovedparten af xxx.000 offentlige ansatte heller ikke fatte en bønne - det er ikke deres kompetence. Så der fejles og lækkes fra systemerne af og til, hvilket ikke sker i ond tro eller med vilje - det er forventeligt desværre.

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere