Hackerangreb lammer ministerium

Illustration: leowolfert/Bigstock
Erhvervs- og Vækstministeriet er ramt af et alvorligt hackerangreb. Statens IT lukker ikke-angrebne systemer ned for at undgå spredning.

Et alvorligt hackerangreb ramte torsdag eftermiddag Erhvervs- og Vækstministeriets it-systemer. Medarbejderne i ministeriet og en række styrelser, herunder Søfartsstyrelsen, har hverken adgang til mail eller intranet, og angiveligt er flere fagsystemer også ramt.

Læs også: GovCERT slår alarm: Advarer alle ministerier mod hackerangreb

Ministeriets it-systemer drives af Statens IT, der bekræfter angrebet:

»Det er rigtigt, at vi har nogle udfordringer med it-systemerne i Erhvervs- og Vækstministeriet. Der er tale om et angreb, og ministeriet har politianmeldt det. Desværre kan jeg ikke sige så meget mere, så længe efterforskningen er i fuld gang,« siger fungerende direktør i Statens IT Søren Vulff til Version2.

Hvor mange systemer er ramt?

»Jeg kan ikke fortælle dig konkret, hvad der er ramt, men vi har lukket en del systemer ned for at sikre, at angrebet ikke spreder sig,« siger Søren Vulff til Version2.

Version2 erfarer fra andre kilder, at hackerne muligvis har skaffet sig adgang via phishing, og at specielt Søfartsstyrelsen skulle være hårdt ramt af angrebet.

Søren Vullf vil ikke sætte tal på antal ramte systemer eller antal ramte medarebejdere, men bekræfter, at angrebet bestemt kan mærkes:

»Det er klart, at meget af den daglige sagsbehandling lider under, at it-systemerne er lukket ned.«

Version2 følger sagen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Deleted User

Statens IT system burde være noget af det mest sikre; men desværre har det offentlige ikke styr på deres systemer.

Vi er alle afhængige af de offentlige IT systemer, så man burde prioritere SIKKERHED MEGET HØJT!

"Det er rigtigt, at vi har nogle udfordringer med it-systemerne i Erhvervs- og Vækstministeriet."

Ja, mon ikke!

 • 1
 • 9
#3 Kenneth Graulund

Jeg forstår ikke din hårde kritik.

Ingen systemer er 100% sikre, jeg syntes det er ganske fornuftigt at lukke kritiske systemer ned imens man vurderer angrebets omfang.

Hvis jeg opdagede et angreb på en server som har forbindelse til andre servere med særdeles fortroligt indhold, så ville jeg fandme også trække stikket for at være på den sikre side.

 • 6
 • 1
#4 Marc Munk

Hvis jeg opdagede et angreb på en server som har forbindelse til andre servere med særdeles fortroligt indhold, så ville jeg fandme også trække stikket for at være på den sikre side.

Jeg ville nok ikke trække stikket med det samme men jeg ville følge den plan man selvfølgelig har for incident response, hvor første skridt efter at have konstateret at der er et incident er at indsamle data der kan være vigtige i forbindelse med en efterforskning. Og her er anbefalingen at man tager et dump af memory og connections inden man "trækker stikket".

 • 2
 • 0
#5 Per Arthur Tagø

Selvfølgelig kan man lave et 99.99% sikkert system. Problemet er så bare hvor meget sikkerhed man kan/vil leve med i hverdagen. Selvom jeg har lås og slå på alle døre derhjemme er jeg ikke sikret mod indbrud. Problemet er ikke om folk kan omgås min sikkerhed, men mere et spørgsmål og hvor meget jeg vil sikre mig, og om jeg vil bo i Fort Knox for at sikre mig yderligere.

 • 0
 • 1
#6 Glen Madsen

Men når de nu holder på en masse oplysninger om folket skal de så ikke også passe på dem ? det er da godt de lukker serverne ned men det viser jo bare at de ved at det er noget lort :)

 • 1
 • 4
Log ind eller Opret konto for at kommentere