Stor politiaktion: 5 personer sigtet for 3F-hackerangreb

Illustration: Virrage Images/Bigstock
OPDATERET: Københavns Politi har ransaget en række lokaliteter og sigtet fem personer for hackerangrebet på fagforeningen 3F's hjemmeside i juli.

Københavns Politi bekræfter, at man har ransaget en række lokaliteter og sigtet fem personer i sagen om hackerangrebet på 3F’s hjemmeside i juli. Københavns Politi oplyser over for Version2, at politiaktionen er foretaget mandag kl. 23.15 hos personer på Sjælland og i Jylland.

»Efterforskerne er i gang med at få overblik over en større mængde computerudstyr,« siger Lars Borg, pressemedarbejder fra Københavns Politi, til Version2.

På baggrund af computermaterialet vil Lederen af tyveri- og røverigruppen i Københavns Politi, Tomas Juhl, ikke afvise, at der kan komme flere sigtelser, når politiet får gravet sig gennem den beslaglagte udstyr.
»Jeg vil vurdere, at der sagtens kan komme flere sigtelser i sagen,« siger Tomas Juhl til Version2.

Læs også: Hackere lægger 3F's hjemmeside ned i bitter overenskomstkonflikt

Skulle nogle af de sigtede blive dømt, er strafferammen op til seks års fængsel, fordi 3F’s hjemmeside også har med dagpengemodtagere at gøre på hjemmesiden. Derfor skærpes straffen i forhold til de normale to års fængsel.

Læs også: 3F-hacker risikerer 6 år bag tremmer

Hackerangrebet mod 3F den 20. juli er tidligere blevet kædet sammen med den internationale hackergruppe Anonymous. Angrebet blev sat i værk efter konflikten mellem fagforeningen og Restaurant Vejlegården.

Konkret har en dansk hacker med dæknavnet Elan0r, der hævder at have tilknytning til gruppen, taget ansvaret for angrebet, men sektionsleder Bent Baltzer Sørensen fra Station City vil ikke uddybe, hvilken tilknytning de sigtede har.

»Jeg kan bekræfte, at vi har foretaget en større aktion, men jeg har ingen kommentar om tilknytningen til Anonymous,« siger Bent Baltzer Sørensen til Version2.

It-konsulent fra Vejle hængt ud

Som Version2 tidligere har kunnet fortælle, var den 29-årige it-konsulent fra Vejle Rico Raja ellers blevet hængt ud på den offentlige hjemmeside Pastebin.com for angrebet. Her kunne alle og enhver læse om Rico Rajas private forbindelse til både Anonymous og hackerangrebet. Denne påstand blev dog hverken bekræftet af Rico Raja eller af politiet selv, da it-folk fra politiet foretog en ransagning af vejlenserens hjem for halvanden måned siden.

Læs også: 29-årig it-konsulent fra Vejle hængt ud for 3F-hacking

Det var en overflod af forespørgsler, også kaldet et DDoS-angreb, der midt på sommeren fik fagforeningens hjemmeside til at gå ned.

Version2 følger op på sagen.

Opdateret, 5. september, 11:19: Politiet har ændret antallet af sigtede til fem personer.
Opdateret 16:21: Politiaktionen er foretaget mandag aften kl. 23.15
Opdateret 15.56: Det har tidligere fremgået af artiklen, at otte personer var sigtet. Københavns Politi oplyser, at det korrekte tal er seks.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (38)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Tomas Ussing

Så håber vi at politiet allokerer den samme mængde ressourcer på at identificere 3F organiserede stilladsarbejdere der øver hærværk på andres ejendom, samt 3F repræsentanter der organiserer blokader der forhindrer næringsdrivende i deres virke. Lad os få ALLE bøllerne - også dem der gemmer sig under "den danske model" - bag lås og slå!

 • 0
 • 0
Peter Brodersen

Så håber vi at politiet allokerer den samme mængde ressourcer på at identificere 3F organiserede stilladsarbejdere der øver hærværk på andres ejendom, samt 3F repræsentanter der organiserer blokader der forhindrer næringsdrivende i deres virke. Lad os få ALLE bøllerne - også dem der gemmer sig under "den danske model" - bag lås og slå!

I'll bite...

Stilladshærværksfolk bliver netop anholdt - det er netop klart kriminelt, politiet sætter ind over for det, det er helt forskellige afdelinger i politiet med forskellige ressourcer, som behandler de to forskellige typer kriminalitet, og har slutteligt ikke noget med den danske model at gøre.

Er det lovgivningen, man har noget imod, så må man få den lovgivende magt til at ændre loven. Som selvstændig er jeg til gengæld forfærdet over, at der en del såkaldte "liberale" politikere, der vil ændre loven og nægte mig og andre selvstændige til selv at bestemme, hvem vi vil levere serviceydelser til. Et større indgreb i friheden og de liberale markedsvilkår skal man lede længe efter. Desværre er det tydeligt, at selv dem, som prøver at score stemmer ved at være "liberale", blot ønsker en anden form for tvang (spærring af medicin- og spil-websites er de mest tydelige eksempler på hykleriet).

Det her virker lidt som en omgang "min kriminalitet er bedre end din kriminalitet" eller et forsøg på at vaske sig ren i andres skidt. Det er desværre også en tendens, man også ser i andre tråde, fx i Samsung-blogger-artiklen, hvor den første argumentation er at bringe en anden virksomhed på banen, som heller ikke altid opfører sig lige pænt - uagtet at det intet har med sagen at gøre.

 • 0
 • 0
Anders Eiler

Politiet har ransaget hos en af mine kammerarter, fordi de har en chat-log, hvor han i en public irc chan. skriver med elan0r. That's it. Stormet lejligheden med 7 betjente, taget al IT udstyr (inkl. 17-årig piges ipad og iphone?!), ødelagt inventar i lejligheden i processen og efterfølgende sigtet ham. Alt sammen baseret på en grænsende til irellevant chatlog i en public irc chan. De har intet andet på ham (og finder iøvrigt heller ikke mere).

Det siger alt om hvor inkompetente og stupide politiet er og håndterer disse sager.

Hvor jeg dog håber, at han får sin advokat til at køre hårdt mod hårdt - for det her er simpelthen for dumt.

 • 0
 • 0
David Konrad

Forstår ikke hvorfor Version2 vælger at bruge betegnelsen hackerangreb? I bedste fald var der tale om noget ddos / ping of death. Poul Erik Skov Christensen forklarede selv på TV2 News, at de havde haft 800.000 besøg på 4 dage. Det svarer til cirka 139 i minuttet. Hvis det kan lægge 3F's side ned, og de i forvejen skulle servicere tusindvis af dagpengemodtagere på få dage, så er det jo nærmest 3F der er kriminelle.

Spøjst i øvrigt så effektive politiet er i den sag. Kokainhandlere kan deale uforsyrret og fuldkommen uden risiko i månedsvis, borgere henvender sig forgæves - politiet kan ikke engang opklare hvem der har vagten eller har taget en telefon i egne rækker. Men når Poul Erik Skov Christensen kører spin på et højst tvivlsomt ikke-påvist "hackerangreb", så er man hypereffektiv, slår til med en landsdækkende aktion og står til overflod klar med færdige sigtelser.

 • 0
 • 0
Morten Jensen

@David Konrad

Spøjst i øvrigt så effektive politiet er i den sag. Kokainhandlere kan deale uforsyrret og fuldkommen uden risiko i månedsvis, borgere henvender sig forgæves - politiet kan ikke engang opklare hvem der har vagten eller har taget en telefon i egne rækker. Men når Poul Erik Skov Christensen kører spin på et højst tvivlsomt ikke-påvist "hackerangreb", så er man hypereffektiv, slår til med en landsdækkende aktion og står til overflod klar med færdige sigtelser.

Det har nok næppe noget med politiets måde at håndtere sagen på - de er formentligt presset ovenfra af andre og mere magtfulde politiske instanser.

 • 0
 • 0
Hans Peter Nielsen

Poul Erik Skov Christensen forklarede selv på TV2 News, at de havde haft 800.000 besøg på 4 dage

Jeg er enig i dit indlæg generelt, men jeg vil dog blot lige pointere, at når en server og et netværk bliver lagt ned af et DDOS-angreb (eller bare overvældende trafik generelt) så stopper de fleste tracking-værktøjer også med at virke. At de har haft haft 800.000 besøgende siger blot, at det er antallet af besøg, der nåede igennem til deres tracking. Man kan se på 3F.dk at de bruger både Google Analytics og Clicky. Hvis en af dem er grundlaget for Poul Erik Skovs tal, så er det rigtige tal for antallet af forespørgsler til deres website nok langt større.

 • 0
 • 0
Lars Bengtsson

@Jesper Jeg synes jeg har hørt noget om at dommerne er meget lydhør overfor politiet når de udsteder en dommerkendelse. Så det er nok et ja i dette tilfælde, men på den anden side er det jo nok heller ikke helt nemt er være korrekt i alle tilfælde.

Hæ, det kan være at vedkommende kan få noget erstatning af skatteyderne, det plejer politiet jo at være flinke til at uddele.

 • 0
 • 0
Jesper Lund

@Jesper Jeg synes jeg har hørt noget om at dommerne er meget lydhør overfor politiet når de udsteder en dommerkendelse. Så det er nok et ja i dette tilfælde, men på den anden side er det jo nok heller ikke helt nemt er være saglig i alle tilfælde.

Ja, det er også et kæmpe problem for retssikkerheden i Danmark, men selv om dommerne er meget (alt for) lydhøre overfor politiet, bør man forvente en vis uafhængig kontrol af det mistankegrundlag som politiet fremlægger.

 • 0
 • 0
Hans Peter Nielsen

Det er fint, at politiet skrider ind overfor hærværk, men hvad om de også tog fat i de ulovlige blokader?

For godt halvandet år siden var Kongens Nytorv fyldt op med stilladsarbejdernes vogne, som de havde parkeret på tværs af indkørsel og udkørsel fra Bredgade, Store Kongensgade og Gothersgade. Al trafik var spærret i næsten en time. http://www.b.dk/nationalt/stilladsarbejdere-skabte-kaos-i-morgentrafikken Ved siden af vognene gik stilladsarbejderne rundt og tog det stille og roligt - og ligeså gik der en håndfuld betjente passivt rundt på pladsen. Jeg kan ikke forestille mig andet end at det må være ulovligt at iværksætte en sådan blokering af offentlig vej til enorm gene for private og erhverv. Jeg var selv på cykel, så jeg kunne heldigvis snige mig omkring, men der var et hav af bilister i "fælden" og deriblandt en familie, der måtte hoppe ud af en bil godt nede af St. Kongensgade og løbe med baby og kufferter op mod Metroen. Jeg håber de nåede flyet.

Så jo, der er tilsyneladende en forskel.

Edit: En del synes at være uenige med mit indlæg. Hvis jeg tager fejl eller mangler facetter i mine observationer, så lytter jeg gerne. Hvis det blot skyldes at kendsgerningerne ikke passer ind i nogle debattørers politiske overbevisning, så vil jeg lige tilføje at jeg ikke skriver for at hænge fagbevægelsen ud, men blot synes at folk skal opføre sig anstændigt uanset hvilken fløj, man tilhører, samt at alle bør være lige for loven.

 • 0
 • 0
Peter Brodersen

Stormet lejligheden med 7 betjente, taget al IT udstyr (inkl. 17-årig piges ipad og iphone?!)

Hvis politiet er ude for at indsamle beviser på lagermedier, så giver det da netop mening også at konfiskere iPads og iPhones. Jeg ville netop revse politiet, hvis de kun tog bærbare og stationære og så ignorerede tablets, telefoner, hjemme-NAS og andet storage (hvilket efterhånden også dækker over printere, m.m.).

Det er ikke de betjente, der er ude på ransagningen, der lige skal tage stilling til om en tilfældig iPhone mon er spændende nok eller om det lyserøde cover tyder på, at en nørd i hvert fald ikke ville bruge den ud fra deres stereotyp-opfattelse. Tværtimod ville det være uhensigtsmæssigt, hvis politiet konsekvent valgte ikke at tjekke iPhones eller iPads - jailbroken eller ej.

Om ransagningen er hensigtsmæssig er en anden sag, og jeg synes selv, det lyder som et meget tvivlsomt grundlag, hvis en chatlog med en tilfældig samtale er det eneste, der ligger til grund (her forudsat at samtalen netop ikke handler om at bryde loven). Men såfremt en domstol endelig har givet tilladelse til ransagningen, så kan vi vel være enige om, at det ville inkompetence, hvis en betjent netop valgte at efterlade tilfældigt udstyr.

 • 0
 • 0
Mogens Rasmussen

Tænk at politiet kan skaffe resourcer til at undersøge dette hackerangreb. Vi må blot konstaterer at vor anmeldelse om misbrug og hacking af vor hjemmeside for flere år siden end ikke er efterforsket, men blot tildelt et anmeldelsesnummer! Men vi er jo heldigvis heller ikke 3F!!!!

 • 0
 • 0
Jesper Lund

Hvis du nu havde hørt efter i Samfundslære timerne i skolen, så ville du vide at ved at sigte ham får han faktisk en beskyttelse iht Retsplejeloven. Han har nemlig derved ikke pligt til at udtale sig. Det er standard procedure.

Du får det nærmest til at lyde som om at han skulle være glad for at politiet stormede lejligheden kl 23 om aftenen.

En ikke-sigtet har heller ikke pligt til at tale med politiet (andet end at oplyse navn, fødselsdato og adresse). Du må også gerne lyve overfor politiet sålænge du ikke retter beskyldninger mod andre. Det er kun i retten at du har pligt til at svare og svare sandt på spørgsmål (medmindre du selv er anklaget).

 • 0
 • 0
Jette Hartmann
 • 0
 • 0
Jesper Lund

@Jesper Lund Hvor har du det fra at det er straffrit at lyve hvis man er anklaget?

Fordi der ikke eksisterer nogen lov som gør det strafbart at lyve over for politiet (vi har ikke "obstruction of justice" som i amerikansk ret og TV serier). Du er aldrig forpligtet til at oplyse andet end navn, adresse og fødselsdato (ikke cpr).

Se evt. her http://www.familieadvokaten.dk/breve-900/b900-565.html

 • 0
 • 0
Peter Makholm Blogger

Kan man gradbøje alvorligheden af en lovovertrædelse på den måde?

Straffeloven er en stor gradbøjning af lovovertrædelser og nogle handlinger betragtes som forskellige lovovertrædelser alt efter omstændighederne.

Hærværk eller tyveri der lammer S-togsnettet bliver betragtet som mere alvorlige end simple drengestreger som ødelægger læskærmen ved busstoppestedet.

Eftersom handlingen rettet mod 3F også har ramt dagpengesystemet, så sidestilles det direkte med en lammelse af S-togsnettet - i begge tilfælde sigtes man efter straffelovens §193 der har en strafferamme på 6 år og ikke de mindre alvorlige paragraffer der bruges mod hærværk og lignende.

Men netop fordi handlingen har ramt et samfundsvigtigt system, så betragtes det som en anden lovovertrædelse end havde det bare været en hvilken som helst andet websted. Men de sigtede kan muligvis forsvare sig med at dagpengesystemet kun er ramt utilsigtet og der i forhold til §193 højst er tale om grov uagtsomhed (strafferamme 6 måneder).

På tilsvarende vis gradbøjes der mellem vold mod embedsmand i funktion (§119) og andre voldshandlinge, selv om det i nogen henseender lige så vel kunen have været betragtet som samme lovovertrædelse.

Hele terrorismeparagraffen (§114) er en stor gradbøjning af en lang række lovovertrædelser hvor et bestmt motiv til at begå disse overtrædelser anses for at være specielt slemme.

Alvoren af sex med mindreårige gradbøjes alt efter om den sigtede har et autoritetsforhold til ofret. Selv aldersgrænsen for hvornår man er mindreårig gradsbøjes afhængig af forholdet mellem den sigtede og ofret.

Denne gradbøjning er i høj grad et indarbejdet element i det danske retssystem. Det er i høj grad et signal om hvor alvorlig man opfatter forskellige overtrædelser og dermed hvilke resurser der skal bruges mod at dæmme op for overtrædelserne.

Men uanset hvilke resurser politiet har til at opklare en forbrydelse, så bliver det unægteligt noget lettere når folk praler med handlingen med offentlighedens opmærksomhed.

 • 0
 • 0
Peter Makholm Blogger

Om man kører for stærkt på en landevej eller en motorvej er vel (i lovens øjne) for så vidt ligegyldigt.

Mjnahhh, på motorvejen tror jeg kun det vil blive betragtet som en overtrædelse af færdselsloven selv i ekstreme tilfælde. Hvis man gør det i midtbyen kan det overvejes om man skal sigtes efter straffelovens §252 om at volde nogen nærliggende fare ved grov kådhed.

 • 0
 • 0
Finn Aarup Nielsen

Jeg synes man bør kritisere medierne for brug af ordet hackerangreb, hvis der som i dette tilfælde er tale om et DDoS-angreb. Et egentligt hackerangreb vil betyde at personer skaffer sig uretmæssig adgang til for eksempel 3F personlige data i 3F's database.

Som Peter Brodersen mener jeg også det er relevant at kigge på tablets. Hvis ellers jeg forstod og husker korrekt på talerne ved Hacktivisme-mødet på Information med DR og Bitbureauet i går så er DoS programmer som Low Orbit Ion Cannon også tilgængelige til tablets.

Endelig kan man diskuttere i hvilken grad et ikke-zombie-baseret DoS angreb bør være tilladt. Store lovlige fysiske demonstrationer kan påvirke samfærdsler, men de skal da være lovlige. Det er ikke unormalt at demonstrationer blokerer på en sådan måde at det besværliggøre at at kunder, ansatte, foreningsmedlemmer etc. har svært ved at komme igennem. I USA er det ikke ualmindeligt at man opfordrer til "Call your congressman". I de tilfælde kan man forestille sig at telefon-forbindelsen i Kongressen går i mætning hvis mange benytter opfordringen til telefonstorm. Vil det være lovligt med "manuel" DoS hvor mange digitalt demonstrere mod en organisation bag en webside ved manuelt at klikke mange gange? I hvilken grad må man floode med emails til en organisation?

 • 0
 • 0
Peter Makholm Blogger

Min pointe var mere, om det er "mere ulovligt" at DDoS'e 3F.dk end det er at nedlægge ethvert andet firmas hjemmeside.

Hvis du accepterer strafferammen som et mål for ulovlighed, så er det mere ulovligt at lamme et samfundskritisk system end andre systemer. Ifølge sigtelsen anses dagpengesystemet for at nyde denne ekstra beskyttelse.

Dermed har angrebet haft en effekt der anses for at være mere ulovlig end et angreb på et normalt firmas websted.

Med din holdning om, at han begår terrorisme, så er jeg ikke sikker på, at han har lyst til at følge dit råd.

Nu er det vidst kun mig, og ikke Thomas, der har nævnt terrorisme. Mener du lige såvel at jeg beskylder vedkommende for vold mod embedsmand i funktion og sex med mindreårige som begge er nævnt på samme måde som terrorismeparagraffen?

 • 0
 • 0
Peter Makholm Blogger

Store lovlige fysiske demonstrationer kan påvirke samfærdsler, men de skal da være lovlige.

Men de skal anmeldes så politiet har mulighed for at vurdere de ordensmæssige forhold. En demonstration der vil lamme samfærdslen vil næppe blive godkendt og vil formodentlig blive opløst af politiet somfremt den alligevel vil blive søgt afholdt.

Rette til demonstration halder om retten til at ytre sig, ikke om rette til at være til gene. En handling der kun har til effekt at forhindre andres handlinger kan næppe betragtes som en ytring. Selv ikke efter USA's noget mere fleksible betragtning af hvad der er en ytring.

 • 0
 • 0
Thomas (bbb) Hansen

Hr. Bundgaard.

Igen tager du ting ud af kontekst, som jeg skriver. Jeg har ikke kunne forstå du ikke tager afstand for denne meget kriminel handling.

Men igen forsøger du at sætte mig i "bad standing" ved at tage ting ud af kontekst.

Mener at kunne huske du kalder mig en troll ( for at sætte mig i "bad standing") bare for at påpege en kriminel handling.

Og så ville jeg også lige gøre opmærksom på at jeg ikke taler for 3f, men imod en kriminel handling.

 • 0
 • 0
Peter Makholm Blogger

Tak for infoen, den var lige glippet ved første gennemlæsning. Jeg er dog enormt uenig i denne vurdering, men det gør næppe nogen forskel :)

Jeg ved ikke selv hvad jeg skal mene om sagen. Men hvis der ikke er nogen klar retspraksis på området finder jeg det dog berettiget at anklagemyndigheden overlader vurderingen til domstolene som er de rette til at foretage den vurdering.

 • 0
 • 0
Finn Aarup Nielsen

Men de skal anmeldes så politiet har mulighed for at vurdere de ordensmæssige forhold. En demonstration der vil lamme samfærdslen vil næppe blive godkendt og vil formodentlig blive opløst af politiet somfremt den alligevel vil blive søgt afholdt.

Rette til demonstration halder om retten til at ytre sig, ikke om rette til at være til gene. En handling der kun har til effekt at forhindre andres handlinger kan næppe betragtes som en ytring. Selv ikke efter USA's noget mere fleksible betragtning af hvad der er en ytring.

Man kunne vel forestille sig at man gjorde DoS lovligt og at det skulle anmeldes til politiet. Store strejker som nu Lufthansa kan i alvorlig grad påvirke folk og skal vel helt klart være lovlige? COP15 marchen blokerede vel i flere timer vejen på Amager? Sitdown strike og sit-in er eksempler på metoder til at blive hørt. Typisk vil sådanne ulovlige aktioner fører til at politiet fjerner de aktionerende, men vel ikke at de får 6 års fængsel.

 • 0
 • 0
Lars Bengtsson

Jeg vil tro politet har en vis rutine i at vurdere anonyme anmeldelser. Det er jo ikke kun muligt via pastebin.com. Så jeg tror ikke risikoen i den forbindelse er blevet større.

På den anden side er der også risiko for at alle mulige efterretningstjenester udenlandske og indenlandske, samt kriminelle grupper ved en fejl mistænker dig for at være farlig og du derved kommer ud for en "ulykke", eller dine computere bliver taget. Og hvor meget kontrol er der fx med FET / PET?

Men det legitemeres jo som regel af "lov og orden" politikerne, som sjovt nok er tavse i sagen om 3F.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere