Brasilien bygger anti-NSA kabel til Europa, som NSA formentligt sagtens kan aflytte

På grund af NSA's aflytninger af Brasiliens præsident og befolkning skal der bygges et internetkabel uden om USA. Men ifølge en ekspert betyder kablet ingenting for aflytningerne. NSA kan fortsat lure med på alt.

Brasilien er nu gået et skridt videre i deres planer om at bygge et internetkabel fra Sydamerika til Europa. Et projekt, der koster 200 millioner dollars, og som eksperter fortæller ikke har den ønskede virkning. Det skriver The Register.

Grunden til, at Brasilien vil bygge kablet, er, at de vil undgå aflytninger fra NSA. Og der er nu fra Brasiliens regering givet grønt lys til byggeriet.

I kølvandet på NSA-skandalen kom det frem, at efterretningstjenesten har indhentet data fra milliarder af telefonopkald og e-mails foretaget af brasilianere – også præsident Dilma Rousseffs egne telefonopkald blev aflyttet, hvilket fik præsidenten til at lange kraftigt ud efter USA. Samtidig foreslog hun, at der skulle bygges et kabel uden om USA til Europa, så NSA ikke kan lytte med.

Læs også: NSA overvåger telekommunikation i hele verden

Brasilianerne går endda så langt som, at kablet skal bygges uden noget udstyr eller hardware fra USA.

Men det kommer ifølge The Registers eksperter ikke til at betyde noget som helst i forhold til overvågningen. Kablet, som skal gå fra Brasilien til Portugal, er ifølge Tim Stronge, analytiker hos Telegeography Research, overflødigt og en økonomisk dårlig beslutning.

Læs også: Brasilien får nyt søkabel til Europa

Dokumenterne fra Edward Snowden viste nemlig, at NSA kunne få adgang til de eksisterende kabler via mange forskellige udbydere, og at mange af aflytningerne aldrig berørte amerikanske byer. Med andre ord så betyder det ikke noget som helst, hvor kablerne rent fysisk befinder sig, for hvis NSA vil ind, så kommer de ind.

Økonomisk giver det ifølge Stronge heller ikke mening, da næsten al internettrafik bliver ført gennem USA, fordi det er billigst. Det er et spørgsmål om størrelse og kapacitet, og netop derfor er det langt billigere at sende data gennem New York end Sao Paulo.

The Register mener i deres artikel heller ikke, at kablet er nødvendigt, og kalder det for et dyrt propaganda-statement.

Samtidig med, at Brasilien er ved at bygge deres kabel fra Fortaleza til Portugal, er Google også ved at bygge et kabel, som ligeledes skal gå fra Fortaleza. Men Googles kabel skal gå til Florida. Begge kabler forventes at være klar i 2016.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Henning Wangerin

..... hvordan skulle de så få adgang til intern data?

Den del har jeg lidt svært ved at fatte.

Hvis NSA har data for hvårnår præsidenten har snakket med premierministeren, er det vel et tegn på at NSA har en lokal adgang.

Hvis presidenten tager telefonen og ringer til Helle Thirning, går den igennem "fjende-land", og så har de jo ingen chance for at se hvad der sker undervejs. Det er klart, men data om lokale samtaler burde sgu da ikke komme ud af landet.

Eller må de jo sørge for at deres interne links ikke går via udlandet.

Eller er der niget jeg har misforstået?

/Henning

  • 3
  • 0
#5 Jens Jönsson

Økonomisk giver det ifølge Stronge heller ikke mening, da næsten al internettrafik bliver ført gennem USA, fordi det er billigst. Det er et spørgsmål om størrelse og kapacitet, og netop derfor er det langt billigere at sende data gennem New York end Sao Paulo.

The Register mener i deres artikel heller ikke, at kablet er nødvendigt, og kalder det for et dyrt propaganda-statement.

Hvad baggrund har de for at udtale sig om det ? Hvis man har prøvet at have med Internetforbindelser at gøre i Brasilien, så vil man opleve at trafikken netop tager en tur om USA, hvilket forøger latency og nedsætter den samlede båndbredde man kan få igennem.

Der er f.eks. også flere kabler til USA. Nogle er lavet netop for at latency skal være så lav som muligt for børshandler.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere