Brasilien blokerer WhatsApp i 72 timer

En brasiliansk dommer har fået lukket for al kommunikation gennem WhatsApp i landet, efter at han ikke kunne få udleveret krypterede oplysninger fra beskedtjenesten.

Over 100 millioner mennesker i Brasilien er blevet nægtet adgang til deres primære beskedtjeneste, WhatsApp.

Det er blevet beordret af en dommer fra delstaten Sergipe, som nedfældede dommen, efter at WhatsApp ikke kunne levere information i forbindelse med en lokal narkosag, skriver TechCrunch.

Læs også: USA's justitsministerium vil have fingre i WhatsApp

Blokaden er sat til at vare i 72 timer og begyndte i går eftermiddags lokal tid. Landets telefonselskaber er blevet truet med store bøder, hvis de ikke efterlever ordren og blokerer adgangen til appen.

Dommeren, Marcel Montalvao, har krævet at få udleveret krypteret indhold fra WhatsApp, som er den største beskedtjeneste i landet, men efter WhatsApp indførte end-to-end-kryptering for knap en måned siden, er det ikke længere muligt for dem at udlevere oplysninger på den måde.

Læs også: WhatsApp indfører fuld kryptering: Kan ikke engang selv se beskederne

Det har altså fået dommer Montalvao op i det røde felt. Og det er faktisk ikke første gang, der sker.

Tilbage i december sidste år igangsatte selv samme dommer en WhatsApp-blokade på 48 timer, som godt nok blev ophævet allerede efter 12 timer. Og så sent som i marts måned i år var Marcel Montalvao i gang igen, da han udstedte en arrestordre på vicepræsidenten for WhatsApps ejerselskab, Facebook, i Sydamerika, Diego Dzogan.

Facebook i Sydamerika har i den forbindelse udtalt, at WhatsApp har ret stor uafhængighed, og at Diego Dzogan ikke har adgang til eller kontrol over data fra WhatsApp.

Læs også: Skype og WhatsApp kigger i din kontaktliste flere hundrede gange dagligt

WhatsApp udtrykker ærgrelse og uforståenhed over for den nye blokade.

»Efter vi til det yderste har samarbejdet med de lokale retssale, er vi skuffede over, at dommeren i Sergipe endnu en gang har besluttet sig for at bestille en blokade af WhatsApp i Brasilien. Beslutningen straffer mere end 100 millioner brasilianere, som regner med vores service til at kunne kommunikere, drive deres virksomheder med mere, blot for at få os til at overlevere informationer, som vi gentagne gange har fortalt, vi ikke har,« siger en talsmand fra WhatsApp i Brasilien til TechCrunch.

Mens WhatsApp ligger i dvale, kan andre tjenester i Brasilien berette om stor fremgang. Hotspot Shield, som er en populær VPN-tjeneste, der tillader brugere at omgås regionale begrænsninger på deres enheder, kunne registrere 82.000 nye installationer inden for den første time af blokaden, mens hashtagget #iMessage trendede på Twitter i Brasilien.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
René Nielsen

Jeg kender ikke Brasiliansk lov, men det er tydeligt at den pågældende dommer ikke lader sig forstyrre af det fakta at Whatsapp ikke har de oplysninger som han vil have.

Det er tankevækkende at dommeren på den baggrund iværksætter en straffeekspedition imod Whatsapp for jeg formoder at Whatsapp i øvrigt overholder brasiliansk lov.

 • 0
 • 0
Bent Jensen

Gået fra krypteret beskeder til krypteret beskeder gennenm en VPN til udlandet. Så nu ved man ikke om der findes eller bruges WhatsApp eller andet, hvis man også lige sørger for at kryptere sin telefon.

Det tog så en time. Er der nogen der gider fortætte Pind det, eller er han udenfor pædagogisk rækkevidde ?

PS. Når man ser på sager med telefoner, tablet og PC'er i grænsekontrol og ved retsager. Så savner jeg mulighed for brug af 2 Password hvor det ene vise en hel fin telefon med begræsnet telefonbog og mail. og video med "My Little Pony Friendship Is Magic" samt uden mulighed for at se om der er andet på telefonen. Lidt som skjult partion i VeraCrypt hvor der bliver montet forskellig alt efter codeord, og uden mulighed for at se nummer 2.

" VeraCrypt - har brugt lidt tid på undersøgelse, den bedste alternativ til TC og understøttet på flere platforme.

Samt Tor

Hvis alle bruger dette, så kan politiet ikke bruge det til at intimidere en person, bare fordi han gerne vil have et privatliv. Så fra nu er man herefter dum, idiot, og Imbecil hvis man ikke bruger en eller anden form for kryptering, for at beskytte sig mod overgreb og magt misbrug fra STASI og andre ministere. OG Brasilieanske dommer.

https://www.torproject.org/docs/installguide.html.en

https://veracrypt.codeplex.com/ "

 • 0
 • 0
Jens Holm

Så fra nu er man herefter dum, idiot, og Imbecil hvis man ikke bruger en eller anden form for kryptering, for at beskytte sig mod overgreb og magt misbrug fra STASI og andre ministere. OG Brasilieanske dommer.

Magen til arrogant kommentar skal man lede efter. Fordi et lille bitte mindretal i IT verdenen forstår alvoren, og mener at de har behov for privacy, så er alle andre idioter og imbicille? Jeg er rystet, intet mindre

 • 0
 • 0
Bent Jensen

"Fordi et lille bitte mindretal i IT verdenen forstår alvoren, og mener at de har behov for privacy, så er alle andre idioter og imbicille"

Nej for det mindre tal, som jeg er efter, må alle formodes at tilhøre her på version2. Så det er dig som formodet mindst supperbruger jeg er efter., og alle versions2 læsere som ikke er kommet igang. De kan ikke gemme sig bag at de mangler viden og indsigt. -Hvis du ikke har din, også private data krypteret, og hjælper din mor til at få dette.

Hvis du ikke har det første, så er det jeg gerne vil kalde dig "idiot" indtil du får det fixset. Når man tænker på hvor at jo mere udbredt kryptering, og beskyttelse af ens egen privatliv bliver. Jo svære er det at mistænkelige gøre dem som bruger det. Som med googels, hvor kryptering er slået til som standart fra V6.* , selv om de hvis har ændret dette, til kun hardware som kan trække det ? Og Appels nye telefon vil sikkert heller ikke kunne hackes af nogen Isralere for en million. Så beder bare dig gøre det samme som de store, at arbejde for at får krypteret og beskyttet så meget perssonlig data som muligt. Hvis jeg skal kalde dig "idiot" for at få dig op af stole, eller nok mere ned i den, og igen med dette arbejde Så gør jeg gerne det.

 • 0
 • 0
Daniel Rasmussen

Jeg ville nok hellere foretrække, hvis man istedet brugte kræfter på at få flertallet til at forstå, alvoren i adgangen til vores patientjournaler, og automatiske "kreditvurderinger", ud fra forbrugsmønstre hentet ud fra vores konti etc.

Tænk dig at en regering en dag for success med at afskaffe den offentelige sygesikring, og vi skal forlade os på private, som har adgang til at se hvor mange gange du har været til læge - eller at du har brækket dit ben fordi du spiller old boys fodbold, og derfor ikke kan få en privat sygesikring uden at betale en millard om måneden, noget du måske ikke har penge til.

Eller at du pludselig ikke kan låne til en ejerbolig fordi en algoritme siger du bruger for mange penge på snolder, men faktisk reelt set har et godt rådighedsbeløb hver måned.

Se det overstående, dét er vigtigt. Din mors egne data på harddisken, not so much.

 • 0
 • 0
Bent Jensen

Det er sværere at indsamle data om dig, hvis du har som jeg skriver, har kypteret din harddisk, samt bruger tor og VPN.

Er toms down til mit indlæg udtryk for at selvfølge har i gjort det, eller tegn på dårligt samvitighed over intet at have gjort.

http://politiken.dk/tv/ECE2760837/guide-saadan-beskytter-du-dit-privatli...

http://magasinet.f5.dk/vi-vil-vaere-anonyme-paa-nettet-men-ved-ikke-hvor...

 • 0
 • 0
Kenn Nielsen

Jeg ville nok hellere foretrække, hvis man istedet brugte kræfter på at få flertallet til at forstå, alvoren i adgangen til vores patientjournaler, og automatiske "kreditvurderinger", ud fra forbrugsmønstre hentet ud fra vores konti etc.

Dette er helt bestemt også vigtigt !

Men, desværre er det lidt ligesom hvis man begynder at diskutere hvor i den brændende by, at alle skal starte brandslukningen. Tåbeligt fordi den slags diskussioner fjerner fokus på det aktuelle emne, når nogen ( som måske endda er enige) siger "jeg vil hellere at du 'slår på tromme' for noget andet."

Jeg mener der er mere end een valid pointe i at opfordre til kryptering.

Det er beklageligvis en misforståelse som det er lykkedes politikerne at sælge til befollkningen; nemlig at man kun kan koncenterere sig om eet problem ad gangen, selvom man er omgivet af rådgivere og ministerier fulde af embedsmænd.

Vi trænger til fuld udluftning i førerbunkeren.

K

 • 0
 • 0
Ole Tange Blogger

Jeg har gennem noget tid prøvet at finde en anledning til at introducere Ricochet.im.

Tanken om "Nah, du bliver bare set som værende for paranoid" har hidtil holdt mig tilbage.

Men tak til Brasillien til at give anledningen: Det er ikke længere paranoidt at tro, at et land vil blokere en krypteret chatservice.

Ricochet.im er et chatprogram, der benytter TOR. Det vilde er, at der ikke er nogen server, ikke nogen udbyder, og ikke noget centralt chokepoint. Det hele foregår via TOR netværket, så beskeder tager ca. 1 sekund om at komme frem.

Teknisk foregår det ved at din maskine sætter en TOR-hidden service op. Det gør den på en .onion-adresse. Denne .onion-adresse er dit ID, som du skal dele med dine venner.

En .onion-adresse fungerer bag NAT, og begge parter kan sidde bag NAT. Den tager ca. 10 minutter om at opdatere, hvis du skifter extern IP-adresse (f.eks. går fra kablet net til forbindelse via din telefon).

Ricochet.im er ikke fint poleret, og der mangler en del features (f.eks. er der ikke store-and-forward så man kan sende beskeder til folk, der kun er online, når du selv er offline; der findes ikke klienter til iPhone/Android), men den helt basale funktionalitet virker.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere