Brandslukningsgas gav hardwarebøvl i Interxions datacenter

13. juli 2009 kl. 13:504
Brandslukningsgassen Inergen blev uden grund frigivet i Interxions datacenter i Ballerup i løbet af weekenden. Gassen burde være uskadelig, men flere kunder har efterfølgende oplevet problemer med lagermedier.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Natten mellem fredag d. 10. og lørdag d. 11. juli er brandslukningsgassen Inergen ved en fejl blevet udløst i ni af it-rummene i Interxions datacenter CPH1 i Ballerup.

Det vides endnu ikke, hvorfor den argon-holdige gas er blevet frigivet, men indtil videre har enkelte kunder henvendt sig med problemer med lagermedier, selvom den frigivne gas i princippet ikke burde kunne påføre skade på hardware.

»Ved en fejl er brandslukningsgassen Inergen blevet frigivet. Det skal normalt kunne ske uden at påvirke driften i datacenteret,« siger administrerende direktør i Interxion, Peder Bank.

Det var et voldsomt uvejr, som gav en fejl på Interxions brandcentral, oplyser Peder Bank. Virksomheden er nu i gang med at finde ud af, hvordan det kunne ske i første omgang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge Peder Bank er det dog langt mere interessant, hvorfor Inergen'en overhovedet blev frigivet, og hvordan gassen efterfølgende har kunnet give fejl på nogle af kundernes hardware.

»Gassen burde efter vores bedste overbevisning være uskadelig over for kundernes it-udstyr, så vi er ganske overraskede over, at nogle kunder har haft problemer med lagermedierne,« siger Peder Bank.

Opdagede gassen med det samme
Interxion havde medarbejdere på arbejde natten mellem fredag og lørdag, så episoden blev ifølge Peder Bank opdaget med det samme.

»Der går diverse akustiske og visuelle alarmer i gang og gør opmærksom på, at man bør forlade stedet. Gassen er forholdsvis uskadelig, og en person vil for eksempel kunne betjene et nødstop eller noget lignende, selvom gassen er i rummet,« siger Peder Bank.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han ærgrer sig over det skete og fortæller, at Interxion nu vil til bunds i sagen.

»Der er ikke sket nogen personskade, men derfor er det alligevel træls, at det er sket. Det er ikke lykkedes os at finde noget fortilfælde på den korte tid, vi har haft til at undersøge sagen. Derfor er det naturligvis i alles interesse, at vi finder frem til, hvad der er sket, for der er mange datacentre, der bruger Inergen,« siger Peder Bank.

Indtil videre er virksomheden dog på rimeligt bar bund.

»Lige nu ved vi ikke, hvorfor det er sket. Vi har nedsat en teknisk task force, som er i gang med at indsamle informationer fra de berørte kunder for at finde ud af, hvad der har forårsaget det. Det er der, vi står lige nu,« siger Peder Bank.

Han understreger, at eventuelle fejl på hardware ikke skyldes, at trykket fra gassen har skubbet til udstyret eller noget lignende.

»Vi har kommunikeret forløbet ud og fortalt kunderne, at enkelte har haft problemer efter uheldet, og at kunderne derfor skal tjekke op på, om der skulle være sket noget med deres hardware,« siger Peder Bank.

Interxion oplyser i en kundemeddelelse, at der blev frigivet Inergen i rummene 2, 4, 5, 6 og 11, 12, 13, 14 og 16.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
13. juli 2009 kl. 22:55

Hvis man blæser et rum med mange varme overflader op med en given gas der er opbevaret komprimeret og formentlig samtidig slukker for klima anlægget vil den mængde vand der er i luften vel kondensere øjeblikkeligt. Det er bare et gæt, jeg er ikke ingeniør men er der ikke netop ventilations teknikere af den samme grund?

/BJ

2
13. juli 2009 kl. 23:23

Formålet med Inergen/Argonite anlæg er at sænke indholdet af ilt i rummet og erstatte det med nitrogen og argon og derved kvæle ilden. Man blæser altså ikke rummet op med en gas, men justerer på sammensætningen. Jeg har aldrig hørt om der dannes kondens i den forbindelse.

3
14. juli 2009 kl. 00:44

Det er en gammelkendt erfaring at fyrer man bandslukningen skal man have nye diske.

Den trykimpuls der kommer når anlægget fyrer, trykker støv forbi de luftfiltre der sidder i diskenes trykudlignings-kanaler.

Da der aldrig bliver gjort ordentligt rent i EDB-rum, er der støv nok at tage af.

Særligt slemt er det hvor gas-anlægget fyres under fliserne hvor der sidst blev gjort rent inden entrepenøren overdragede den, dengang, nye bygning.

Tidligere var diske også følsomme for den pludselige ændring i luftens densitet og temperatur, men det problem skulle næsten være elimineret for moderne diske siges det.

Endelig er diske følsomme for lydbølger ved lave frekvenser og stor amplitude (find selv videoen hvor nogle brucer råber af et sun-rack).

At direktøren ikke kan finde fortilfælde, skyldes sikkert at han kun har spurgt leverandøren af gas-anlægget.

Sjovt nok har folk i den branche aldrig hørt om problemet.

Men spørg f.eks IBM's disaster-assistance team, dem man kalder ud til sin mainframe efter en gasudløsning, det første de siger er "Om 2 år er alle dine diske skiftet, du bestemmer om det sker i god ro og orden".

Poul-Henning