Brandslukningsanlæg gik amok: Lukker nordiske fondsbørser i fem timer

19. april 2018 kl. 10:417
Brandslukningsanlæg gik amok: Lukker nordiske fondsbørser i fem timer
Illustration: Connie Zhou.
Fondsbørsen i København, Stockholm, Reykjavik, og Helsinki var lukket i fem timer efter alvorlig fejl på et brandslukningssystem i et svensk datacenter.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Der var roligt på de nordiske fondsbørser. Fra kl.9 til kl.14 var al handel nemlig lukket ned på fondsbørsen i København, Helsinki, Stockholm, Reykjavik, Riga, Tallinn og Vilnius efter et større nedbrud på et datacenter i Stockholm-forstaden Väsby i Sverige.

Den endelige årsag er endnu ukendt, men Nasdaq Nordic, der driver de respektive fondsbørser, oplyser, at der skulle være tale om et brandslukninganlæg, der skabte forbindelsesproblemer til de forskellige fondsbørser i Norden og Baltikum.

Datacenteret er ikke er Nasdaq Nordics eget datacenter, men et tredjepartsdatacenter drevet af virksomheden Digiplex.

Nasdaq Nordic skriver, at de var nødsaget til:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»At verificere, at alle systemer var operationelle på det sekundære site, før de kunne åbne markederne igen. Vi vil undersøge problemet med datacenteret og udpege årsagen, så vi kan finde en permanent løsning,« skriver en talsperson for Nasdaq Nordic til Bloomberg.

De finske finansmyndigheder undersøger nu, om hændelsen kan give anledning til en bøde, hvis den kunne være undgået.

»Fondsbørsen er til alle tider forpligtet til at sikre, at systemerne er operationelle, og at der er et arbejdende backup-system. I vores undersøgelse vil vi kigge på, om forberedelserne har været gode nok. Men hvis det ikke kunne forudsiges, så må vi overveje, om en bøde er på sin plads eller ej. Der kan være force majeure-problemer,« siger Maria Rekola, finansiel supervisor hos de finske finansmyndigheder, til Bloomberg.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
20. april 2018 kl. 08:48

Det er nok mere sandsynligt, at de har designet det så fint som det er muligt indenfor de rammer ledelsen har villet stille. At de er fuldt i luften igen på 5 timer fra et andet site viser, at der har været ganske meget styr på proceduren og teknikken.

5
19. april 2018 kl. 20:53
  1. prioritet: Slå ikke mennesker unødigt ihjel
  2. prioritet: Sluk branden
  3. prioritet: Skad ikke maskinerne

Så hvad i alverden har man brugt til slukning? Jeg kan huske, at der for nogle år siden var et serverum, hvor flere fastpladelagre (nå ja, det hedder de - også) blev rystet i stykker under en slukning.

Man kunne foreslå, at en del af en brandslukning var en automatisk nedlukning af hele anlægget. Hvis det kan formindske skaderne.

4
19. april 2018 kl. 20:42

Børsen i går:

"I følge presseafdelingen i Nasdaq København skyldes det langtrukne nedbrud, at brandlarmen udskiller en form for gas, som serverne på datacenteret i Vasby ikke har taget godt i mod. Derfor har man været på jagt efter en backup-server, som nu er fundet og betyder, at markederne kan åbne igen."

3
19. april 2018 kl. 14:52

Jo mere man koncentrerer en ting jo større ulykker vil vi opleve.

Placering af alle bankdata i Belarousse og Ukraine og andre steder virker også lidet kløgtigt.

2
19. april 2018 kl. 14:31

Cloud er ikke et mirakel. Man kan (som regel) få mere kapacitet efter behov, men replikering af data kræver vist en meget målrettet planlægning - på forhånd. Fritsvævende replikering er muligvis ikke noget godt, fordi hvor replikerer ens data sig så egentlig hen?

1
19. april 2018 kl. 10:49

Hvad er idéen i cloud og et sekundært datacenter hvis alt er lukket ned i 5 timer pga. en brandalarm - der oven i købet var falsk?