Brandfolk deler billeder af smadrede biler: Alle kan se, hvem der er kørt galt

22 kommentarer.  Hop til debatten
Brandfolk deler billeder af smadrede biler: Alle kan se, hvem der er kørt galt
Illustration: Hovedstadens Beredskab / Twitter.
For at oplyse og advare borgere tager beredskaber billeder af deres arbejde og deler dem på sociale medier. Men når forulykkede biler med synlige nummerplader ender på sociale medier, bliver det til et persondataproblem.
15. marts 2021 kl. 03:15
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Airbaggen hænger stadig i forruden og dele af bilens front ligger splintret på kørebanen, da en medarbejder fra Hovedstadens Beredskab fotograferer en forulykket Citroén Berlingo og deler billedet Twitter.

Men nummerpladen er intakt og aflæses uden problemer, og hurtige opslag på nettet kan give beredskabets nysgerrige følgere ejerens fulde navn. Eksemplet herover er et af flere, hvor Hovedstadens Beredskab i løbet af de seneste måneder har delt billeder af forulykkede biler med synlige nummerplader.

Log ind og få adgang
Du kan læse indholdet ved at logge ind eller oprette dig som ny bruger.
22 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
22
17. marts 2021 kl. 09:24
  1. Både-og, for det kan jo sagtens være reelt at der er gæld i bilen, som blot aftales afviklet ved handel (med sælgers bank). Her er det godt at vide at vedkommende du handler med og sender penge til, faktisk også er ham der har tinglyst gæld i bilen. Ellers står du jo bare med 3. mands gæld.
21
15. marts 2021 kl. 21:57
  1. Det er direkte sløvt af beredskabet at poste billeder af både køretøjets nummerplade, og alt muligt andet (huse, mennesker, dyr, tivoli osv.) da man faktisk kan udlede temmelig mange ting udfra et helhedsbillede, hvis man Sherlock'er den lidt. Slør alt hvad der er bare tilnærmelsesvist identificerbart, og fokuser på det der er vigtigt - nemlig at en bil er blevet skadet fordi (formoder jeg) en billist har kørt uforsvarligt.

  2. Den oprindelige idé med tinglysningsregistret, det vil sige brugsscenariet for idéen, var god. Nemlig at købere skulle kunne se om den brugte 2CV de havde kig på, ikke var pantsat for en Lamborghinis værdi. Her vil jeg så anføre at et system hvor man ikke kunne se HVEM der havde pant i bilen, men blot hvor meget pant der var, ville være at foretrække. Det eliminerer ganske givet ikke problemet med stjålne biler der hurtigt skifter hænder, men det ville dog stadig give køber en idé om købets autencitet. (Jeg kan ikke lige gennemskue om der er væsentlige faldgrubber i denne model, byd gerne ind hvis jeg ikke har tænkt mig om :)

(3). Som så tit er problemet en knude der består af mange reb, hvor ovenstående aldrig ville være et problem hvis ikke sociale medier var en ting, og hvor offentlige og kommunale instanser ikke syntes de "skulle møde borgerne hvor de er, på de forpestede sociale medier" - helt ærligt, inden So-Me kom den offentlige sektor sgu da ikke forbi i tide og utide med alt muligt og umuligt information, gjorde de? Men det, koblet med opslagsregistrene går bare ikke op ift. moderne data/privatlivs-værdier.

20
15. marts 2021 kl. 21:09

Så der er censur på brandmandens ansigt imens alle kan gå ind på nettet og se hvem der er kommet til skade

19
15. marts 2021 kl. 17:54

Det er en identifikation af en person på samme niveau som et billede af en person. Der for er det som de siger ikke helt lovligt hvad de der gør - de skal anonymiser de billeder før de offentligøres. På samme måde som foto-journalister skal.

Falck er jo ikke Politiet.

12
15. marts 2021 kl. 14:26

Som jeg forstår lovgivningen og retspraksis, har det aldrig nogensinde været hensigten at indføre, endsige tillade en sådan ret for motorkøretøjer, tværtimod.

Det er ikke lovgivers hensigt, at enhver skal kunne slå op, hvem der er ejer af et motorkøretøj. Der er dog ganske mange virksomheder, som har adgang til det.

https://danskelove.dk/k%C3%B8ret%C3%B8jsregistreringsloven/17

Kun hvis der er tinglyst gæld i bilen, er personens navn offentligt tilgængeligt. Hvis man har et specielt navn, vil man være nem at identificere, mens Jens Jensen kan bevare en vis grad af anonymitet.

9
15. marts 2021 kl. 13:42

Adgangen til motorregistret kan så sikkert bruges til alt muligt. Har man oplevet, at en anden bilist har formastet sig til at genere MIG, så slår jeg hans nummerplade op, finder personen og hjemsøger ham med min HÆVN. Der behøver slet ikke være tale om et foto af en trafikulykke.

Et eller andet sted undrer det mig, at det ikke finder sted i stort omfang.

Adgangen til motoregistret må være det svage punkt i denne historie.

7
15. marts 2021 kl. 12:49

Det her er galt. I praksis betyder det at et hvilken som helst billede hvor man kan identificere personer eller ting personer ejer er ulovligt at offentliggøre. Vi er ganske enkelt gået for langt med privacy.

Eksempel: Hvis jeg offentliggør et billede af et hus, så kan man på Google Maps finde adressen og gennem OIS kan man finde ejeren. Med andre ord bliver billedet personhenførbart.

5
15. marts 2021 kl. 12:45

Autoriserede personer tildeles kun i meget sjældne tilfælde anonymitet i forbindelse med den autorisations belagte aktivitet, fordi autorisationer praktisk taget altid kommer på betingelse af forsikringsdækning for konsekvenserne deraf.

Selvfølgelig bør helt almindelige mennesker have ret til at færdes anonymt i trafikken - også selv om de kører i en bil. Anonymiteten kan brydes af relevante myndigheder, hvis bilisten bliver involveret i en ulykke eller på anden vis gør sig uheldigt bemærket - men det bør ikke være muligt for alle og enhver at tilegne sig viden om en bestemt persons identitet, blot fordi vedkommende tager bilen på arbejde.

Nummerplader bør være en pseudonymisering på linje med de ID-numre, politibetjente render rundt med. Der er ingen rimelighed i, at folk med våben, voldsmonopol og masser af rygdækning skal have mulighed for at optræde under pseudonym, mens almindelige, sagesløse borgere skal tvinges til at afgive deres identitet til alle, der måtte ønske det.

Adgang til motorregistret m.v. for alle andre end myndighederne bør kunne fixes med en simpel Nem-ID-authenticering ("swipe right, hvis synshallen eller banken skal have lov at slå din nummerplade op").

4
15. marts 2021 kl. 12:20

Er det nu også det? Registreringsnummeret sidder på bilen for at være til offentligt beskuelse.

Juridisk set er nummerpladen et bevis på at bilen og dens ejer er autoriseret til at færdes på offentlige gader og stræder.

Autoriserede personer tildeles kun i meget sjældne tilfælde anonymitet i forbindelse med den autorisations belagte aktivitet, fordi autorisationer praktisk taget altid kommer på betingelse af forsikringsdækning for konsekvenserne deraf.

2
15. marts 2021 kl. 12:03

Flemming Riis, det du skriver svarer lidt til at sige, at det ikke er et problem at en virksomhed lægger e-mail adresser, telefonnumre og/eller CPR-numre ud på folk - det er kun et problem at nogle vælger at misbruge det.

Da vi VED at nogle ikke ønsker det bedste for andre, så kan vi ikke tillade at lægge disse informationer offentligt. Og ligeledes kan vi ikke tillade os at lægge billeder af smadrede biler, med identificerbare nummberplader på nettet, da vi VED at der er nogle der vil misbruge det.

Derfor er problemet opstået i det øjeblik brandmanden lægger billedte på twitter. Desuden er det en klokkeklar overtrædelse af GDPR-reglerne.

1
15. marts 2021 kl. 11:22

og ikke at nogle ligger billedet op