Bots åbner marked for digital økonomisk svindel op for kriminelle

20. november 2017 kl. 05:151
Bots åbner marked for digital økonomisk svindel op for kriminelle
Illustration: Bigstock.
Den store mængde tilgængelige værktøjer gør det nemt at komme i gang for kriminelle, skriver sikkerhedsbureau.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Cybersvindlere tjener store mængder penge ved at snyde folk til at købe ukendte kryptovalutaer og miniaktier med misinformationskampagner, skriver The Register.

Indtil nu har det været offentligt kendt, at fake news og digital misinformation er effektive værktøjer til at påvirke politik, men en undersøgelse foretaget af Digital Shadows viser, at misinformation også kan give bagmændene store økonomiske gevinster.

»Den store tilgængelighed af værktøjer gør det meget nemmere for kriminelle at komme i gang med denne form for svindel,« siger underdirektør i Digital Shadows Rick Holland til The Register.

»Og selvom misinformation og fake news altid har været en del af samfundet, har den digitale verden sat tempoet for, hvor hurtigt fake news spreder sig, markant op.«

Digital aktiesvindel

Med misinformationskampagnerne pumper svindlerne interessen for, og dermed også værdien af, en ukendt penny stock opad. Disse er simpelt fortalt er en billig form for aktier, der ligesom deres dyrere pendant stiger i værdi, når efterspørgslen på dem stiger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Inden da har svindlerne købt en stor mængde af den pågældende penny stock, som de sælger igen, når værdien når et vist punkt. Det efterlader de resterende indehavere med en nær værdiløs og måske endda krakket penny stock, skriver The Register.

Kryptovaluta-scams

Lignende scams er blevet set med kryptovaluta, hvor svindlerne gør, hvad de kan for at hæve værdien af en forholdsvis ukendt valuta. Blandt andet ved at handle med sig selv blandt flere såkaldte wallets.

Formålet er det samme; at sælge, når værdien bliver tilpas høj. Konsekvensen for alle dem, der ikke når at sælge, er ligeledes den samme. De står tilbage med kryptovaluta, der er meget mindre værd, end da de købte den.

Bots, blogs og bulletiner

For at skabe den store interesse bruger svindlerne bots på de sociale medier og invaderer diverse fora og bulletins. Til at udføre det hårde arbejde bruger svindlerne ifølge Digital Shadows diverse bot-tjenester, der for ned til syv dollars per måned tilbyder at spamme et eller flere medier for ‘kunden’.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nogle af disse ‘services’ er ligefrem specialiserede i disse såkaldte pump and dump-scams. Digital Shadows har holdt øje med en af dem og kan konstatere, at den har modtaget næsten 330.000 USD, svarende til 2,1 millioner kroner, fra kriminelle, der vil udnytte bots til at pumpe interessen for tvivlsomme valutaer og penny stocks.

Også nyhedssider står for skud i de kriminelles forsøg på at snyde folk til at købe. Ved eksempelvis at ændre et ‘m’ til ‘rn’ i en url er det forholdsvist nemt for svindlerne at lave en næsten tro kopi af et ellers respekteret newssite, hvor de kan promovere deres kryptovaluta eller penny stock, indtil de bliver afsløret.

1 kommentar.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
20. november 2017 kl. 12:13

Det föles som om at Hver Gang der kommer en ny generation af IT professionelle ud på "markedet" så genopdager de minsandten alle de gamle travere af godt og skidt udtänkt 1-3 generationer tilbage (en generation er 10 år).

Jeg vil medgive at kryptovalutaer er en moderne scam (selv om der var noget med en analog implementation i Holland med nogle tulipanlög), alle de andre scams er arkiveret under 'misc.invest. ...' som stadigväk findes på NNTP.

Det eneste IT gör er at få journalister til at skrive om gamle ting som om de er helt nye og mere farlige :)