Bots åbner marked for digital økonomisk svindel op for kriminelle

Den store mængde tilgængelige værktøjer gør det nemt at komme i gang for kriminelle, skriver sikkerhedsbureau.

Cybersvindlere tjener store mængder penge ved at snyde folk til at købe ukendte kryptovalutaer og miniaktier med misinformationskampagner, skriver The Register.

Læs også: Russiske Twitter-bots påvirkede Brexit

Indtil nu har det været offentligt kendt, at fake news og digital misinformation er effektive værktøjer til at påvirke politik, men en undersøgelse foretaget af Digital Shadows viser, at misinformation også kan give bagmændene store økonomiske gevinster.

»Den store tilgængelighed af værktøjer gør det meget nemmere for kriminelle at komme i gang med denne form for svindel,« siger underdirektør i Digital Shadows Rick Holland til The Register.

Læs også: Ny chatbot er designet til at spilde scammeres tid for dig

»Og selvom misinformation og fake news altid har været en del af samfundet, har den digitale verden sat tempoet for, hvor hurtigt fake news spreder sig, markant op.«

Digital aktiesvindel

Med misinformationskampagnerne pumper svindlerne interessen for, og dermed også værdien af, en ukendt penny stock opad. Disse er simpelt fortalt er en billig form for aktier, der ligesom deres dyrere pendant stiger i værdi, når efterspørgslen på dem stiger.

Læs også: Twitter forbyder annoncer for russiske medier

Inden da har svindlerne købt en stor mængde af den pågældende penny stock, som de sælger igen, når værdien når et vist punkt. Det efterlader de resterende indehavere med en nær værdiløs og måske endda krakket penny stock, skriver The Register.

Kryptovaluta-scams

Lignende scams er blevet set med kryptovaluta, hvor svindlerne gør, hvad de kan for at hæve værdien af en forholdsvis ukendt valuta. Blandt andet ved at handle med sig selv blandt flere såkaldte wallets.

Læs også: Twitter modtog næsten to millioner kroner fra russisk statsmedie under det amerikanske valg

Formålet er det samme; at sælge, når værdien bliver tilpas høj. Konsekvensen for alle dem, der ikke når at sælge, er ligeledes den samme. De står tilbage med kryptovaluta, der er meget mindre værd, end da de købte den.

Bots, blogs og bulletiner

For at skabe den store interesse bruger svindlerne bots på de sociale medier og invaderer diverse fora og bulletins. Til at udføre det hårde arbejde bruger svindlerne ifølge Digital Shadows diverse bot-tjenester, der for ned til syv dollars per måned tilbyder at spamme et eller flere medier for ‘kunden’.

Læs også: En femtedel af alle politiske tweets under den amerikanske valgkamp kom fra bots

Nogle af disse ‘services’ er ligefrem specialiserede i disse såkaldte pump and dump-scams. Digital Shadows har holdt øje med en af dem og kan konstatere, at den har modtaget næsten 330.000 USD, svarende til 2,1 millioner kroner, fra kriminelle, der vil udnytte bots til at pumpe interessen for tvivlsomme valutaer og penny stocks.

Også nyhedssider står for skud i de kriminelles forsøg på at snyde folk til at købe. Ved eksempelvis at ændre et ‘m’ til ‘rn’ i en url er det forholdsvist nemt for svindlerne at lave en næsten tro kopi af et ellers respekteret newssite, hvor de kan promovere deres kryptovaluta eller penny stock, indtil de bliver afsløret.

Læs også: 50 tilsyneladende uskyldige Google Store-apps har skabt en bothær af to millioner smartphones

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
Frithiof Jensen

Det föles som om at Hver Gang der kommer en ny generation af IT professionelle ud på "markedet" så genopdager de minsandten alle de gamle travere af godt og skidt udtänkt 1-3 generationer tilbage (en generation er 10 år).

Jeg vil medgive at kryptovalutaer er en moderne scam (selv om der var noget med en analog implementation i Holland med nogle tulipanlög), alle de andre scams er arkiveret under 'misc.invest. ...' som stadigväk findes på NNTP.

Det eneste IT gör er at få journalister til at skrive om gamle ting som om de er helt nye og mere farlige :)

Log ind eller Opret konto for at kommentere
Pressemeddelelser

Welcome to the Cloud Integration Enablement Day (Bring your own laptop)

On this track, we will give you the chance to become a "Cloud First" data integration specialist.
15. nov 2017

Silicom i Søborg har fået stærk vind i sejlene…

Silicom Denmark arbejder med cutting-edge teknologier og er helt fremme hvad angår FPGA teknologien, som har eksisteret i over 20 år.
22. sep 2017

Conference: How AI and Machine Learning can accelerate your business growth

Can Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning bring actual value to your business? Will it supercharge growth? How do other businesses leverage AI and Machine Learning?
13. sep 2017
Jobfinder Logo
Job fra Jobfinder