Borgmesters kæmpe tele-regning kan skyldes dårlig tyrkisk mobilforbindelse

23. maj 2014 kl. 06:2931
Borgmesters kæmpe tele-regning kan skyldes dårlig tyrkisk mobilforbindelse
Illustration: Javier Pierini / Digital Vision / Getty Images.
Teleselskabernes afregning af data-roaming kan eksplodere, hvis mobilforbindelsen er dårlig. Det kan være forklaringen på borgmester Anker Boyes regning på en kvart million kroner for datatrafik i Tyrkiet, vurderer teleekspert.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Borgmesterens ferie i Tyrkiet tilbage i 2011 blev en dyr affære for Odense Kommune, for regningen fra TDC løb op i 245.257 kroner – hvoraf de 243.000 kroner blev opkrævet for 3,2 gigabyte data-roaming fra borgmesterens iPhone.

Men det er ikke nødvendigvis lig med, at der blev streamet video eller downloadet store filer i massevis under opholdet i Tyrkiet, for måden, hvorpå teleselskaberne beregner dataforbruget, kan i nogle tilfælde betyde, at selv basal mail-synkronisering kan føre til enorme regninger.

Det forklarer Torben Rune, direktør i Netplan, som rådgiver netop om telefonregninger. Han kender ikke detaljerne i sagen fra Odense Kommune, ud over hvad han har læst i medierne, men har oplevet lignende sager før.

»Jeg har set denne her problemstilling før, og jeg hæfter mig ved kommunens udmelding om, at det kun var i Tyrkiet, at regningerne blev så store, og at telefonen blev brugt normalt dernede. Det peger på, at problemet er teleoperatørernes 'kvanticering' af dataforbruget,« siger han til Version2.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forklaringen på det tilsyneladende meget høje dataforbrug kan nemlig være, at teleselskaberne sætter hver ’dataklods’ til 100 kilobyte som minimum, også selvom man kun sender eller modtager nogle få bytes. Normalt ville for eksempel en løbende synkronisering blive talt som ét ’dataopkald’, men i nogle tilfælde bliver forbindelsen hakket op i meget små bidder.

»Ingen ved, hvornår måleren begynder, så det er aldeles uklart, hvornår et kvantum begynder. Er det, når man kører ind i landet, og så indtil du kører ud igen? Problemet med denne kvanticering er, at telefonen i nogle situationer kobler af og på nettet hele tiden, for eksempel hvis du er et sted med dårlig forbindelse, eller hvis den lokale celle er overbelastet,« siger Torben Rune.

Dermed vil for eksempel løbende synkronisering, der reelt kun kræver en ganske lille mængde datatrafik, blive takseret som 100 kilobyte hver eneste gang. Det lyder måske ikke af meget, men for en privatkunde hos TDC koster 100 kilobyte via data-roaming fra Tyrkiet ni kroner. Og disse synkroniseringer kan ske med korte mellemrum hele døgnet.

»Mange af os bruger applikationer, som lige præcis sender en smule data hele tiden, for eksempel Outlook med Active Sync, som er en rigtig giftig synkronisering. Hvert niende minut ’poller’ telefonen Exchange-serveren og spørger, om der er kommet mails. Det er ganske få bytes hver gang, men nok til at sætte tælleren i gang. Og alene Outlook-synkronisering bliver til 16 megabyte i døgnet, hvis det hver gang bliver regnet som 100 kilobyte,« siger Torben Rune.

Og Outlook er ikke alene om løbende at synkronisere, ligesom fejlslagne dataopkald på grund af dårlig dækning kan føre til gentagne forsøg. Så selvom der er langt op til de 3,2 gigabyte, som borgmesteren ifølge regningen fra TDC havde brugt i løbet af opholdet i Tyrkiet, kan alene baggrundstjenester og synkronisering godt være en stor del af forklaringen.

»Hvis forbindelsen bliver afbrudt hele tiden, fordi der er dårlig dækning, kan man snildt få en regning på flere gigabytes i løbet af en ferie. Der findes mange applikationer, som løbende bruger dataforbindelsen, og nogle gange ved man det ikke selv,« siger Torben Rune.

Fik eftergivet kæmperegninger

Netplan har haft tre kunder, som var ramt af problemet, og de fik alle eftergivet hele eller en stor del af uforklarligt store regninger, da de kunne pege på, at datamængden opstod gennem en stadig strøm af genopkald, der hver blev afregnet som 100 kilobytes data.

»Hvis det er kvanticering, der er problemet, kan du se det på en udspecificeret regning, for så vil de fleste dataklodser i regningen være på omkring 100 kilobyte. Hvis det er normal datatrafik, vil klumperne være meget mere forskellige,« siger Torben Rune.

Selvom 100 kilobyte-grænsen er normal ved roaming i udlandet, kan teleoperatører i udlandet også vælge at sætte grænsen endnu højere. De kan også definere en dataforbindelse på forskellige måder, så nogle selskaber deler trafikken op i flere dele.

»Hvis den tyrkiske teleoperatør har sat et højere kvantum, bliver det rigtig speget. De kan også selv bestemme længden pr. forbindelse, og så er det jo næsten en enarmet tyveknægt. Det er sikre penge i kassen at sætte længden ned,« siger Torben Rune.

Han mener, at kunderne dermed kommer til at betale for en vare, de ikke har brugt.

»Dansk telelov siger, at regningen skal vise, hvilket forbrug kunden har haft. Men når det stammer fra kvanticering, får man et højt forbrug, uden at man har haft det. Hvordan skal kunden vide, at taxameteret kan tikke sindssygt hurtigt, hvis man rejser i et område med dårlig dækning? Er det overhovedet rimeligt at lave disse kvanter, uden at gøre kunderne opmærksomme på, hvad det betyder?« spørger telerådgiveren.

Det bedste, man kan gøre for at undgå den slags, er selvfølgelig at slukke for dataroaming i udlandet. Men har man brug for netforbindelsen, handler det om at passe på.

»Sluk for alt i verden for Outlook-synkroniseringen. Tjek, om du har andre applikationer, der synkroniserer løbende. Og hold godt øje med forbruget undervejs,« lyder rådene fra Torben Rune.

31 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
30
25. maj 2014 kl. 15:06

...Gad vide hvad en gennemsnits Tyrker betaler i data for sin forbindelse... så?

28
24. maj 2014 kl. 12:15

En sådan omgang med skatteborgerenes penge er en hån mod andre fornuftige borgere. Han skal bare betale det tilbage, så er der måske en lillebitte chance for at han lærer at opføre sig ansvarligt i fritiden og på ferie.

24
23. maj 2014 kl. 16:50

Nu glemmer den kære Rune vist at fortælle at det er meget nemt at se på den udspecificerede regning:

Hvis der er ca 30.000 linier med "gprs connection 100kb" eller noget lign, ja så har han en pointe, ellers er et bare endnu en søforklaring.

Mao kom fragtmanden kom med den udspecificerede regning ?

23
23. maj 2014 kl. 15:45

Skal man ikke betale skat hvis man bruger firmamobil privat? Så hvis Odense kommune betaler den her regning betyder det så ikke at Anker Boye skal betale skat af en kvart million?

21
23. maj 2014 kl. 15:16

Der, hvor jeg har haft mobiltelefon i forbindelse med mit arbejde har jeg skrevet under på, at jeg ikke bruger telefonen privat.

Da den fine borgmester har været på privat ferie har han åbenbart helt tilsidesat, at ferie ikke kun er en ret han har - men også en pligt !

Ergo hvis han har brugt "firmaets" mobiltelefon i sin ferie så har han forbrudt sig mod ferieloven.

Fy for en prut.

22
23. maj 2014 kl. 15:26

Var der ikke en der, i en af de andre tråde om emnet, havde kommenteret på at det var midt i valgkampen til folketinget? Så rykker det jo nok i den politiske cirkushest og det er svært bare at ligge og nyde solen og havet :)

29
25. maj 2014 kl. 10:58

Var der ikke en der, i en af de andre tråde om emnet, havde kommenteret på at det var midt i valgkampen til folketinget?
Så rykker det jo nok i den politiske cirkushest og det er svært bare at ligge og nyde solen og havet :)

Det er da muligt, men hvad rager det kommunens borgere at deres borgmester gerne vil følge med i valget? Hvis det er forklaringe, er det jo helt klart et privat forbrug som den gode borgmester med glæde betaler for....

20
23. maj 2014 kl. 14:12

Dataroaming er slået fra i min telefon, når jeg rejser, men når der er wireless net er jeg jo på og kan bruge sms, email, skype, viber eller tango. WIFI har de fleste hoteller i Tyrkiet vel, men måske mod betaling, men det er meget billigere. Jeg var på to hoteller i Side for et par uger siden, som begge havde det. I det ene var nettet i lobbyen endda gratis. Kommunens IT afdeling burde have fortalt ham den muighed.

Det undrer mig iøvrigt at borgmesteren har kommunens telefon med på ferie. Kommunen vil jo altid kunne komme i kontakt med ham via hotellet, hvis det skulle være nødvendigt. Men man er vel på ferie for at slappe af fra arbejdet?

17
23. maj 2014 kl. 12:30

Nu vil jeg ikke tage stilling til den her konkrete sag, men - Jeg har været ude for flere eksempler.

Hvis det er en iPhone, kan det godt passe at der på det tidspunkt var en fejl der fik dataforbruget til at gå helt amok til mailserver (Exchange) hvis man ændrede en aftale i sin kalender. Andre situationer jeg har oplevet er afsendelse af større mail der fejler og starter forfra hele tiden

Derudover har vi haft et eksempel (udbyder TDC) - hvor en bruger der havde brugt en del tusinde i udlandet - men aldrig havde fået en SMS varsel. TDC blev ved med at påstå at han havde accepteret, og vi fik aldrig en indrømmelse. Hans telefon blev gennemgået og der var aldrig modtaget nogen SMS om varsel. Med sikkerhed kom der ingen varsel!

Så - jeg ser ikke nogen grund til ikke at tro at det kan være en teknisk fejl. Alternativt tænker jeg på om udbyderne i f.eks. Tyrkiet opsnapper og svarer på vegne af brugeren (for at skrabe penge ind fra turister). Det er da en mulighed jeg syntes er sandsynlig også.

15
23. maj 2014 kl. 11:27

Nu havde Odense åbenbart slået sms-advarslerne fra, så det er nærliggende at antage, at borgmesteren har været vant til at få mange sms'er fra TDC, når han var i udlandet. Nu sendte TSDC så alligevel sms'er, fordi beløbene var så store, men hvis brugeren har været vant til at ignorere sms'erne, fordi der var tale om meget mindre beløb, så er det ikke sikkert, han har bemærket, at beløbet var usædvanligt.

Det er ikke ualmindeligt, at en bruger bliver blind over for advarsler og bare siger ja tak, hvis de kommer for hyppigt.

Der er så en meget dyr lektie i at læse advarsler grundigt ...

18
23. maj 2014 kl. 12:39

Det er ikke ualmindeligt, at en bruger bliver blind over for advarsler og bare siger ja tak, hvis de kommer for hyppigt.

Nu må det stoppe. Det er ikke en naiv, fungerende analfabet vi taler om. Det er en BORGMESTER der brugte over 3GB data på sin PRIVATferie og det er nogle 6-ciffret beløb han sagte JA til... to gange!

Medmindre kravene til at betjene en borgmesterpost dat gevaldig ned, at trække kortet "jeg viste ikke hvad jeg sagte JA til" er bare for lavmålt.

Manden udviste et stort foragt for vores hårdtjente skattepenge, i bedste Brixtofte stil. Længere er den ikke.

Havde han taget en taxa hjem fra Tyrkiet ville være billigere!

10
23. maj 2014 kl. 09:52

Jeg gætter på, at Torben Rune prøver at udtale sig om heartbeat intervallet som benyttes med Exchange Active Sync. Standard sendes et heartbeat hvert 15 minut efter sidste sync cycle. Dvs. hvis der kommer mails hvert 14 minut, vil der aldrig komme et heart beat.

Med 4 heartbeats i timen afretnet til 100KB bruger man ca. 67MB på en uge. Jeg tror ikke vi behøver bruge mere tid på at udelukke dette som årsag. SÅ dårlig er mobilnetværket heller ikke.

Torben Rune kan have en pointe, at der er gået noget galt i takseringen, men som det allerede er påpeget, fjernet det slet, slet ikke det faktum, at man TO gange har accepteret en SMS hvor man godkender beløb med FEM nuller efter første ciffer!

13
23. maj 2014 kl. 11:00

Beklager. Jeg fik trykket Gem for tidligt, så den kommer lige igen:

Jeg gætter på, at Torben Rune prøver at udtale sig om heartbeat intervallet, som benyttes i Exchange Active Sync protokollen. Standard sendes et heartbeat hvert 15 minut efter sidste sync cycle. Dvs. hvis der kommer mails hvert 14 minut, vil der aldrig komme et heart beat. De 9 minutter, der refereres til, kan opnås hvis der ikke kommer et heartbeat svar fra serveren (HTTP 200 OK). Enheden vil så lave et nyt heartbeat request, hvor intervallet sættes ned til minHeartbeatInterval (8 min er standard i dag). Såfremt enheden heller ikke modtager svar på dette, vil den efter 8+1 min. selv sende et nyt request. Men SÅ dårligt tvivler jeg på netværket har været.

Uden pakke tab og uden nogen emails, sendes 4 heartbeats i timen. Hvis disse afregnes individuelt 100KB bruger man ca. 67MB på en uge.

Hvis der er mange afbrydelser, laves et heartbeat hvert 9 minut og bliver forbruget 111MB. Det kan naturligvis blive lidt værre hvis telefonen skal forsøge flere gange, men SÅ ringe er deres netværk heller ikke.

Torben Rune kan have en pointe i, at der er gået noget galt i takseringen og min efterhånden oldgamle viden siger også at afregningen ikke er konsistent. Som jeg husker det, er supersvært at dokumentere noget som helst, for det eneste man kan få er en liste med dato/klokkeslet og dataforbrug. Der savner man virkelig en log fra telefonen med hvad der er sendt og modtaget i perdioden.

Uanset årsag, var det netop beløbsloftet som kunne have forhindret dette, men som tilsyneladende var hævet til et exorbitant niveau. I flg. TDC nulstilles loftet dog mellem hver afregningsperiode (http://kundeservice.tdc.dk/privat/faq.php?id=32531)

Hvis TDC har deres dokumentation i orden, så har han (eller en anden) TO gange svaret på en SMS, hvor han godkender beløb med FEM (5) nuller efter første ciffer. Alarmklokkerne har vist ringet...

4
23. maj 2014 kl. 07:27

På Android telefoner er det ret nemt at slå data fra, hvad jeg benytter mig af i både ind- og udland, både for at spare data, men også for at spare strøm. Det må selv en borgmester kunne finde ud af.....

8
23. maj 2014 kl. 09:06

På Android telefoner er det ret nemt at slå data fra, hvad jeg benytter mig af i både ind- og udland, både for at spare data, men også for at spare strøm. Det må selv en borgmester kunne finde ud af.....

Som borgmester har han jo så faktisk brug for datatraffik, så det er ikke en løsning.

Så mange "kloge" mennesker der kommenterer her generelt. Jeg troede faktisk niveauet var højere - er det bare fordi det er en politiker at al kritisk tænkning forsvinder?

Ingen af os kender sagen - måske har Anker streamet Netflix i Tyrkiet - eller også har Torben Rune ret og det tyrkiske teleselskab tager folk i numsen. Begge dele virker ikke usandsynlige. Men medmindre folk her ved noget der ikke har været i dækningen af sagen endnu, så er enhver anklage om det ene eller det andet bare en udstilling af personlige fordomme og bias.

27
24. maj 2014 kl. 11:06

Sludder Kasper Bergh, et normalt mennesker vil reagere når der kommer en advarsel fra udbyderen om at en kr. 100.000,- grænse er nået!

11
23. maj 2014 kl. 10:13

Ingen af os kender sagen - måske har Anker streamet Netflix i Tyrkiet - eller også har Torben Rune ret og det tyrkiske teleselskab tager folk i numsen. Begge dele virker ikke usandsynlige. Men medmindre folk her ved noget der ikke har været i dækningen af sagen endnu, så er enhver anklage om det ene eller det andet bare en udstilling af personlige fordomme og bias.

Vrøvl....

Du mener ikke at borgmesteren kunne have brugt 1. WIFI 2. Købt lokalt SIM kort. 3. Lade være med at ignorere SMS'erne ?

Så mange "kloge" mennesker der kommenterer her generelt. Jeg troede faktisk niveauet var højere - er det bare fordi det er en politiker at al kritisk tænkning forsvinder?

Jeg troede faktisk dit niveau lå højere. Men du har måske hørt om rigtigt mange privat personer der har været på ferie i Tyrkiet, som har fået en regning efterfølgende på kr. 250.000,- Jeg tror du får >meget< svært med at finde ét enkelt tilfælde. Almindelig mennesker ignorerer ikke SMS'er med advarsler i så stor stil...

Og lad os så sige at regningen på kr. 250.000,- er en fejl. Det er jo tidligere kommet frem at borgmesteren har fået regninger på kr. 8.000,- ved brug af telefonen i udlandet. Det synes du ikke er meget ? Især for én der er ansat af befolkningen til at varetage deres skattepenge ?

Så lige meget hvor meget man vender og drejer sagen, så er der i min optik noget råddent i toppen i Odense Kommune mht. mobilbrug i udlandet...

9
23. maj 2014 kl. 09:17

Uanset om det er netflix eller fusk fra tyrkerne har han sagt "ok, fortsæt, Jeg har da råd til det" da tdc sendte en sms ved både 100k og 200k, hvad han dog ikke kan huske. Er ret sikker på at en sms om at jeg havde en telefonregning på 100k ville brænde sig fast i min hjerne; uanset om jeg selv skulle betale den eller ej.

7
23. maj 2014 kl. 08:35

Data roaming er slået fra som standard på iOS, men meningen her var jo tjekke mails, læse nyheder mv., så det var slået til.

6
23. maj 2014 kl. 08:32

Det er også nemt på en iPhone.

2
23. maj 2014 kl. 07:09

Jeg troede grunden til Anker Boyes store telefonregning var at han gentagne gange havde ignoreret alle advarsler og bedt om at få forhøjet sit forbrugsloft.

Iøvrigt så er det min egen erfaring at hvis jeg bruger min iPhone og laver internetdeling med min laptop, hører lidt podcast, ser nogle videoer på Danmarks radio osv. og iøvrigt bruger min telefon og laptop normalt, så kan jeg sagtens bruge +3 GB pr. uge.

Der er en 10 GB pr. måned grænse på mit dataabonnement og den grænse kan jeg fint ramme, hvis jeg ikke passer lidt på.

Mit gæt er at den tyrkiske internetforbindelse har fungeret fint hvorfor den er blevet flittigt brugt.

Den egentlige historie her er at vi har en politikerstand, der er vant til at få alt betalt i helt grotesk grad. Lur mig om det der generer Anker her ikke er den store regning, men risikoen for at fremstå skidt i medierne. Hvorfor han så har iværksat en formentlig ret dyr kampagne for at spinne det her til et spørgsmål om teleselskabernes roamingtakster, og ikke hans egen sørgelige opførelse.

Normale mennesker bruger hotellets wifi eller måske køber et lokalt sim-kort når de er ude at rejse.

Det her svarer til at hoppe ind i en københavnsk taxi med en taxibon i hånden, og sige at man gerne vil en tur til Sydfrankrig.

31
25. maj 2014 kl. 23:50

Den egentlige historie her er at vi har en politikerstand, der er vant til at få alt betalt i helt grotesk grad. Lur mig om det der generer Anker her ikke er den store regning, men risikoen for at fremstå skidt i medierne. Hvorfor han så har iværksat en formentlig ret dyr kampagne for at spinne det her til et spørgsmål om teleselskabernes roamingtakster, og ikke hans egen sørgelige opførelse.

Lokalt har han gennem utallige år været 'Anker Bengnaver' eller 'Anker Tusindben'[1].

Så du har helt ret, mht Anker Boye ikke skammer sig det mindste, men kun kaster mere støv og vrøvl i luften.

Da borgmesteren tilmed har flere gevaldige ridser i lakken, så er interessen for hans gentagelse af provinsielle dumhed ikke stor i den landsdækkende mediemølle inden for voldene og den rigtige side af Valby Bakke.

[1] Anker har 1. pladsen på landsplan med "..højeste indtægt fra forskellige kommunale bestyrelsesposter.." .. http://www.tv2fyn.dk/article/158671:Anker-Boye-tjener-mesthttp://www.fyens.dk/indland/Anker-Boye-har-fede-ben/artikel/1510835

1
23. maj 2014 kl. 07:02

Borgmesters kæmpe tele-regning kan skyldes dårlig tyrkisk mobilforbindelse

Nej. Borgmesters kæmpe tele-regning skyldes:

  1. At kommunen havde fjernet dataloftet ved roaming.
  2. At da regningen blev absurd stor, og TDC alligevel sætte grænse på, valgte den kære boremester firvilligt at øge datagrænsen.