Borgerservice i Syddanmark: Digitaliseringen har øget arbejdspresset

21. marts 2016 kl. 15:3312
Borgerservice i Syddanmark: Digitaliseringen har øget arbejdspresset
Illustration: Lars Refn.
Den digitale selvbetjening har ifølge flere Borgerservice-kontorer øget presset på de ansatte.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Hos flere borgerservice-kontorer i det syd- og sønderjyske oplever man, at digitaliseringen har øget arbejdspresset for de ansatte. Det kan DR Syd berette.

»Vi har aldrig før oplevet, at vi bruger så meget tid på den enkelte borger, som vi gør lige nu,« siger borgerservicechef i Tønder Kommune, Thomas Dam til public-service-mediet.

Chef for Borgerservice, IT og Digitalisering i Haderslev, Anne-Mette Michelsen vurderer, at man dermed er langt fra intentionen med digitaliseringen. Til DR Syd siger hun:

»Det er ikke korrekt, at borgerne ikke møder op. Vi har lige så mange, hvis ikke flere, personlige henvendelser i dag.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og derfor mener Anne-Mette Michelsen ikke, det hænger sammen, at der i sin tid blev skåret i antallet af ansatte hos borgerservice på grund af digitaliseringen.

Det er typisk borgere, der har behov for teknisk hjælp, der tager tiden hos de ansatte i Borgerservice, fremgår det af DR Syd-historien.

12 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
29. marts 2016 kl. 10:39

Og da især, når det nu viser sig (som forudset, synes jeg), at det slet ikke er så effektivt og besparende.

Det er da i längden ganske besparende når en voksende del af befolkningen ikke längere kan finde ud af at "bestille" de ydelser de nu en gang har ret til.

Bare pröv at blive syg i Sverige, de er nogle år forud for Danmark i "Crapification"!

... med digitaliseringen kan man "downsource" de mest latterlige sagsgange til den allerlaveste fällesnävner - Borgeren - som jo har uendelig, Gratis, tid til "opgaverne" og ingen mulighed for at tage hävn!

9
22. marts 2016 kl. 09:22

Nej, man burde ikke have skrupler, Christian, det giver jeg dig ret i. Men det føltes altså alligevel for ydmygende for dem, at det skulle registreres, at der var noget, de ikke kunne klare selv.

Måske bliver man mere "nærtagende" på det punkt, når man bliver ældre, og netop kæmper for at holde sig selvhjulpen så længe som overhovedet muligt.

Og jeg mener altså, at man ydmyger folk, når personer, der indtil da har kunnet klare alting selv, pludseligt ikke mere kan det, fordi det offentlige vælger at tvangsdigitalisere. Man påfører folk et "handicap", som de ikke havde før. Man burde i stedet nøjes med at satse på dem, som selv oplever det som en hjælp at kunne klare tingene fra computeren.

Og da især, når det nu viser sig (som forudset, synes jeg), at det slet ikke er så effektivt og besparende.

7
22. marts 2016 kl. 08:19

Jeg har et par ældre familiemedlemmer, som for nylig pga. akutte alvorlige helbredsproblemer ikke havde deres sædvanlige imponerende overskud til selv at håndtere sundhed.dk, nem-id og e-boks, sådan som de ellers har kunnet. De var bange for at misse indkaldelser til hospital undersøgelser etc. af den grund. Jeg fortalte om muligheden for at blive afmeldt digital kommunikation, og dagen efter var de i Borgerservice for at søge om dette.

De fik udleveret skemaer med besvarelse af diverse spørgsmål, men fortalte mig efterfølgende, at de havde opgivet at gå over til papirpost. De opfattede simpelthen de spørgsmål, de skulle svare på, som alt for ydmygende.

De er efter deres alder imponerende friske og selvhjulpne, men selvfølgelig med nogle begrænsninger, som nu engang følger med, når man bliver ældre. At de i ansøgningen følte, at de mere eller mindre skulle erklære sig for ude af stand til at klare sig, meget handicappede osv. - det var en tand for meget. De havde troet, at det var nok bare at bede om at blive fri for digitalpost (de er i 80-erne og 90-erne).

Så de er tilbage ved digital post, og må så leve med den usikkerhed og ekstra belastning, der giver for dem - selvfølgelig hjulpet af familien, så godt vi kan - men hvor er det ydmygende for vore ældre og visse andre grupper, at de pga. digital post er blevet skubbet et skridt nærmere til at være nogen, der ikke kan klare sig selv, som de ellers kan.

5
21. marts 2016 kl. 20:40

Når de offentlige IT systemer er lavet uden øje for brugervenlighed, så vil det altid være "op af bakke". Jeg forstår godt hvorfor ellers fornuftige ældre mennesker, som godt kan bruge computeren til Skype, e-mail osv. har meldt fra med NemID osv.

Som en der har været med på IT vognen fra barnsben, må jeg ofte give op over for de offentlige IT systemer. Det er ellers selvom jeg har arbejdet med mange forskellige systemer indenfor IT i mange år. Prøv bare på SKAT.dk at skulle give adgang til din revisor. Det er komplet ulogisk system og ligner noget der er lavet i 80'erne. Skulle også hjælpe en kunde med at indrapportere til dagpenge system, da denne havde en syg medarbejder. Vi blev telefonisk oplyst om at gå ind på en specifik hjemmeside og så gå videre derfra og logge ind med digital signatur. Det sjove var bare at vi kom aldrig ind i systemet, hvor der kunne indrapporteres. I stedet havnede vi tilbage på den specifikke hjemmeside og kunne så starte forfra.... I ring igen! Sådan har jeg desværre rigtigt mange eksempler på offentligt IT systemer, der er så ulogiske at man må give op. Det er jo så rigtigt frustrende for dem der ikke kender til IT, når en IT kyndig også må give op.....

4
21. marts 2016 kl. 19:56

Som flytning af adr. som efterhånden måske er i orden. De 2-3 gange jeg har skulle bruge det de sidste 5 år, er jeg endt med at skulle kontakte komunnen og bede dem om at lave det. Den ene flytning var gået igennnem, det var den så alligevel ikke, men system have lavet flytningen, men fejl i BBR som den ikke fandt.

Når man skal lave en digitalisering og det kun er for at spare penge, så kan for det meste IKKE betale sig, der skal være andre fordele, og det underligende system og data skal være i orden inden.

Når man ser på digitalisering af SKAT, så er meget af efektiviseringen blivet spis op af mere og detaljeret lovgivning . Lige ledes i udregning af boligydelse, og andet. Hvis man ikke kan finde ud af at udregne resultatet selv, på et stykke papir med lommeregner på 5-10 minuter,. så skal man starte med at forenkle systemet.

Lige som det nu er meget mere enkelt at ringe eller maile hjem fra ferie, i stedet for at finde forvalgs nummer og se mønterene falde hurtigere ned, end man kan putte dem i. Samt ens feriekort ankommer samtidig med en selv , eller senere. Til gengæld har man selv ikke ferie, man bliver forstyret konstant, også skal man også lige huske facebook, og ......

Yderligere hvis digitalisering kun omhandler information, som at angive hvor der er huller i vejen. Om det så indsendes som simpel mail, eller SMS, Appp, eller via en hjemmeside, så hjælper det ikke noget. Hvis ikke nogen tager ud og lukker det.

2
21. marts 2016 kl. 17:07

Hvis jeg skulle være lidt direkte, så viser digitaliseringen af det offentlige hvorfor det offentlige ikke kan finde ud af IT projekter. Borgerne eller brugerne skal indordne sig 100% i noget det offentlige heller ikke forstår. Og altid er det under ”bål og brand” at vi som borgere skal afgive oplysninger.

Det offentlige tror at man bare skal ”sætte strøm” til de eksisterende arbejdsgange, sådan en en-til-en-løsning, og så kan man spare en masse penge. Magen til stupiditet skal man lede længe efter – fordi man forudsætter at borgerne ikke længere har brug for vejledning i et system som mange ser som kafkask..

Når man så ringer ind, er det umuligt at komme til at tale med en kompetent medarbejder og bliver man ved, så får man af vide ”at det siger systemet”.

Så længe man ikke laver om den approach ... sparer man ikke noget der!