Borgers cpr-nummer blev offentliggjort af region ved testcentre over hele landet

19. oktober 2020 kl. 09:5421
Borgers cpr-nummer blev offentliggjort af region ved testcentre over hele landet
Illustration: Region Hovedstaden.
Region Hovedstaden har hængt plakater op, der afslører en borgers cpr-nummer. Plakaten er blevet hængt op ved corona-testcentre i hele landet.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

En borger har fået offentliggjort sit cpr-nummer på en plakat fra Region Hovedstaden, der er blevet hængt op ved corona-testcentre i hele landet.

Det skriver TV2.

På plakaten har man kunnet se et sygesikringskort, hvor adresse, navn og cpr-nummer er blevet sløret. Men nederst på kortet er stregkoden synlig, og det er nok til at identificere cpr-nummeret på den person, som kortet tilhører.

Plakaten er produceret af Region Hovedstaden, og den er blevet hængt op i hele landet. Regionen har ikke oplyst, hvor mange plakater, der er blevet hængt op, men nu bliver de trukket tilbage.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er et brud på persondatasikkerheden og en beklagelig fejl, som Region Hovedstaden omgående har taget initiativ til at rette op på ved at iværksætte en nedtagning af den pågældende plakat i hele landet. Det forventes at alle plakater allerede i dag fredag 16. oktober 2020 er fjernet fra testcentrene i hele landet,« skriver regionen i et skriftligt svar til TV 2.

Ifølge regionen er der ikke indifkationer på, at cpr-nummere er blevet misbrugt. Ejeren af sygesikringskortet er blevet informeret, og Region Hovedstaden har meldt bruddet til Datatilsynet.

21 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
21
22. oktober 2020 kl. 09:13

I en retsstat må det nødvendigvis være muligt at se hven der ejer en butik eller et firma, hvis jeg går konkurs og efterlader nogle hundrede mennesker med et stort tilgodehavende, har jeg (desværre) ret til at starte et nyt firma, og gentage proceduren. Det er derfor vigtigt at enhver kan se et register om hvem der ejer hvilken biks, hvilke andre de ejer, og hvormange gange de er gået konkurs eller blevet tvangsoplyst. Vi har her i landet end ikke en lov som forbyder personer som er gået konkurs eller blevet tvangsopløst 250 gange at tegne eller endda starte et nyt firma. På et tidspunkt fik de geniale politikere enda den ide at konkursryttere kunne starte IVS for 1 krone

20
20. oktober 2020 kl. 14:11

Eller at det er CPR nummeret der står i stregkoden i klar tekst, og Føtex varescanner viser stregkodens værdi når den ikke kan finde en matchende vare i deres backend, i stedet for at vise en fejlbesked.

En stregkodescanner app til iPhone viser ganske rigtigt mit CPR nr. på sundhedskortet som 10 cifre uden andre tegn, angiveligt i formatet "Code 128".

18
20. oktober 2020 kl. 12:26

Så jo, CPR-nr. er andet og mere end et løbenummer.

Ud fra CPR-nummeret kan man også komme med et godt bud på om vedkommende fik nummeret ved fødslen eller efterfølgende, herunder f.eks. om vedkommende har skiftet køn eller har [slettet].

Bestemte datoer bliver brugt til folk med ukendt fødselsdag, hvilket igen kan bruges til at identificere flygtninge.

CPR-nummeret er i sig selv en personfølsom oplysning, ikke blot en nøgle til at finde andre oplysninger. Det bør snarest muligt erstattes med en tilfældig (ikke løbende!) værdi.

16
19. oktober 2020 kl. 21:35

hvorfor er stregkoden ikke bare et serienummer i stedet for CPR-nr.?

Er det ikke også det ? For er CPR-nr. da andet end et unik serie/løbenummer på dem der bliver født den pågældende dag, og dem skulle der helst ikke være flere end ca. 540/270 af pr. dag.

14
19. oktober 2020 kl. 17:01

Så altså, uden at have nogen dyb juridisk viden, så hænger en vis offentlighed omkring visse personidentificerbare oplysninger efter min ringe mening uløseligt sammen med, at vi bygger vort samfund på princippet om, at loven er lige for alle, og at enhver (i princippet) kan kræve sin ret efter de til enhver tid gældende love.

Den store forskel på de "gode gamle dage" og nu er at det krævede en en masse fodarbejde at samle en masse data i gamle dage --- i dag kan man lynhurtigt samle en masse information hele verden rundt når data (bevidst eller ubevidst) er digitaliseret og lagt på en computer som er koblet på nettet. Derfor er det blevet mere vigtigt og udfordrende at hindre misbrug.

13
19. oktober 2020 kl. 16:11

Der er efterhånden så mange tilfælde med læk af CPR, at det ikke giver mening at de bruges som en slags password. Men det betyder ikke at det er smart at gøre alle CPR offentligt tilgængelig og dermed i praktisk umuligøre en hvert tivivl om, at CPR kan bruges som en slags password...

Grunden til, at CPR ikke bare kan offenligegøres frit for alle er, at de gør det enormt nemt, at link folk på tvæs af konteskt og dermed skabe endnu større sammenhængende mængder af data om hvert enkelte. Vi skal i stedet have et "kontekst afhængig CPR", der er uniq mellem hvert konteks, så der netop ikke kan skabes de store sammenhængende mængder data på tværs af kontekst.

12
19. oktober 2020 kl. 16:11

"Med lov skal land bygges". En af de utallige love, vi har, er arveloven. Ifølge arveloven har børn ret til at arve deres forældre o.s.v. En forudsætning for at evt. ukendte børn kan kræve deres ret til at arve efter afdøde forældre er, at information om, hvem der er børn af hvem, er offentligt tilgængeligt. Det fordrer så igen, at både forældre og børn kan identificeres rimeligt entydigt. Historisk har man klaret denne udfordring ved, at kirkebøgernes optegnelser var offentligt tilgængelige. Og her står alle personers fulde navn, fødselsdato, fødselssted, forældre, vidner (faddere) m.v.

Tilsvarende gælder for ejerskab af fast ejendom. Når et stykke jord skiftede ejer, kastede sælgeren en håndfuld jord i skødet på køberen, jorden blev tilskødet den nye ejer. Det var en symbolsk handling, som fandt sted på det lokale tingsted, og dermed blev det offentligt kendt, at der var sket et ejerskifte af det pågældende stykke jord.

Og tilsvarende er domstolenes afgørelser offentligt tilgængelige (på nær nogle få undtagelser).

Der kunne sikkert nævnes massevis af eksempler på forhold, hvor det er helt essentielt for vores samfund som et retssamfund, at en række informationer er offentligt tilgængelige. Hvis ikke disse informationer er offentligt tilgængelige, så kan en forurettet part have umådeligt vanskeligt ved at kræve sin lovmæssige ret - og så er det ikke længere et retssamfund.

Så altså, uden at have nogen dyb juridisk viden, så hænger en vis offentlighed omkring visse personidentificerbare oplysninger efter min ringe mening uløseligt sammen med, at vi bygger vort samfund på princippet om, at loven er lige for alle, og at enhver (i princippet) kan kræve sin ret efter de til enhver tid gældende love.

11
19. oktober 2020 kl. 14:42

et fjols

Det får vi aldrig at vide, men det er da en mulighed. Det kan også være et fjols, der har lagt et sløret billede ud på nettet, som så er snuppet og genbrugt af plakatens grafiker.

10
19. oktober 2020 kl. 14:29

Du kan også blot bruge en QR scanner på din mobil.

9
19. oktober 2020 kl. 14:28

Hvordan kommer den borgers CPR nummer egentligt på? Jeg kunne forstå hvis der er et fjols, som har scannet sit eget Sundhedskort og ændret teksten.

8
19. oktober 2020 kl. 13:50

Mit fulde navn står på nettet inkl. fødselsdato. Er der nogen der ved om det er lovligt. Jeg har forsøgt at høre mig rundt omkring, men ingen vil sige hverken for eller imod.</p>
<p>Det er en soldaterforening, der har flere hundrede soldater med ovenstående information. Jeg har henvendt mig til den, men der sker intet.</p>
<p>Hvad siger de kloge her?

Det må de ikke. Klag til datatilsynet.

Når det er sagt, så udstiller det offentlige mange menneskers personlige oplysninger. Eksempelvis her er mine:

https://datacvr.virk.dk/data/visenhed?enhedstype=person&id=4000221706

Og det kan datatilsynet ikke gøre noget ved. Jeg kan aldrig komme ud af det, ikke om jeg så nedlagde alle virksomheder og tog ferie i 10 år. Jeg kan dog søge om adressebeskyttelse.

7
19. oktober 2020 kl. 13:45

Jeg er ikke en af de kloge, men mit gymnasium slettede den slags oplysninger for nogle år siden, så det er sikkert ikke i orden.

6
19. oktober 2020 kl. 13:45

Hvad siger de kloge her?

IANAL: Det afhænger af formål og evt. samtykker.

Hvis det ifølge GDPR er noget, som kræver samtykke, så må du trække dit samtykke tilbage på et hvilket somhelst tidspunkt, med alt hvad det indebærer.

Hvis det har et lovligtpligtigt formål eller en samfundsmæssig interesse, som ikke kræver samtykke, så har de retten på deres side.

5
19. oktober 2020 kl. 13:35

Mit fulde navn står på nettet inkl. fødselsdato. Er der nogen der ved om det er lovligt. Jeg har forsøgt at høre mig rundt omkring, men ingen vil sige hverken for eller imod.

Det er en soldaterforening, der har flere hundrede soldater med ovenstående information. Jeg har henvendt mig til den, men der sker intet.

Hvad siger de kloge her?

4
19. oktober 2020 kl. 12:00

Ja, der er massere af cpr-nr. i omløb. Jeg forstår stadig ikke, at vi bruger CPR-nr. som nøgle til mange ting, og det er fuldstændig 'ukrypteret' (af mangel på et bedre ord). Kan man ikke implementere en pin-kode eller lignende og ikke mindst et billede?

3
19. oktober 2020 kl. 11:11

Så man har offentliggjort et personnummer (prøv engang at google sygesikringsbevis, det vrimler med stregkoder). Men navn og adresse er sløret. Hvad har man så egentlig afsløret? Altså enhver kan jo konstruere et personnummer - har man så afsløret noget ved det? Man skal vel have adgang til et system, hvor man kan slå nummeret op, før det siger ret meget.

2
19. oktober 2020 kl. 10:18

Hvis man scanner sit sygesikringskort på Føtex' (muligvis også andre butikkers) vare-pris-scannere, så står ens CPR-nummer i displayet. Det er da en fin service.

1
19. oktober 2020 kl. 10:05

...er når mennesker ikke selv kan se tydeligt hvad de sætter frit til skue.

  • hvorfor fremgår det ikke hvad stregkoden er ?
  • hvorfor er stregkoden ikke bare et serienummer i stedet for CPR-nr.?

og hvornår får vi moderniseret systemet så CPR-nr. ikke er en fortrolig og sårbar oplysning ?