Borgerne får direkte adgang til egne data i Gladsaxe

Illustration: Screendump/Gladsaxe Kommune
Efter et pilotforsøg vil Gladsaxe undersøge muligheden for at give borgere direkte adgang til data om sager og ydelser med NemID.

Et pilotprojekt i fem kommuner har med pilotprojektet 'Borgerblikket' givet borgere direkte adgang til egne data i deres sager i kommunen.

Siden december har borgerne i de fem pilotkommuner – Esbjerg, Aarhus, Faaborg-Midtfyn, Favrskov og Vejle – kunnet logge ind på borger.dk med NemID og kunne følge med i deres sager og ydelser fra kommunen på udvalgte områder. For eksempel i forhold til kontanthjælpssager.

Nu er der åbnet for, at flere kommuner kan være med.

I Gladsaxe Kommune, der har været genstand for stor omtale som følge af flere datalæk, ser Gladsaxes digitaliseringschef, Thomas Lerche, initiativet som interessant:

Læs også: PriceWaterhouseCoopers: Gladsaxe bør stramme op på it-sikkerheden

»De enkelte kommuner har meget forskellige systemer. Derfor vil vi se på, hvilke af vores borgerdata vi har mulighed for at åbne for via Borgerblikket, og hvordan vi gør det på en sikker måde,« fortæller han til Gladsaxebladet.

»Desværre har vi endnu ikke haft ressourcer til at iværksætte en konkret analyse af initiativet. Men vi er grundlæggende positive overfor, at borgerne får adgang til så mange af deres dokumenter som muligt. Og derudover ser vi altid positivt på, når kommuner går sammen om at udvikle fælleskommunale løsninger, i stedet for at vi sidder og arbejde med de samme udfordringer hver for sig,« tilføjer Thomas Lerche.

Kommunernes Landsforening (KL) mener, at initiativet er første skridt i retning mod mere åbenhed for borgere i kontakt med kommunen.

De medvirkende kommuner har dog ikke oplevet en bølge af henvendelser fra borgerne i forbindelse med projektet. Og nogle borgere vil ifølge en KL-evaluering gerne have endnu mere indsigt, f.eks. kunne se hvad kommunen skriver om dem.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bjarne Nielsen

Tja, jeg tager ikke det væddemål.

Jeg kan også komme i tanke om nogle andre forhold til undren/bekymring:

  1. Har man overvejet, hvad der ligger i "så mange som muligt" - eller mao. vækker man en ubegrundet forventning om at der er tale om et komplet billede, mens der i virkeligheden er stukket pinligheder mv. ind under gulvtæppet. Stikker man mao. borgerne blår i øjnene.
  2. Svjv. har banker allerede lavet "scraber" programmer til offentlige sider, hvor "man bare lige skal logge ind med NemId, så klarer vi resten". Er det en fare, som man er bevist om?
  3. Er der indtænkt en fornuftig log over anvendelsen, inkl. stikprøvemæssig kontrol? Vi har hørt om situationer, hvor NemId ikke har været strengt personligt (der var vist en sag om en person, hvis (eks-)mand opsagde statsborgerskabet - og det har været i radioen at f.eks. hjemløse er reelt bekymrede for at stærke personer tvinger dem til at bruge NemId selvom de ikke ønsker det).

Eller som ministeren sagde til sagen om kreativ håndtering af vælgererklæringer (frit efter hukommelsen): "Vi havde ikke forestillet os, at det havde nogen betydning at gå fra papirformularer og til elektroniske erklæringer" - sic! - en digitaliseret proces er ikke det samme som en analog proces, selvom der bruges samme "formularer"; man kan pludselig en masse uventede ting.

  • 5
  • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere