Borgere må fortsat trækkes med Java trods lancering af ny Javascript-NemID

4. august 2014 kl. 14:2915
Borgere må fortsat trækkes med Java trods lancering af ny Javascript-NemID
Illustration: Screenshot.
Selvom løsningen er lanceret, venter Digitaliseringsstyrelsen med at rulle NemID uden Java ud til andet end mobilbrugere. Det sker blandt andet for ikke at forstyrre brugerne, lyder begrundelsen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Besøger du den fællesoffentlige login-portal NemLog-in - eksempelvis via borger.dk - fra en mobiltelefon, bliver du præsenteret for den nye NemID JavaScript, der blev officielt lanceret 1. juli, og som fungerer uden Java. Logger du derimod ind på siden fra en pc, er det den gamle NemID, der bliver anvendt, og det er derfor stadig nødvendigt at have Java installeret på sin computer for at kunne anvende digitale selvbetjeningsløsninger.

Version2 har spurgt kontorchef i Digitaliseringsstyrelsen Cecile Christensen, hvorfor den nye NemID uden Java ikke bliver anvendt konsekvent på NemLog-in, når nu løsningen er lanceret.

»Det er besluttet at starte med at lancere den nye klient til de mobile enheder, da behovet her har været størst. Det giver endvidere mulighed for at opsamle erfaringer, inden løsningen også udrulles til pc. Dette sker blandt andet for at minimere projektets risiko og for ikke at risikere at forstyrre de mange eksisterende brugere,« oplyser hun i en mail og fortsætter:

»Vi samler erfaringer med mobile platforme, og den næste version af det mobile NemLog-in bliver mere responsiv og mere specifikt tilpasset til de forskellige platforme. Java-login for borgerne udfases over resten af året, så vi har sikkerhed for, at borgerne har et velfungerende login over hele perioden.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Cecile Christensen oplyser desuden, at det fra starten har været planlagt at udrulle den nye klient til mobile enheder og dernæst til pc i løbet af efteråret. Og hun afviser i den forbindelse, at den nye NemID JavaScript endnu ikke anses som værende stabil nok til at blive rullet bredt ud.

»Der er således ikke tale om, at den nye klient ikke anses som stabil nok, men alene om en mulighed for at minimere projektets risici,« skriver Cecile Christensen.

Java-platformen, som indtil nu har været forudsætningen for NemID, har været udskældt fra flere sider. Primært har kritikken gået på, at Java og dermed NemID typisk ikke fungerer på mobiltelefoner og tablets. Og så er Java-platformen i sig selv blevet kritiseret for at kunne gøre borgernes computere usikre som følge af sikkerhedshuller i platformen.

Derudover bevirkede en opdatering fra virksomheden bag Java-platformen, Oracle, sidste år, at NemID gik i sort i tre døgn. Leverandøren af NemID, Nets' DanID, havde nemlig ikke testet NemID-koden med den nye opdatering, før den blev sendt bredt ud til alle Java-brugere.

15 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
15
6. august 2014 kl. 00:09

At virke på Mac os x og safari enten med eller uden java ?

12
5. august 2014 kl. 11:03

Det er ikke min favoritbank, men alle og enhver kan faktisk bruge deres - helt konservativt opsatte - oprydder/installer, der meget omhyggeligt sørger for at smide gammle versioner og Ask-toolbar væk, og så nydeligt inastallerer en frisk Java.

Som IT-hjælper i ældresagen bruger jeg den rigtig meget.

9
4. august 2014 kl. 20:32

Mon Digitaliseringsstyrelsen har tænkt på at fx chromebook brugere slet ikke har mulighed for benytte java. Vi venter derfor fortsat på at få adgang til javascript nemid. Mon V2 kunne presse for en dato for hvornår javascript nemid bliver tilgængeligt for alle platforme?

10
4. august 2014 kl. 20:39

Svaret er givet flere isteder, senest 1/1-2015.

8
4. august 2014 kl. 18:50

Hvis man bruger ninite https://ninite.com/ til installation af Java får man ikke malware med. Ligeledes er den heller ikke med, hvis man installerer jdk'en.

7
4. august 2014 kl. 18:19

Hvorfor "glemmer" vi meget ofte at lave løsninger, der tilgodeser alle type platforme og operativsystem ? og er med bare en smule hensyntagen til kommende udvikling ? Fordi vi slet ikke er så gode, som vi gerne vil have os selv til at tro. Løsningerne er ofte begrænsede og uden vision eller muligheder for at kunne blive anvendt på andre devices/OS. Rejsekort, NemID, Patientjournaler, Medicinkort osv. osv. og i andre lande anvendes tilsvarende systemer allerede.... Det er pinligt...

5
4. august 2014 kl. 15:48

For en slutbruger efter en fejlslagen java-installation for mindre end 2 timer siden. VILLE være smart, hvis NemID som Thue foreslår, tjekker om Java er installeret, og hvis ikke, falder "tilbage" til JavaScript udgaven. Det vil ikke forstyrre eksisterende Java brugere OG give NemID erfaring med JS udgaven på PC'ere...

6
4. august 2014 kl. 17:16

At man ikke har gjort dette fra starten af, er simpelthen til grin. Det giver da ikke nogen mening at forsætte med at lave det krav til desktop computere. Så kunne de også teste det stille og roligt.

4
4. august 2014 kl. 15:33

Kommer der en oversættelse til dansk?

11
5. august 2014 kl. 06:12

Folk som dig Christian vil uanset hvad de gør angribe/anklage dem eller ejerne/centralmagten/NSA-lakajer/...[1] for at gøre noget dumt eller landsskadeligt når den ikke får for lidt. Version2 vælger som regel den negative vinkel på en historie for at spille dette højreben. Verden er så smuk var min opsummering af, at den er så forudsigelig.

[1] - det minder mig en gang om, at jeg var til et fordrag med SKAT og CSC, hvor den daværende IT-direktør for SKAT forsvarede, at de (altid) valgte CSC på trods af at de som regel fejler totalt. Efterfølgende var en nu daværende CSC direktør på banen for at sige: prøv at køre en forretning, når medier (som Version2) søger agtindsigt i alt hvad du laver for at finde negative vinkler... Jeg har ikke meget tilovers for CSC og organisationer som genvælger dem gang på gang efter at de har fejlet, men jeg kan da godt forstå CSCs irritation over situationen.

2
4. august 2014 kl. 15:23

Rul ud for Døren og folk havde halshugget dem ved fejl. Ved ingen fejl, halshugget pga. de tog risikoen. Vent og folk halshugger pga. Java.

Verden er så smuk.

3
4. august 2014 kl. 15:23

Døren = Søren

1
4. august 2014 kl. 15:17

Det er langt nemmere og sikrere at installere en user agent changer i sin browser, og påstå at browseren er en iPad, end at installere og vedligeholde Java.

Det er dog stadigt absurd at NemID ikke kan auto-detekte at man ikke har Java installeret, og så automatisk bruge HTML. Det har altid været aldeles urimeligt at bede almindelige computerforskrækkede borgere om at installere og vedligeholde Java, med kendte problemer langt større en Cecile Christensen's "projektets risici".