Den amerikanske shoppedag Black Friday rammer ikke længere kun butikker i USA, men vil på fredag skylle over danske butikker, centre og netbutikker.
»Det er lidt sjovt. Black Friday er jo en ret ny ting her i Europa. For 2-3 år siden vidste man nærmest ikke, hvad det var, og sidste år var det en kæmpe dag. Det var større end vi troede, selvom vi forventede en rekorddag,« siger Jesper Brøndum, CTO hos Boozt.
»Det er ikke sådan en dag, hvor vi smutter hjem fredag eftermiddag og kommer igen mandag og ser, hvordan det er gået. Det er den store aften,« forklarer Jesper Brøndum, der har oprustet både dedikerede servere, cloud servere og fleksibilitet i softwaren på hjemmesiden.
Black Friday førte til nedbrud
For de mange netbutikker, kan det betyde så meget trafik, at det kan lægge siden ned, hvis de ikke er ordenligt forberedt, hvilket skete for Boozt sidste år, der ellers forventede øget trafik på dagen.
»Det var virkeligt hektisk. Vi blev simpelthen ramt af en tsunami. Det var vildt spændende, men også vildt udfordrende. Kunderne havde virkeligt forberedt sig til Black Friday. De havde allerede fundet deres favoritter, og havde måske endda allerede lagt varer klar i indkøbskurven,« forklarer Jesper Brøndum.
Udsalget startede for Boozt allerede torsdag aften – og sammenlignet med en normalt torsdag oplevede hjemmesiden fem gange så mange brugere, der pga. deres høje aktivitet fik lavet ti gange så mange events på hjemmesiden.
»Vi have problemer sidste år. Vi var nede en kort periode, og det var der forskellige årsager til. Selvom vi var forberedt, så havde vi ikke forestillet os det her komplicerede forbrug.«
Forventer ny rekord igen
Jesper Brøndum fortæller, at Boozt har investeret i både hardware og software, så sitet kan håndtere presset. Der er sket både en fordobling i fysiske servere – suppleret med en cloudserver-løsning, der skal give Boozt muligheden for at skalere, når brugerne for alvor klikker løs.
»Vi ser peaks med en faktor ti trafik. Så vi skal finde en balance, hvor det ikke er alt for kompliceret, og der ikke er for mange servere, men det skal kunne skalere, når vi ser de her ekstreme peaks,« siger han, og tilføjer:
»Vi tror, at der sker mindst en fordobling i forhold til sidste år. Det lyder måske stort, men det sagde vi også inden sidste år.«
Boozt forventer, at der over weekenden, hvor siden kører Black Friday-tilbud, vil være kunder svarende til hele Storkøbenhavns befolkning – altså godt to millioner – med peaks svarende til hele Roskildes befolkning - hvilket er over 50.000 – der handler samtidigt.
Kræver samarbejde med de andre afdelinger
Når årets største shoppeweekend ruller ind over landet på fredag, så er det for Boozt mere end bare et it-projekt, påpeger Jesper Brøndum:
»Det er et kæmpestort samarbejde. Vi har en rygende intern chat, hvor vi løbende diskuterer, hvad der sker. Hvis der bliver lavet et sms-push, så skal kundeservice og it være klar på, at der kommer et ryk. Der er virkeligt en holdånd, hvor folk har forskellige roller – og det her er årets finale. Alt skal køre,« siger han.
Selvom Boozt tager dagen seriøst, så er webbutikken stadig afhængig af, at deres partnere også er i stand til at levere deres service, pointerer Jesper Brøndum:
»Vi er afhængige af nogle tredjeparter. Vi benytter for eksempel et betalingssystem. Hvis vores kreditkortpartner går ned, kan vi ikke gøre så meget ved det, så vi har en failover-løsning. Det samme kan gælde angreb på cloud-løsninger, så vi tager os nogle forbehold. Hvis der kommer et angreb, og vi er nede i en time, så er det ekstra ærgerligt og ekstra omkostningsfuldt den aften. Så det er klart, at vi har ekstra øjne på – og det er der også fra vores partnere.«

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.