Boom i malware-inficerede Android-telefoner

Illustration: Android Logo
Foruroligende stigning i mængden af malware der spionerer på mobilejerne, stjæler deres oplysninger og får dataforbruget til at eksplodere.

Risikoen for at få en Android-baseret smartphone inficeret med malware er langt større end på en iPhone, Windows Phone, Symbian eller Blackberry - og risikoen er stigende.

I første halvår af 2014 steg antallet af malware-ramte Android-telefoner med 17 pct. Til sammenligning steg antallet i hele 2013 med 20 pct. Samlet er omkring 15 mio. Android-enheder inficerede på verdensplan, ifølge en malware-rapport fra Alcatel-Lucent.

Stigningen skyldes ikke kun, at der bliver produceret flere Android-telefoner, for andelen af inficerede telefoner er også stigende. Således var omkring 0,5 pct. af samtlige Android-telefoner ramt i starten af 2014, mens andelen nåede op på 0,65 pct. i juni.

Android er desuden blevet det mest attraktive mål for malware på mobile netværk, og har nu også overhalet de Windows PC’er, der er forbundet via mobile netværk.

Målt gennem mobilnetværk så står Android for 60 pct. af de malware-ramte enheder, Windows PC’er for 40 pct. og iPhone, Windows Phone, Symbian og Blackberry for under 1 pct.

At iOS er mindre ramt end Android, viser sig ved, at Apple’s styresystem sidder på 12 pct. af mobilmarkedet, mens Android tager 85 pct. ifølge IDC.

Læs også: Dårlig sikkerhedspraksis åbner milliarder af mobiler og biler for hackere

Trojanske apps hærger Android

Den mest populære malware er såkaldte trojanske apps, som inficerer styresystemet, når brugeren installerer dem. Dette er et særligt problem på Android, hvor det er lettere at installere tredjeparts-apps fra usikre app stores og hjemmesider.

Det er mest hyppigt i øjeblikket, at malwaren sender uautoriserede sms’er og stjæler information om telefonen, som fx indgående og udgående sms-, email- og browseraktivitet samt dens fysiske placering.

Anden malware, som eksempelvis den relativt udbredte bot ‘NotCompatible’, kan også blive en dyr affære for mobilejeren, da den tærer på mobilens datanetværk og i gennemsnit bruger omkring 2,4 gb data pr. dag ifølge en anden rapport fra Alcatel-Lucent.

NotCompatible udnytter den inficerede telefon som et slør for andres ulovlige browseraktivitet, ved at fungere som en anonym proxy, der dirigerer trafikken gennem servere i Holland og Tyskland. Det er i øvrigt den første gang, at Android og Windows malware bruger en fælles protokol til dette formål ifølge Alcatel-Lucent.

Læs også: Google indfører fast malware-scanning til Android

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Erik Trolle

Jeg har prøvet lidt af hvert af i Android verden og har ikke oplevet den fare der er beskrevet i den artikel. Jeg har ret godt styr på min trafik og da jeg bruger forholdet knap 1GB på 3G og 6-7GB på Wifi må mine Android enheder. Da de sidste 6-7GB går gennem min firewall og andet sikkerheds software og log analysere ser jeg absolut intet tegn på at ovennævnte artikel er tilfældet. Der hvor jeg ser en kraftig stigning er på reklamer på gratis produkter.

Jeg bruger nok mine Android enheder mere avanceret end de fleste og har prøvet masser af apps af. Jeg burde være ramt af nogen af de frygtelige produkter som der bliver beskrevet. Og det har jeg ikke!

Jeg er ikke i tvivl om der er nogen der er blevet det, men de % må være helt hen i vejret. Nu er procent regning noget mærkeligt noget, hvor man kan få en stigning i % til at være stor på små tal.

Er der nogen her i debatterne der er blevet ramt?

 • 4
 • 5
#2 Thomas Andersen

Er der nogen her i debatterne der er blevet ramt?

Ja, en af mine kolegaer havde fået noget virus-agtigt. Den ville hele tiden have at han skulle slå "ukendte kilder" til (sikkert fordi den gerne ville installere noget).

Jeg selv har "kun" været ramt af irriterende popups og notifikationer. Men dog også nogle apps der blev ved at starte op på underlige tidspunkter, ved dog ikke helt om de lavede "ulykker".

 • 3
 • 1
#3 Kasper Hansen

Stort set enig i det er FUD. Som tung og langvarig Android bruger har jeg aldrig mødt en eneste af disse "trusler". Jeg er sikker på de eksisterer, men min fornemmelse er at det er på andre markedet såsom Kina, hvor der er en livlig hacker industri og et langt mere fragmenteret leverandørbillede, hvor det er standard at slå "Ukendte kilder" til permanent og bruge alternative appstores til alt (eller kopier).

Der er derimod masser af "legale" apps der spionerer på brugeren og leverer push ads uden at brugeren advares herom. Det er et problem - specielt når det foretages af betalte apps hvor mange har en forståelig forventning om ikke at blive udsat for disse ting.

 • 5
 • 1
#4 Thomas Jensen

Nu er procent regning noget mærkeligt noget, hvor man kan få en stigning i % til at være stor på små tal.

Enig. Men der nævnes nogle ret konkrete tal i artiklen:

"Således var omkring 0,5 pct. af samtlige Android-telefoner ramt i starten af 2014, mens andelen nåede op på 0,65 pct. i juni."

0,5% og 0,65% er ret store tal. Om de holder, eller bare er FUD, er så det gode spørgsmål. Jeg tror helt sikkert ikke tallene holder for Danmark, men måske gør de på verdensplan? Vi danskere er nok mere tilbøjelige til at bruge Google Play, og mindre tilbøjelige til at downloade tilfældige apps fra skumle hjemmesider.

 • 2
 • 0
#6 Erik Trolle

Der er derimod masser af "legale" apps der spionerer på brugeren og leverer push ads uden at brugeren advares herom. Det er et problem - specielt når det foretages af betalte apps hvor mange har en forståelig forventning om ikke at blive udsat for disse ting.

Her er jeg helt enig, det er noget der irritere mig mest ved den mobile verden og det er at nogen bruger min båndbredde, hvor jeg ikke rigtigt kan gøre noget ved det og det er jo ikke kun Android!

Jeg er i øjeblikket ved at trække ting hjem til mig selv af samme årsag, jeg bruger små Raspberry Pi's til at køre nogen af de tjenester, som jeg før har kørt i Skyen. Det drejer sig om mail, kalender, kontakter og multimedie. Og selvfølgelig giver jeg de apps som fx. BubbleUPnP og andre apps mulighed for at bruge båndbredde, men jeg har nogenlunde kontrol med hvad de bruger.

Jeg er helt klar over at det kun er et lille hjørne jeg begrænser, men lidt er også godt. :-)

 • 1
 • 0
#9 Jakob Damkjær

Aha så du (plus hvor mange Der læser version2) er Ikke blevet påvirket. Så er Det Jo helt usandsyneligt at Der er nogen I hele verden Der kan være påvirket...

God pointe, Det er sikkert bare FUD fra antivirus firmaerne.

PS! Sporelementer af sarkasme kan forekomme i ovenstående og bare for sjov hvor stor skal din sample være for at du kan afvise at 0,65% af android dimser er inficeret ud af hvor mange hundrede milioner ? 30, 40 eller 10.000 ?

 • 4
 • 5
#11 Deleted User

Når jeg afslutter en samtale, vil min android-telefon meget ofte gerne "initialisere" - og en kvindestemme siger noget helt uforståeligt. Kan det have at gøre med virus mon? Andre, der har prøvet samme - og ved hvordan man stopper det?

 • 0
 • 0
#12 Magnus Jørgensen

Jeg har flere gange oplevet at venner og bekendte har slået Ukendte kilder til på deres Android telefon og tilmed blot beholder funktionen slået til.

Jeg synes Google bør gøre funktionen tidsbegrænset for normale brugere. Så er der i det mindste kun åbent får malware i en begrænset periode.

Ud over det kan jeg egentlig ikke se problemet. Hvis folk slår denne funktion til, får de en advarsel og en påmindelse om at de selv er ansvarlige. Hvis folk så får inficeret deres telefon er det jo deres eget ansvar.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere