Bonnichsen: PET bør oplyse antallet af trojaner-sager

5. december 2011 kl. 06:595
Tidligere PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen er alligevel enig med de kritikere, der vil have sat et antal på PET's trojaner-sager.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Tidligere operativ chef for Politiets Efterretningstjeneste Hans Jørgen Bonnichsen er principielt set enig med de kritikere, der vil have PET til at sætte antal på, hvor mange gange de såkaldte 'sniffer-programmer' har været benyttet siden 2002.

Det oplyser han i en e-mail til Version2.

Hans Jørgen Bonnichsen har ellers tidligere afvist over for Version2, at offentligheden har krav på at vide, i hvilket omfang PET har installeret spionsoftware på mistænktes pc'er de seneste knap 10 år.

Men den holdning reviderer han altså nu:

Artiklen fortsætter efter annoncen

'I lyset af justitsminister Bødskovs udmelding om mere åbenhed fra PET's side, da ville det være relevant at oplyse, hvor tit snifferprogrammerne har været anvendt', skriver Hans Jørgen Bonnichsen i en e-mail til Version2.

Han fastholder dog, at PET generelt bør være i stand til at holde kortene tæt ind til kroppen for at beskytte det forebyggende arbejde, efterretningstjenesten udfører. For eksempel for at forhindre terrorangreb.

»I det præventive perspektiv er det vigtigt, at man kan hemmeligholde, hvorfor og over for hvem indgrebet har været foretaget. I modsætning til det strafforfølgende får det jo ingen konsekvenser over for de personer, der har været genstand for indgrebet,« skriver Hans Jørgen Bonnichsen.

Men det bør ikke være et problem i forhold til PET's forebyggende arbejde at oplyse antallet af sager, hvor spionprogrammerne har været brugt som værktøj i efterforskningen, mener han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og derfor bør danskerne kunne få at vide, hvor ofte det har været tilfældet:

»Jeg finder det som sagt også rimeligt, at borgerne får at vide, hvor mange gange et sådant redskab er brugt – lige så rimeligt, som at offentligheden får at vide, hvor mange målpersoner PET har i sin kikkert,« skriver den forhenværende PET-chef.

»Men heller ikke det sidste vil PET eller for den sags skyld justitsministeren oplyse om. Begge dele er uforståeligt, da det ikke kan skade nogen. Så trods meldingen om mere åbenhed skal man nok ikke forvente en ændret holdning,« vurderer Hans Jørgen Bonnichsen.

Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen, har på baggrund af Version2's artikler bedt justitsminister Morten Bødskov (S) oplyse, i hvor mange tilfælde snifferprogrammerne har været brugt, og hvor mange gange de har ført til sigtelser efterfølgende.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
5. december 2011 kl. 08:36

Nu har jeg læst de tre eller fire artikler der har været om lige præcis det her emne, og jeg kan ikke lade være med at synes at det er mærkværdigt at Karsten Lauritzen fra Venstre kræver svar fra den nye justitsminister, da det nu var Venstre selv der var med til at vedtage en terorlov der godkender brugen af sådanne trojanske heste.

1
5. december 2011 kl. 07:17

Er jeg den eneste, som synes, at det er besynderligt, at alt, hvad vi hører om/fra PET kommer fra en pensioneret medarbejder, hvis udtalelser altid får lov at sætte dagsordenen? Hvis det er i orden, hvad han udtaler, ville det i mine øjne være klædeligt, om det nuværende ansatte åbnede sig lidt. Selv CIA er mere åbne end PET.

5
5. december 2011 kl. 12:14

Den tidligere PET-chef (og Venstre-politiker) Hans Jørgen Bonnichsen bliver brugt som sandhedsvidne om PET, men hans primære bidrag er "benægtelse", der af og til efterfølges af "overraskelse". Mest bastant er omkvædet om at "der har aldrig været lækager i PET" - både han og de følgagtige medier burde studere PET-kommissions beretning...

3
5. december 2011 kl. 09:25

Helt enig, man skulle tro at HJB blev fyret fra PET og derfor sur på dem, med hans evige kritik, han burde om nogen have forståelse/viden om de særlige behov en efterretningsvæsen har og skal have.