En bombe er detoneret under de regler, som i ti år har betydet, at teleselskaber har logget oplysninger om, hvem samtlige danskere ringer og sms’er til, og hvor de befinder sig henne.
En dom fra EU-Domstolen gør det nemlig ifølge førende jurister soleklart, at de danske regler strider mod EU-retten. Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) bør derfor øjeblikkeligt suspendere den såkaldte logningsbekendtgørelse, så teleselskaberne ikke længere gemmer data om deres kunder.
»Den totalt bevidstløse, bagudrettede, maskinmæssige masselogning af alle menneskers kommunikation, som hidtil har fundet sted i Danmark, må vi skrotte. Det er hævet over enhver tvivl, at de danske regler skal ændres drastisk,« fastslår professor Søren Sandfeld Jakobsen fra Aalborg Universitet.
Dommen fra 21. december gjaldt blandt andet en sag fra Sverige, hvor teleselskaberne øjeblikkeligt stoppede logningen. Flere af selskaberne opererer også på det danske marked, men herhjemme fortsætter logningen indtil videre.
‘Enormt vidtgående dom’
»Vi kan ikke bebrejde teleselskaberne, men den logning, der finder sted hver eneste dag, er i strid med EU-retten. Den retstilstand bør regeringen ikke opretholde,« siger Søren Sandfeld Jakobsen.
Han får opbakning fra Michael Hopp, partner i advokatfirmaet Plesner og specialist i persondataret.
»Det er en enormt vidtgående dom. Danmark burde suspendere sine regler nu og her,« siger han.
»EU-Domstolen er meget opmærksom på, at den ikke vil have et George Orwellsk 1984-overvågningssamfund med en generel opsamling af overflødige data,« siger advokaten.
Michael Hopp betegner dommen som den vigtigste på området i årevis. Han kalder den en bombe, som endnu ikke har ramt de danske politikere.
Regeringen har tværtimod en udvidelse af telelogningen på sit lovprogram for foråret: den tidligere justitsminister Søren Pinds planer om at udvide overvågningen ved at give teleselskaberne pligt til at logge, hvor danskerne befinder sig henne, uanset om de benytter telefonen eller ej.
Den nye dom fra EU-Domstolen betyder, at Danmark må skyde en hvid pind efter de ambitioner og i stedet neddrosle overvågningen betragteligt.
I praksis er der ifølge eksperterne ingen mulighed for at foretage systematisk overvågning af alle danskernes brug af mobiltelefoner.
»Det kan kun ske i begrænsede områder og ved konkret mistanke,« fastslår Søren Sandfeld Jakobsen.
»I praksis kommer det til at ligne den tankegang, som ligger bag adgangen til at aflytte mistænkte,« supplerer Michael Hopp fra Plesner.
It-Politisk Forening, der er en af de kraftigste kritikere af masseovervågningen, anerkender, at der indtil den nye dom blev afsagt, har været en vis tvivl om, hvordan EU-reglerne skulle fortolkes.
»Men Justitsministeriet har ladet tvivlen komme masseovervågningen til gode og er gået helt til grænsen,« siger formand Jesper Lund.
Han afviser, at det har været uden konsekvenser, at teleselskaberne i godt ti år har gemt store mængder data om danskerne.
»Logning får folk til at ændre adfærd og blive mindre nysgerrige, og det har konsekvenser for vores lyst til at benytte ytringsfriheden. Det er samfundsmæssige værdier, som vi nærmest er gået i krig for at forsvare,« påpeger Jesper Lund.
Teleselskaberne afventer
Teleselskaberne afviser, at de selv bør stoppe logningen på baggrund af EU-dommen.
»Vi har nogle danske regler, som vi skal holde os til. Efter vores opfattelse er det svært at se, at dommen ikke har konsekvenser for de regler, og derfor rettede vi med det samme henvendelse til Justitsministeriet. Det er vigtigt, at vi får en hurtig afklaring,« siger Jakob Willer, direktør for brancheforeningen Telekommunikationsindustrien.
Herhjemme arbejder Justitsministeriet dog ikke så hurtigt som i Sverige. Ministeriet nøjes med at oplyse, at det stadig er ved at ‘nærstudere dommen’ for at finde ud af, ‘hvilken betydning’ den har for Danmark. Det er ikke muligt at få interview med hverken Søren Pape Poulsen eller hans embedsmænd om sagen.
Enhedslistens retsordfører, Rune Lund, har kaldt justitsministeren i samråd for at få en vurdering af dommen. Det kommer sandsynligvis først til at finde sted sidst i februar.
»Der burde ikke være så meget at rafle om. Hele grundlaget for den nuværende telelogning er revet væk, og det er slået fast med syvtommersøm, at man ikke må foretage en generel masseovervågning af folk. Så justitsministeren burde ophæve logningsbekendtgørelsen med det samme,« siger han.
Rune Lund har endnu ikke hørt noget fra Justitsministeriet om sagen, og Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen, kendte ikke dommen, da Ingeniøren kontaktede ham:
»Jeg vil bede justitsministeren om en redegørelse for, hvilke konsekvenser den har for den danske logningsbekendtgørelse,« siger han.
Peter Kofod Poulsen påpeger, at Rigspolitiet har bedt om ikke blot den nuværende telelogning, men også en udvidelse af den, for at få flere redskaber i efterforskningen. Dansk Folkeparti bakker op om logning.
»Vi vil være kede af, hvis vi kommer til at slække på den. Jeg har vanskeligt ved at forestille mig en situation, hvor Bruxelles skal bestemme, hvilke efterforskningsredskaber vi må give politiet,« siger han.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.