Boligejere har betalt 150 millioner i forkert grundskyld: Nye it-fejl forsinker tilbagebetalinger

Illustration: H. Mølsted
Et gammelt it-system til ejendomsvurderinger har opkrævet forkert grundskyld for 150 millioner kroner. De berørte borgere skal have deres penge tilbage, men nu har nye fejl i systemet sat en stopper for sagsbehandlingen.

Nye fejl i opsætningen af Skatteministeriets gamle ejendomsvurderingssystem står i vejen for tilbagebetalingen af de 150 millioner kroner, som tusindvis af boligejere har betalt for meget i grundskyld.

I maj sidste år kom det frem, at 29.000 boligejere er blevet opkrævet for meget grundskyld på grund af to fejl i det gamle system.

Og selvom der er enighed om, at borgerne skal have pengene tilbage, kan man læse i et nyt aktstykke, at sagsbehandlingen er sat på pause på grund af nye fejl.

»Skatteministeriet er i forbindelse med Skatteforvaltningens arbejde med udredning af de ovenstående fejl 1-2 blevet bekendt med en række nye systemfejl relateret til vurderingssystemets opsætning. De nye systemfejl indebærer, at den planlagte sagsbehandling er sat i bero, da det er en forudsætning for rettelsen af de oprindelige fejl, at de nye systemfejl rettes først,« skriver skatteminister Morten Bødskov (S) i et nyt aktstykke til Folketingets Finansudvalg.

Ifølge ministeren kan man ikke fortsætte med at behandle sagerne, før de nyopdagede fejl er rettet, da man ellers kan komme til at træffe forkerte beslutninger.

»Det er foreløbigt estimeret, at over halvdelen af ejendommene, som er påvirket af fejl 1-2 under serviceeftersynet, ligeledes er berørt af disse nye systemfejl. Såfremt de nye systemfejl ikke rettes, før sagsbehandlingen af ejendomme omfattet af serviceeftersynet påbegyndes, risikeres det, at eventuelle afgørelser i sagerne under serviceeftersynet foretages på et fejlagtigt grundlag,« skriver ministeren.

7.000 ekstra ejendomme - og der kan komme flere

Siden man gik i gang med at rette op på de 150 millioner kroner i forkert grundskyld, er der desuden dukket nye informationer op, der tyder på, at beløbet måske kan blive noget større.

KMD har nemlig opdaget, at tusindvis af flere boliger er berørt af de tekniske fejl.

»Der orienteres desuden om, at KMD, som er den eksterne it-leverandør af Skatteforvaltningens vurderingssystem, siden tilvejebringelsen af akt. 142 har identificeret yderligere 7.000 ejendomme, som er berørt af fejl 1-2 i serviceeftersynet,« skriver ministeren og understreger, at endnu flere ejendomme og boligejere kan have været ramt af fejlene i det gamle system.«

»Det betyder, at der nu er tale om anslået 36.000 berørte ejendomme. Det kan ikke udelukkes, at dette tal vil stige yderligere.«

Skatteministeriet arbejder netop nu på et nyt ejendomsvurderingssystem, der skal it-understøtte de nye boligskatteregler.

Begge dele forventes at være fuldt implementeret i 2024.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Anne-Marie Krogsbøll

....Der kommer nok et nyt, godt system i morgen. Håbet om fortsat hovedløs, men effektiv, digitalisering er i hvert fald fortsat lysegrønt på tinge - se bare denne historie om, at der kontrolleres færre og færre virksomheder for skattesnyd:

kun 2,4 procent af alle danske virksomheder blev kontrolleret af skattemyndighederne i 2018. Det er et fald på 0,3 procent i forhold til 2017, "

I 2018 gav kontrollen af virksomheders snyd og svindel knap 5,4 milliarder kroner til statskassen. "

Skatteministeriet selv anslår, at ti procent af de danske virksomheder bevidst snyder med indberetning og betaling af skat og moms."

Skatteminister Morten Bødskov (S) påpeger i svaret til Folketingets Skatteudvalg, at skattekontrollen fremover vil blive assisteret af digitale løsninger. De skal hjælpe med at finde fejl og snyd." https://politiken.dk/indland/art7619245/Skattestyrelsen-kontrollerer-f%C... (kræver lige nu ikke abonnement)

Det skal nok blive godt .... baseret på erfaringerne fra de seneste 15 år...

(Skal vi alle sammen hjælpe hinanden med at huske, hvem der indførte de digitale løsninger (Bødtskov), så undersøgelseskommisioner kan undgås?)

 • 9
 • 0
#2 Anne-Marie Krogsbøll

Hvordan skal vi nogensinde få et ordentligt skattevæsen med topchefer som denne? Skats topchef, Jens Brøchner, har åbenbart ikke viden eller evner til at opføre et annex til sit sommerhus indenfor (skatte)lovens rammer: https://politiken.dk/indland/art7619350/Skats-topchef-s%C3%B8ger-pludsel...​ (Kræver lige nu ikke abonnement)

Det kan vel ikke være fordi, han ikke har råd?

I mine øjne er det ødelæggende for tilliden, at han fortsætter på posten som skatteinddrivelsens topdog. Svært at se, hvad en socialdemokratisk regering skal med en sådan skattechef - men Bødskov udtaler:

*»I denne sag står det klart for mig, at Jens Brøchner ikke har tænkt sig godt nok om og ikke har gjort sit hjemmearbejde godt nok«.​

Ministeren har dermed udtalt et bidende "FY"! Så er den ged barberet, og der sker ikke mere fra ministerkant ( med mindre nogen vrider armen om på ham).

Man kan godt ind imellem komme til at tvivle på, om viljen til at rette op på skattekontrol og opkrævning faktisk er tilstede på topplan. Eller om "nogen" som sædvanligt tager os ved næsen...

 • 9
 • 1
#4 Knud Larsen

I mere end 10 år har man siddet på hænderne og intet foretaget samtidig med a tman siger at man arbejder på det. i de tmidnste kunne de mange menensker have brugt tiden på at rydde op. Men nej det kunne man ikke en gang tænke på. Danskerne r i den grad voldført i denne sag. se hele historien her: http://skat-uret.dk/nyheder/2013-2019-ejendomsbeskatning.aspx

 • 1
 • 1
#5 Ebbe Hansen

Problemet er ikke cheferne, men den jungle af lovgivning, de er sat til at bestyre. Skattesystemet er i dag så kompliceret og så fyldt med underlige krummelurer, at kun en dygtig revisor kan finde vej. Og tro mig, det gør de. Vi kommer ingen vegne førend skattesystemet bliver gjort simpelt og forståeligt. Forståeligt både for skattemedarbejdere og politikere, og gerne renset for alle umulige udenomsting (rentefradrag, håndværkerfradrag, forskellige virkhedsordninger med valgfrihed, støtteordninger etc). Hvis politikerne vil give tilskud, så giv tilskud, ikke tagselv borde som fx. håndværkerfradraget.

 • 4
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere