Bøvlet Baby-ID: Kirkeministeriet udsætter NemID på personregistrering.dk

21. januar 2011 kl. 11:0014
Bøvlet Baby-ID: Kirkeministeriet udsætter NemID på personregistrering.dk
Illustration: Torben Grell.
Kirkeministeriet udsætter integrationen af personregistrering.dk med NemID. Derfor må 20.000 familier, der hvert år ikke døber deres nyfødte alligevel forbi kirkekontoret.
Artiklen er ældre end 30 dage

Ateister, muslimer, buddhister og jøder skal på grund af NemID-bøvl troppe op på Folkekirkens kirkekontor få at få navngivet deres børn.

Selvbetjeningssiden personregistrering.dk er ellers netop lavet til at nybagte forældre kan gå ind og registrere deres børn, men siden er ikke integreret med NemID, og derfor må de nye forældre stille på kirkekontoret for at få navngivet den lille ny.

Det skriver politiken.dk

Det er Kirkeministeriet, der har valgt ikke at udskyde integrationen af NemID på siden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi har valgt at udskyde understøttelsen af NemID på hjemmesiden af økonomiske grunde. Personregisteret arbejder i øjeblikket på at opdatere deres systemer, og indtil det er på plads, må man undvære NemID på personregistrering.dk«, siger Kirkeministeriets it-chef Torben Stærgaard til nyhedsbureauet Newspaq.

Den er Ateistisk Selskab ikke helt med på.

»Jeg synes det er noget rod. Jeg skal snart selv være far, og det virker da mærkeligt, at jeg som aktiv ikke-troende skal henvende mig til en kirke for at registrere mit barns navn. Og det må også virke forkert for medlemmer af andre trossamfund end Folkekirken, at det er et helt andet trossamfund end deres eget, der foretager den officielle registrering«, siger Stinus Lindgreen, der er formand for Ateistisk Selskab til nyhedsbureauet.

Stinus Lindgreen mener, at staten skulle benytte lejligheden til helt at flytte opgaven med opdatering af personregisteret helt væk fra kirkerne og over i kommunerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»I Sønderjylland har kommunerne helt siden 1864 stået for registreringen af navnene, og det gør de fint. Det kunne landets øvrige kommuner også sagtens gøre«, siger han.

Kirkeministeriets it-chef oplyser, at der formentligt går halvandet år endnu, før danskerne kan registrere deres babyer med NemID.

14 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
21. januar 2011 kl. 11:24

Har journalisten selv fundet på det oxymoron?

3
21. januar 2011 kl. 11:54

Hehe, bommerten er nu rettet. Vh Morten, Version2.

5
21. januar 2011 kl. 13:52

@Daniel Rasmussen (manglen e-mailadresse) Mon ikke der er et "ikke" for meget?

Edit: krydspost

4
21. januar 2011 kl. 13:47

Nu vi er i gang med at rette fejl (journalisten har ikke sat sin emailadresse på spil, ellers havde han fået det her som mail):

"Det er Kirkeministeriet, der har valgt ikke at udskyde integrationen af NemID på siden. "

Der må være et "ikke" for meget i den sætning?

mvh Birger

2
21. januar 2011 kl. 11:41

NemID, login+password og hvad man ellers kan finde på, er helt ligegyldigt på personregistrering.dk.

Hvad er argumentet for at bruge NemID? At der for meget svindel? Er der virkelig nogen der går ind og registerer børn der ikke er født, eller mænd der prøver at få forældreretten over børn de ikke er biologiske forældre til?

De gange jeg har brugt personregistrering.dk, kom retursvaret iøvrigt fra det lokale kirkekontor, så helt ureligiøst er det stadig ikke.

Et andet sted de bruger NemID, er pladsanvisningen. Her kan jeg heller ikke se grunden til det, så mit gæt er at de er rigtig glade for nye IT-gadgets på deres hjemmeside. Jeg har aldrig hørt om at nogen laver falske ansøgninger om vuggestuepladser, eller nogen der opsiger andres ansøgninger (det kunne ellers være en smart måde til at komme forrest i køen).

6
21. januar 2011 kl. 14:37

Børn, der ikke er født, er en interessant indtægtskilde i form af børnepenge. (Dem, der er født er en regulær udgift, kan jeg tilføje.) Så, jo, svindel vil forekomme.

Desuden er det meget vigtigt at datakvaliteten af CPR-registrene er i top, så alene af den grund skal man ikke kunne få adgang til selv at rette ting og sager, fx hvem man er gift med.

7
21. januar 2011 kl. 15:54

Børn, der ikke er født, er en interessant indtægtskilde i form af børnepenge. (Dem, der er født er en regulær udgift, kan jeg tilføje.) Så, jo, svindel vil forekomme.

Nej, den går ikke.

Når barnet bliver født på en fødeklinik, får det et CPR-nr med det samme, og det er kædet sammen med morens CPR. Det er disse oplysninger der skal bruges, ved indtastning. Så kan man ikke taste noget forkert ind.

Hvis moren er gift, er det slet ikke nødvendigt at registrere noget, for så er ægtefællen (M/K) per definition barnets far.

De mange registreringer jeg har foretaget af nyfødte skete uden brug af NemID eller digital signatur. Så hvis man kunne have snydt tidligere, hvor mange gjorde det så?

Det er ren og skær teknik-fjolleri.

10
24. januar 2011 kl. 09:03

Når barnet bliver født på en fødeklinik, får det et CPR-nr med det samme, og det er kædet sammen med morens CPR. Det er disse oplysninger der skal bruges, ved indtastning. Så kan man ikke taste noget forkert ind.</p>
<p>Hvis moren er gift, er det slet ikke nødvendigt at registrere noget, for så er ægtefællen (M/K) per definition barnets far.</p>
<p>De mange registreringer jeg har foretaget af nyfødte skete uden brug af NemID eller digital signatur. Så hvis man kunne have snydt tidligere, hvor mange gjorde det så?</p>
<p>Det er ren og skær teknik-fjolleri.

Næh nej, man skal stadig stille på sit lokale kirkekontor, selv om man føder på hospital og er lovformeligt gift. (og får udleveret et CPR ved fødslen)

14
24. januar 2011 kl. 10:56

Næh nej, man skal stadig stille på sit lokale kirkekontor

Hvorfor bliver folk ved med at fremføre sådan noget vrøvl om personligt fremmøde?

Du kan da bare sende papirene med posten.

12
24. januar 2011 kl. 09:52

Morten Fordsmand,

Næh nej, man skal stadig stille på sit lokale kirkekontor,

Jeg troede NemID netop overflødiggjorde det fremmøde. Hvis du har ret, kan jeg slet ikke se nogen grund til at NemID (tidl. digital signatur) i den sammenhæng.

Mads Bendixen,

Manden moderen er gift med er vel heller ikke per definition faderen

Jo. Som jordemoren så 'farverigt' udtrykte det: Om det så bliver en mulat, er du stadigvæk faren som udgangspunkt. Det er vist noget med at barnet har krav på en far.

13
24. januar 2011 kl. 10:43

Det er da en reel risiko man løber ved at skulle registreres hos DanID. At se noget egentligt problem i at skulle vise sig på Kirkekontoret, virker umiddelbart lidt selvhøjtideligt og ikke gennemtænkt. Elektronisk registrering kan åbenbart være praktisk for sønderjyderne. Kommunekontorerne er jo blevet så sjældne at transporten kan blive et problem. Så den tidligere ide med at samle tingene på kommunekontorerne af praktiske årsager, er blevet ganske upraktisk med kommunalreformen. Nu kunne det faktisk være praktisk at bruge kirkekontorerne noget mere.

11
24. januar 2011 kl. 09:23

Manden moderen er gift med er vel heller ikke per definition faderen herhjemme, som det f.eks. er det i England?

8
22. januar 2011 kl. 20:01

Du spurgte {quote]Er der virkelig nogen der går ind og registerer børn der ikke er født[/quote] og derfor svarer jeg at ja, det ville der være risiko for.

9
24. januar 2011 kl. 02:02

Peter Nørregaard,

Du spurgte
[quote]Er der virkelig nogen der går ind og registerer børn der ikke er født

og derfor svarer jeg at ja, det ville der være risiko for.[/quote] Nu er vi så over i kontrol og check i CPR-registret, men jeg tror de har ret god styr på hvilke numre der er i brug, og hvor mange mødre der har registreret barnet som deres. Det er muligt du har ret, men CPR-registret ville nok hurtigt sætte et check ind, hvis den slags skete, uden at være blevet opdaget ad anden vej.

Hvis ikke sundhedsplejersken får barnet at se i noget der ligner tredje forsøg, så tændes alarmklokkerne. Og ved lægens vaccinationer og beslægtede undersøgelser. Man kunne selvfølgelig låne naboens barn, når der skulle være "fremvisning" af barnet... gad vide om nogen har gjort det?