Børser åbner for bitcoin-spekulation: »Det er temmelig skræmmende«

Illustration: diy13/Bigstock
Børsspekulanter får nu mulighed for at gamble om udvikling af kurser for bitcoin – uden nogensinde at eje kryptovalutaen.

To amerikanske børser barsler med såkaldte futures-kontrakter, der vil lade børsmæglere spekulere i kursen på bitcoin uden at sælge eller købe kryptovalutaen.

Søndag åbnede USA’s største options-børs Chicago Option Board Exchange (CBOE) for salg af de første future-kontrakter. I næste uge vil konkurrenten CME Group følge trop.

Læs også: Bitcoin-kurs eksploderer - Den Europæiske Centralbank advarer imod boble

Tiltaget får af analytikere en del af æren for eksplosionen i bitcoin-kursen, der i løbet af den seneste måned er steget fra godt 6.000 dollars til omkring 16.000. Men det er også tiltag, der vækker bekymring.

Analytiker Noelle Acheson skriver i en gennemgang på CoinDesk, at det er væsentlig nemmere at satse imod bitcoin-kursen med de nye kontrakter, og at investorerne på den måde kan skabe panik i bitcoin-miljøet.

»Det er temmelig skræmmende,« skriver Acheson.

Afregnes i kontanter

Overordnet går future-kontrakterne ud på, at man indgår en aftale om at købe eller sælge bitcoins for en specificeret pris i fremtiden. Hvis man f.eks. mener, at bitcoin-kursen vil fortsætte sin himmelflugt, kunne man aftale at købe én bitcoin i februar til 19.000 dollars.

Går prisen over den aftale, har du en gevinst, og hvis kursen ikke stiger så meget – eller falder – har du et tab.

Omvendt kan man satse mod kursen ved at aftale, at man sælger en bitcoin til 12.000 dollars i februar. Hvis kursen til den tid er faldet til under 12.000, har du en gevinst.

Læs også: Bitcoin-børs mest downloadet i amerikansk App Store: Lagt ned af rekord-trafik

Selvom alt det ovenstående handler om bitcoin, skifter bitcoin aldrig hænder. I stedet bliver tab og gevinster afregnet med kontanter.

Det betyder reelt, skriver Noell Acheson, at markedet for bitcoin bliver udvidet, fordi investorer, der af tekniske eller juridiske grunde ikke vil røre bitcoin, nu kan handle med dem.

Kommer til Nasdaq

Daniele Bianchi, der er lektor ved Warwick Businesss School, vurderer, at det netop er bitcoins legitimitet som investeringsmulighed, der driver prisen opad.

Future-kontrakterne er et signifikant skridt, »som giver et mainstream instrument til investorer og spekulanter til at forhandle bitcoin«, skriver lektoren i en meddelelse.

Læs også: Store danske banker vil ikke tage imod bitcoin-gevinster

Interessen for kontrakterne var søndag så stor, at CBOE’s hjemmeside gik ned som følge af den høje interesse. I skrivende stund er det blevet solgt over 2.700 kontrakter, der afregnes i januar.

Ifølge Reuters vil også den internationale børs Nasdaq begynde at tilbyde bitcoin-futures. Det skal efter planen ske fra næste år.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (25)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Martin Kofoed

Hvorfor er disse futures mere skræmmende end futures på eksempelvis korn, kaffe eller .. tulipanløg? Her er høsten stærkt afhængig af noget så foranderligt som vejret ...

Tulipan-analogien anvendes i øvrigt oftest af personer, som ikke selv besidder BTC, er min erfaring. :-) Jeg er principielt enig i, at den teoretiske nedre værdi af BTC er 0, og at ingen kender den øvre værdi. Men at sammenligne med tulipanløg er useriøst - om ikke andet fordi tulipanløg er en "vedvarende" vare, som kan produceres af alle for en (tæt på) konstant omkostning. Det var meget højt udbud og manglende efterspørgsel, der fik markedet for tulipanløg til at crashe.

 • 4
 • 0
#5 Michael Cederberg

Hvorfor er disse futures mere skræmmende end futures på eksempelvis korn, kaffe eller .. tulipanløg? Her er høsten stærkt afhængig af noget så foranderligt som vejret ...

Futures er ikke skræmmende i sig selv. Men at hælde futures på et marked der i forvejen er rødglødende er skræmmende - det havde været det samme hvis man havde lavet futures på boligmarkedet i 2005 ...

Men introduktionen af futures viser bare at bitcoins passer fint ind i de eksisterende finansielle strukturer. Man kan også lave en bitcoin låneforretning. Etc.

Men at sammenligne med tulipanløg er useriøst - om ikke andet fordi tulipanløg er en "vedvarende" vare, som kan produceres af alle for en (tæt på) konstant omkostning. Det var meget højt udbud og manglende efterspørgsel, der fik markedet for tulipanløg til at crashe.

På kort sigt er markedet for tulipanløg tilnærmelsesvis konstant. Det samme med bitcoins. Derfor er det en rimelig og fornuftig sammenligning.

Bitcoin anprisninger kommer i øvrigt ofte fra personer som selv besider BTC. Sikkert i et forsøg på at få del af kagen.

 • 2
 • 1
#8 Chresten Christensen

Næste generation

”Hvad er i øvrigt svaret på bekymringen for klimaet i forbindelse med Bitcoins?”

Vi er allerede på 3 eller 4 generation af cryptocoin, hvor POW er forladt, så der bruges ikke noget væsentligt elektricitet på en transaktion, af cryptocoin, her kan nævnes coin som IOAT og bytecoin (ikke bitcoin), hvor der ikke er nogen afgift på en transaktion.

POW=https://en.wikipedia.org/wiki/Proof-of-work_system IOAT=https://en.wikipedia.org/wiki/IOTA_(technology) , https://iota.org/ bytecoin= https://bytecoin.org/ andet= http://coincap.io/

 • 1
 • 0
#11 Anders Lorensen

Så dette er fake news? https://finans.dk/finans2/ECE10099485/stroemslugende-bitcoinbrag-kan-end...

Bitcoin er en klima-katastrofe. Men der findes over 1000 andre kryptovalutaer. Det Chresten siger er at nogle af de nyeste af disse ikke er en klima-katastrofe.

Det er et spørgsmål om man kører med Proof-Of-Work eller Proof-Of-Stake. (Jeg var ikke klar over at PoS var blevet bevist sikkert endnu - nogen der kan be/af-kræfte?)

 • 2
 • 0
#13 Martin Dyring-Andersen

Det er et spørgsmål om man kører med Proof-Of-Work eller Proof-Of-Stake. (Jeg var ikke klar over at PoS var blevet bevist sikkert endnu - nogen der kan be/af-kræfte?)

Cosmos (http://cosmos.network) er proof-of-stake og seneste nyt er lancering i Feb. 2018, kender ikke nogen der er lanceret endnu.

Ud over at være proof-of-stake så giver Cosmos nogle rigtig spændende muligheder for interoperabilitet (primært betalinger) imellem deltagende "zoner" (blockchains tilkoblet Cosmos). Dertil kan ligges finalitet (ingen "længste kæde" pjat), block tider på et par sekunder og throughput der kan konkurrere med eksisterende betalings systemer.

Honorable mentions kunne være Ripple og Stellar der dog ikke proof-of-stake men mere en slags proof-of-authority, som jeg lige læser det.

 • 2
 • 0
#17 Martin Dyring-Andersen

Så fatter jeg ikke, at folk klamrer sig til bitcoins.

Ud over grådighed, som der også bliver nævnt, så er bitcoin efterhånden også en slags de facto reservevaluta i krypto verdenen.

Jeg tror en del af prisstigningerne også falder sammen med at fonde der skal købe bredt ind i krypto projekter skal betale med BTC eller ETH for at handle i de mere likvide markeder.

 • 3
 • 0
#18 Michael Cederberg

Det er simpelhed grådighed. Folk lader sig ofte drive af grådighed og panik, mens den enkelte person kan være logisk og fornuftig.

Det har ikke noget med grådighed at gøre. Det handler om at en valuta kræver tillid og tillid er ikke noget der bare opstår fordi nogen laver en valuta. Folk har tillid til bitcoins og derfor stiger prisen.

Hvis det skulle ske at folk mister tilliden - enten fordi der findes tekniske problemer eller fordi myndighederne stopper bitcoins - så vil værdien fordampe meget hurtigt. For modsat traditionelle valutaer er der ikke nogen bag bitcoins der er villige til at sætte noget på spil for at genoprette tilliden.

Sammenlign med danske kroner. I slutningen af 1970'erne gennemførte Anker Jørgensens regeringer konstant devalueringer, med det resultat at udlandet tabte tilliden til danske kroner. Kun gennem Schlüter regeringens benhårde fastkurs politik fik man over mange år gendannet tilliden. Det var ikke lige morsomt at være dansker i starten, men vi i dag høster vi gevinsterne hver kan vi låner penge.

 • 4
 • 2
#19 Frithiof Andreas Jensen

Hvad som helst, som stiger i værdi i den fart, som bitcoin har gjort på det seneste, er skræmmende - set fra en samfundsmæssigt synspunkt.

Det er jo först et problem når "eliten" får disse her så "ansvarlige politikerne" til at beslutte at deres private spillegäld skal fedtes af på "samfundet", d.v.s skatteyderne, d.v.s. lönmodtagerne ... for "eliten" er i skattely takket väre de samme politikere! Det er et problem!!

Nu skal man passe på med at forveksle Pris med Värdi :) Den eneste värdi bitcoin har i öjeblikket er at den hurtigt stiger i pris, så det kan betale sig at köbe den uanset hvor dyr den er.

Det kan man se ved at de nye bitcoin futures er en hel del mere värd end de underliggende bitcoins. D.v.s. at "investorerne" er egentligtlige glade med bitcoins, de köber volativiteten. Det at det at man kan bruge rigtige penge og handle i et reguleret marked vil man tydeligvis gerne betale en prämie for, hvilket måske går imod en del af bitcoin-ideologien.

Med hensyn til mijöet, så er de måske bedre og endda mere demokratisk at det er bitcoin der er en boble i?

Ved guld skal man knuse cirka et ton bjerg per gram der udvindes samt anvende masser af kemikalier, energi og vand for at träkke guldet ud. Forureningen er ofte koncentreret på et sted hvor fattige mennesker er tvunget til at bo. Med bitcoin deler man i det mindste forureningen med de som forårsager den.

-PS Fordi Bitcoin futures clearer i kontanter er det sådan set det samme setup som fandtes i de gamle tiders bucket-shops. Men, Folk vil jo spille.

 • 1
 • 0
#22 Anders Majland

Re: Futures og tulipanløg

Jeg er principielt enig i, at den teoretiske nedre værdi af BTC er 0

Skulle kursen på BTC styrtdykke, så forsvinder BTC ikke. Den vil stadig have en værdi, måske kun kr. 0,0001 pr. BTC.

Så i den sammenhæng er det jo helt sammenligneligt med at investere i f.eks. danske bank aktier. Jeg havde sat en del af min børneopsparing i Varde Bank og modtog i mange år en årsopgørelse fra værdipapircentralen hvor de var opført til værdien 0,000000001 (antallet af nuller er frit fra hukommelsen men deromkring). Tror det har givet en sund skepsis vedr. "luftige" investeringer .....

 • 0
 • 0
#23 Michael Cederberg

Nu skal man passe på med at forveksle Pris med Värdi :) Den eneste värdi bitcoin har i öjeblikket er at den hurtigt stiger i pris, så det kan betale sig at köbe den uanset hvor dyr den er.

Nonsens. Pris og værdi er det sammen. Hvis man kan finde nogen der vil betale en given pris for en vare, så kender man værdien. Hvis man ikke kan finde den pris, så ved man blot er værdien er lavere og ikke andet.

Fordi Bitcoin futures clearer i kontanter er det sådan set det samme setup som fandtes i de gamle tiders bucket-shops. Men, Folk vil jo spille.

Ja, bitcoins og bitcoin futures er lige nu rent casino og intet andet. Man skal ikke kende megen matematik for at se at hvis trenden lige nu fortsætter så vil værdien af alle bitcoins snart overstige værdien af hele jorden. Kort tid efter vil vi nå et punkt hvor bitcoin minere vil have råd til at købe alt strøm på jorden. Men inden da vil vi få et bitcoin crash. Spørgsmålet er blot at hvornår. Og hvorvidt bitcoins overlever et eller flere sådanne crash ...

Jeg efterlader bare denne illustration, med kommentaren om at futures hører til i den nederste blok :

Det er en typisk illistration af deriviater lavet af en der var i ond tro eller en som ikke forstår deriviater. Det er ganske rigtigt at den pålydende værdi på alle deriviater er meget høj. Men det er ikke det samme som at den reelle værdi af handlerne er blot tilnærmelsesvis i den størrelse. For de mest likvide produkter vil den reelle værdi af typiske handler ligge i størrelsesordnen 0.0001% af pålydende. Ydermere vil man typisk gennemføre mange modsat rettende handler som stort set neutraliserer hinanden. På den måde bliver de beløb som afregnedes bliver meget meget mindre.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere