Bødesmæk til svensk universitet: Lagde voldtægtsrapporter i amerikansk cloud-tjeneste

Umeå Universitet har fået en bøde på 550.000 svenske kroner for at sjuske med persondatabeskyttelsen. Illustration: MikaelLindmark via Wikipedia
Svensk universitet får bøde på en halv million kroner for at opbevare rapporter om voldtægtssager i amerikansk cloud-tjeneste.

Forskere på Umeå Universitet i Sverige har sjusket med persondatabeskyttelsen, og derfor har universitetet fået en bøde på 550.000 svenske kroner - som svarer til ca. 402.000 danske kroner - af det svenske datatilsyn.

Det skriver Det Europæiske Databeskyttelsesråd (EDPB) på sin hjemmeside.

Forskerne havde bedt det svenske politi om rapporter fra sager om voldtægtsforbrydelser mod mænd. Dokumenterne indeholdt blandt andet navne, personnumre, kontaktoplysninger, information om seksualitet, helbred og kriminel mistanke.

Da forskerne modtog dokumenterne, indscannede og opbevarede man over 100 rapporter i en amerikansk cloud-tjeneste, selvom universitetet havde meldt ud via intranettet, at medarbejdere ikke måtte lægge særligt følsomme oplysninger i tjenesten.

»Cloud-tjenesten og måden universitetet bruger den på giver ikke nok beskyttelse til denne type af persondata,« fortæller Linda Hamidi, leder af efterforskningen i det svenske datatilsyn, i pressemeddelelsen.

Udover at opbevare persondataen i en usikker cloud-tjeneste, så vedhæftede forskerne også en af rapporterne til en email, som de sendte til det svenske politi for at bede om mere information. Selvom politiet pointerede, at det var upassende at sende følsomme informationer i ukrypterede emails, så gjorde forskerne det igen.

Umeå Universitet har ikke anmeldt bruddet, og det lægger datatilsynet også vægt på i sin afgørelse.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere