Blot 3,5 led adskiller 1,6 milliarder Facebook-brugere

Der er ikke de berømte seks leds separation mellem to tilfældige mennesker. I hvert fald ikke på Facebook.

'Six Degrees of Kevin Bacon' begyndte som en selskabsleg, der gik ud på at finde en forbindelse mellem en vilkårlig skuespiller og skuespilleren Kevin Bacon ud fra, hvem der havde arbejdet sammen. Legen byggede på idéen om, at man ud fra, hvem der kendte hvem kunne forbinde to vilkårlige personer gennem maksimalt seks led.

Idéen har været vanskelig at efterprøve i praksis - når det ikke lige drejede sig om filmskuespillere, hvor man kunne tage udgangspunkt i rollelisterne. Men nu har Facebook afprøvet det på det sociale netværks 1,6 milliarder brugere.

Princippet er, at hvis en person har 100 venner, som hver især har 100 venner, der igen har 100 venner, så vokser antallet af personer eksponentielt for hvert led, man kommer fra den første person.

I praksis vil der være et vist overlap inden for en vennekreds. Til gengæld har de fleste Facebook-brugere mange flere venner end 100.

Så hvor mange led skal man igennem for at kende én, der kender én, der kender én, der kender én?

En kortlægning af samtlige 1,6 milliarder Facebook-brugeres vennelister og en gennemgang for samtlige 1,6 milliarder brugere ville være en stor beregningsmæssig opgave, selv for Facebook, fordi det ikke er nok at finde én vej mellem to vilkårlige brugere. Man skal også være sikker på, at der ikke findes en kortere vej.

Derfor har Facebook i stedet brugt en statistisk algoritme kaldet Flajolet-Martin. Den gør det muligt at finde frem til et estimat for antallet af unikke venners-venner i hvert led.

Gennemsnittet for en Facebook-bruger ligger på 3,57 og de fleste ligger et sted mellem 2,9 og 4,2 led. Ingen er venner med alle - selv Mark Zuckerberg har en adskillelse på 3,17 led. Tilsvarende er der ingen Facebook-brugere med 5 leds adskillelse eller mere.

Man kan få oplyst sit eget tal, hvis man er logget på Facebook og besøger blogindlægget om udregningen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk

Følg forløbet

Kommentarer (2)

Kommentarer (2)
Michael Jensen

Mit gæt er at mange fb-brugere har flere "venner" end de har bekendte. For nogle er det forbundet med personlig prestige at have mange fb-venner. Og hvad med offentlige personer?

Kender Linse Kessler eller Barack Obama eksempelvis alle sine "venner"? For slet ikke at snakke om zuckaberg himself..

Der er dog nogle (i hvert fald en) på fB som er længere end 5 led. Jeg har slet ingen venner på fb, så for mit vedkommende er der uendelig mange led ;-).

Bent Jensen

Men hvis du kender en der er på facebook så er der jo kun 3,5 led + 1 og hvis vedkommende du søger heller ikke er på facebook, men kender en som er.
Så er det 3.5 + 1 +1 =5.5 og det er stadig under de 6 :-)

Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer

Pressemeddelelser

Affecto Denmark reaches highest Microsoft Partner level

Affecto Denmark, a leading provider of data-driven solutions, has reached the highest level in the Microsoft partner ecosystem: Managed Partner.
22. jun 2017

Innovate your business with Affecto's IoT Explorer Kit

Are you unsure if Internet of Things fits your business strategy?
31. maj 2017

Big Data Lake Summit: Fast and Trusted Insights

If you want to outpace, outsmart and outperform your competition in a digital world, you need trusted data that can be turned into actionable business insights at speed.
24. apr 2017